Μόνο μετά από ηλεκτρονική αίτηση. δίνεται η προκαταβολή της σύνταξης
Πώς υποβάλλεται η αίτηση συνταξιοδότησης;
Η αίτηση συνταξιοδότησης υποβάλλεται σε ενιαία ηλεκτρονική φόρμα από όλους τους ασφαλισμένους μέσω της ιστοσελίδας του ΕΦΚΑ, με τους κωδικούς του taxisnet -διαθέσιμη εδώ-, ανεξάρτητα από το πόσοι ήταν οι φορείς ασφάλισής τους. Στη συνέχεια, ο αιτών μπορεί να ενημερώνεται ηλεκτρονικά για την πορεία της αίτησης. Παράλληλα, εξακολουθεί η διάθεση έντυπων αιτήσεων για όσους επιθυμούν να υποβάλλουν την αίτηση σε έντυπη μορφή.
Πού υποβάλλεται η αίτηση συνταξιοδότησης;
Η αίτηση συνταξιοδότησης υποβάλλεται στην αρμόδια περιφερειακή υπηρεσία συντάξεων του τελευταίου φορέα στον οποίο είχατε ασφαλιστεί (για τους μισθωτούς αρμόδιο είναι το υποκατάστημα του τόπου κατοικίας, ενώ για τους αυτοαπασχολούμενους και τους ελεύθερους επαγγελματίες το υποκατάστημα της έδρας της δραστηριότητας). Στην περίπτωση που η αίτηση υποβληθεί σε μη αρμόδια υπηρεσία, διαβιβάζεται στην αρμόδια.
Ποια είναι τα δικαιολογητικά που πρέπει να υποβάλω μαζί με την αίτηση συνταξιοδότησης;
Αναφέρονται αναλυτικά στην αίτηση συνταξιοδότησης, ανάλογα και με τα πεδία της αίτησης που έχουν συμπληρωθεί.
Πώς μπορώ να είμαι βέβαιος ότι έχω συμπληρώσει σωστά την αίτηση συνταξιοδότησης;
Η ηλεκτρονική αίτηση έχει σχεδιαστεί ώστε να είναι προσιτή σε όλους τους ασφαλισμένους. Εάν παρουσιαστεί κάποιο τεχνικό πρόβλημα, θα πρέπει να αποταθείτε στην υπηρεσία υποστήριξης (1555). Εάν επιλέξετε να συμπληρώσετε την έντυπη αίτηση συνταξιοδότησης, μπορείτε να συμβουλευτείτε τον υπάλληλο της υπηρεσίας που θα παραλάβει την αίτησή σας.
Ήμουν ασφαλισμένος σε δύο φορείς που εντάχθηκαν στον ΕΦΚΑ. Ποιον αριθμό μητρώου πρέπει να συμπληρώσω στην αίτηση συνταξιοδότησης;
Συμπληρώνετε τον αριθμό μητρώου του τελευταίου φορέα.
Για ποιο λόγο θα πρέπει να προτιμήσω να συμπληρώσω την αίτηση συνταξιοδότησης ηλεκτρονικά;
Οι ασφαλισμένοι που συμπληρώνουν την αίτηση συνταξιοδότησης ηλεκτρονικά μπορούν να ενημερώνονται όποτε επιθυμούν σχετικά με το στάδιο στο οποίο βρίσκεται η διεκπεραίωσή της, χωρίς να επισκεφθούν την υπηρεσία. Επιπλέον, δικαιούνται να λάβουν προσωρινή σύνταξη άμεσα, με ποσό που θα προσεγγίζει το ποσό της οριστικής σύνταξης (εγκύκλιος 4/2018).
Πότε πρέπει να κατατεθούν τα δικαιολογητικά;
Τα απαραίτητα δικαιολογητικά που αναφέρονται στην αίτηση συνταξιοδότησης και στο αποδεικτικό παραλαβής ως ελλείποντα θα πρέπει να κατατεθούν το συντομότερο (για τους μισθωτούς αρμόδιο είναι το υποκατάστημα του τόπου κατοικίας, ενώ για τους αυτοαπασχολούμενους και τους ελεύθερους επαγγελματίες το υποκατάστημα της έδρας της δραστηριότητας).
Πόσος χρόνος απαιτείται για την έκδοση απόφασης συνταξιοδότησης;
Εξαρτάται από τη σειρά προτεραιότητας, την πληρότητα των στοιχείων του συνταξιοδοτικού φακέλου και από τις απαραίτητες προσυνταξιοδοτικές διαδικασίες, όπως, π.χ., όταν υπάρχει διαδοχικός χρόνος ασφάλισης σε περισσότερους του ενός φορείς που εντάχθηκαν στον ΕΦΚΑ.
Μπορώ να υποβάλω αίτημα να εκδοθεί η απόφαση συνταξιοδότησης άμεσα;
Στις περιπτώσεις, που έχει υποβληθεί αίτηση συνταξιοδότησης, ο υποψήφιος συνταξιούχος μπορεί να ζητήσει να εξεταστεί η υπόθεσή του κατά προτεραιότητα, εάν έχει παρέλθει 3μηνο από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης συνταξιοδότησης και μόνο για σοβαρό λόγο. Συγκεκριμένα, μπορεί να επικαλεστεί σημαντικό πρόβλημα υγείας που πιστοποιείται από γνωμάτευση σε ισχύ, ή ιδιαίτερα σοβαρούς οικονομικούς λόγους σε συνδυασμό με την οικογενειακή του κατάσταση και υπό την προϋπόθεση ότι δεν εργάζεται, δεν έχει προϋποθέσεις να λάβει προσωρινή ή άλλη οριστική σύνταξη και έχει καταθέσει όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά. Η αξιολόγηση του αιτήματος γίνεται από τον αρμόδιο Περιφερειακό Διευθυντή.
Δικαιούμαι προσωρινή σύνταξη;
Ναι, εκτός αν έχετε δηλώσει στην αίτηση συνταξιοδότησης ότι δεν επιθυμείτε να σας χορηγηθεί ή εάν δεν έχετε τις νόμιμες προϋποθέσεις, οι οποίες αναφέρονται στην Υπεύθυνη Δήλωση την οποία θα συμπληρώσετε προκειμένου να σας χορηγηθεί.
Σε πόσο χρονικό διάστημα θα μου χορηγηθεί η προσωρινή σύνταξη;
Εντός δύο μηνών από την ημερομηνία κατάθεσης όλων των δικαιολογητικών.
Σε περίπτωση θανάτου συνταξιούχου, ποια υπηρεσία του ΕΦΚΑ πρέπει να ενημερωθεί;
Μετά τον θάνατο του συνταξιούχου θα πρέπει να γίνουν αμέσως οι απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να διακοπεί η καταβολή της σύνταξης. Όποιος έχει λάβει γνώση του θανάτου οφείλει να ενημερώσει αμέσως το τμήμα Πληρωμών Συντάξεων της Περιφερειακής Υπηρεσίας του ενταχθέντος στον ΕΦΚΑ φορέα από τον οποίο είχε χορηγηθεί η σύνταξη και να καταθέσει επίσημο αντίγραφο της Ληξιαρχικής Πράξης Θανάτου (αυτοπροσώπως ή δια συστημένης επιστολής). Στην περίπτωση που δεν γνωρίζει την αρμόδια υπηρεσία, μπορεί να ενημερώσει με τον ίδιο τρόπο οποιαδήποτε περιφερειακή υπηρεσία πληρωμής συντάξεων του ΕΦΚΑ. Τα πρόσωπα που τυχόν είναι συνδικαιούχοι του τραπεζικού λογαριασμού στον οποίο πιστωνόταν η σύνταξη του θανόντος δεν θα πρέπει να κάνουν καμία ανάληψη από τον λογαριασμό αυτό μετά τον θάνατο, αλλά πρέπει να επικοινωνήσουν με το τμήμα Πληρωμών Συντάξεων της Περιφερειακής Υπηρεσίας του ενταχθέντος στον ΕΦΚΑ φορέα από τον οποίο είχε χορηγηθεί η σύνταξη.