Υπουργείο Υγείας: Τι αλλάζει στις συμβάσεις των οικογενειακών γιατρών

0

Σε τροποποίηση της σύμβασης του ΕΟΠΥΥ με τους ιδιώτες γενικούς γιατρούς, παθολόγους και παιδίατρους προχωρά το υπουργείο Υγείας, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός, Ανδρέας Ξανθός, σε συνάντησή του με την Ελληνική Εταιρεία Γενικής / Οικογενειακής Ιατρικής (ΕΛΕΓΕΙΑ)

Αφού επισήμανε ότι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου θεωρεί στρατηγικής σημασίας τη μεταρρύθμιση για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, ο κ. Ξανθός τόνισε ότι, παρά τις ενστάσεις που έχουν διατυπωθεί το τελευταίο χρονικό διάστημα, υπάρχει περιθώριο συνεννόησης ώστε το νέο μοντέλο της να είναι βιώσιμο και να εξυπηρετεί τους πολίτες, αλλά και τους γιατρούς, τόσο αυτούς που υπηρετούν στις δομές του δημόσιου συστήματος υγείας (Κέντρα Υγείας και ΤΟΜΥ), όσο και τους συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ.




Σε ότι αφορά τη νέα σύμβαση του ΕΟΠΥΥ με τους ιδιώτες γιατρούς, το υπουργείο θα προχωρήσει σε αναπροσαρμογές, με στόχο το σύστημα να είναι πιο λειτουργικό και πιο «ελκυστικό» για τους ελεύθερους επαγγελματίες που θα κληθούν να υπογράψουν τις νέες συμβάσεις μέχρι τις 30 Ιουλίου, προκειμένου να συμβληθούν με τον Οργανισμό.

Πιο συγκεκριμένα, αποφασίστηκε:

  • Αμοιβή των γιατρών από τους ασθενείς που εξετάζονται εκτός του προβλεπόμενου τετράωρου ημερησίως.
  • Άρση του περιορισμού υποχρεωτικής εξέτασης όλες τις μέρες του πενθημέρου, με την προϋπόθεση ότι τηρείται το υποχρεωτικό 20ωρο εβδομαδιαίως.
  • Στις συμβατικές υποχρεώσεις του γιατρού δεν θα συμπεριλαμβάνονται οι κατ’ οίκον επισκέψεις.
  • Οι επισκέψεις που θα πραγματοποιούνται στο πλαίσιο της τετράωρης απασχόλησης των γιατρών δεν θα υπερβαίνουν τις 16 ημερησίως.

Την επόμενη εβδομάδα το υπουργείο Υγείας, σε συνεννόηση με τον ΕΟΠΥΥ, θα προχωρήσει σε όλες τις αναγκαίες αλλαγές στην προτεινόμενη σύμβαση για τους οικογενειακούς γιατρούς.

Πως επιλέγουμε Οικογενειακό ιατρό ΕΣΥ και πως κάνουμε την εγγραφή

Ο Οικογενειακός Ιατρός αποτελεί το πρώτο σημείο επαφής του πολίτη με το δημόσιο σύστημα υγείας και παρέχει ολοκληρωμένη και συνεχή φροντίδα στο άτομο με σκοπό την πρόληψη της νόσου και την προαγωγή της υγείας.

Ως Οικογενειακός Ιατρός ορίζεται ιατρός ειδικότητας γενικής ιατρικής ή παθολογίας για τον ενήλικο πληθυσμό και παιδίατρος για τον παιδικό πληθυσμό.

Ο ανώτατος πληθυσμός ευθύνης (εγγεγραμμένος) ορίζεται σε αναλογία ένας 1) ιατρός ανά δύο χιλιάδες διακόσιους πενήντα (2.250) εγγεγραμμένους ενήλικες και ένας (1) παιδίατρος ανά χίλια πεντακόσια (1.500) παιδιά.

Κατά το μεταβατικό στάδιο, ρόλο Οικογενειακού Ιατρού αναλαμβάνουν:

α) οι Οικογενειακοί Ιατροί των Τοπικών Ομάδων Υγείας (ΤΟΜΥ),

β) οι ιατροί ειδικότητας γενικής ιατρικής ή παθολογίας ή παιδιατρικής των Κέντρων Υγείας, τα οποία μέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας εγγραφής του συνόλου του πληθυσμού της χώρας, συνεχίζουν την λειτουργία τους με τον ίδιο ως τώρα τρόπο, χωρίς εγγεγραμμένο πληθυσμό ευθύνης, παρέχοντας υπηρεσίες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στο λοιπό πληθυσμό,

γ) οι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ ιδιώτες ιατροί, σύμφωνα με το άρθρ. 11 του ν. 4486/2017 (ΦΕΚ 115/τ.Α’), κάτοχοι τίτλου γενικής ιατρικής ή παθολογίας ή παιδιατρικής.

Υπενθυμίζεται ότι είναι υποχρεωτική η εγγραφή του πληθυσμού σε Οικογενειακό Ιατρό (Γενικό Ιατρό ή Παθολόγο, Παιδίατρο)

πηγή: www.odigostoypoliti.eu



 

Leave A Reply

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.