Εξονυχιστικό έλεγχο σε χιλιάδες δανειολήπτες που έχουν «κόκκινα» δάνεια -στεγαστικά, καταναλωτικά και επιχειρηματικά- διεξάγουν ήδη οι τράπεζες καθώς υπάρχουν σοβαρά ευρήματα και στοιχεία βάσει των οποίων οι εν λόγω οφειλέτες μεταβίβασαν την ακίνητη περιουσία τους σε τρίτους (σ.σ. συγγενείς κ.λπ.) και αμέσως μετά σταμάτησαν την αποπληρωμή του δανείου τους.
της Αναστασίας Παπαιωάννου
Ο έλεγχος αφορά σε ολόκληρο το φάσμα των ύποπτων δανειοληπτών και όχι μόνο όσους έχουν ενταχθεί στις προστατευτικές διατάξεις του νόμου για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά (σ.σ. νόμος Κατσέλη).
Δόλια πράξη
Ασφαλείς πληροφορίες του Euro2day.gr αναφέρουν ότι τα νομικά τμήματα των τραπεζών έχουν ήδη κάνει φύλλο και φτερό αρκετούς φακέλους και έχουν διαπιστώσει ότι το… κόλπο της μεταβίβασης της ακίνητης περιουσίας από την πλευρά των επιτήδειων δανειοληπτών είναι σύνηθες την τελευταία 7ετία.
«Η δόλια αυτή πράξη -την οποία αναγνωρίζει η δικαιοσύνη καθώς αποτελεί “διάρρηξη της πίστης”- αποσκοπεί στην εξασφάλιση γενναίου κουρέματος του δανείου, με το πρόσχημα ότι ο δανειολήπτης δεν διαθέτει κανένα περιουσιακό στοιχείο, άρα έχει αδυναμία εξυπηρέτησης της οφειλής του», αναφέρει στο Euro2day.gr πηγή με γνώση του θέματος και εξηγεί τη διαδικασία του ελέγχου: Για παράδειγμα ένα δάνειο που «σκάει», δηλαδή παύει να εξυπηρετείται σταθερά για πάνω από 5-6 μήνες και υπάρχουν περιουσιακά στοιχεία στο εκκαθαριστικό που προσκόμισε (σ.σ. ο δανειολήπτης) όταν υπεγράφη η σύμβαση με την τράπεζα, αμέσως μπαίνει στο μικροσκόπιο.
Ξεκινά το τσεκάρισμα κι αν διαπιστωθεί ότι η ακίνητη περιουσία μεταβιβάσθηκε ακόμη και ένα χρόνο πριν «σκάσει» το δάνειο, τότε η τράπεζα νομιμοποιείται να καταθέσει αγωγή διάρρηξης της πίστης και η υπόθεση πάει στη δικαιοσύνη. Στο τελικό στάδιο ενεργοποιούνται αυστηρά μέτρα όπως η ρευστοποίηση του ακίνητου περιουσιακού στοιχείου, εφόσον η δικαιοσύνη κρίνει ότι μεταβιβάσθηκε «δολίως».
Σφίγγει η θηλιά
Με δεδομένη την επιτακτική ανάγκη να αποκαλυφθούν οι στρατηγικά κακοπληρωτές, οι διοικήσεις των τραπεζών έχουν αποφασίσει να εξαντλήσουν όλο το νομοθετικό και νομικό οπλοστάσιο.
«Πλέον είναι δύσκολο κάποιος να διαθέτει περιουσιακά στοιχεία, να προχωρά σε διάφορα κόλπα με στόχο να τα προστατεύσει, να κοκκινίζει το δάνειό του και να θεωρεί ότι θα γλιτώσει», αναφέρει αρμόδιο στέλεχος τράπεζας, δίνοντας το στίγμα της στρατηγικής που θα ακολουθήσουν εφεξής τα πιστωτικά ιδρύματα όσον αφορά στο κυνήγι των μπαταχτσήδων.
Πίεση να λάβουν αυστηρά μέτρα για την εν λόγω κατηγορία δανειοληπτών ασκεί στις τράπεζες και ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός (SSM), στον οποίο υποβάλλουν τα πλάνα με τους στόχους μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων.
πηγή: www.euro2day.gr