Μείωση στις εισπράξεις ΦΠΑ, φόρου παρελθόντων ετών το πρώτο 6μηνο

0

Σημάδια κόπωσης εμφανίζουν οι εισπράξεις από τον ΦΠΑ, τον φόρο εισοδήματος και τον φόρο παρελθόντων οικονομικών ετών στο πρώτο εξάμηνο του έτους σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2017, δημιουργώντας ανησυχία στο οικονομικό επιτελείο το οποίο δεν θέλει σε καμία περίπτωση να επαναληφθούν οι αστοχίες του περασμένου έτους που οδήγησαν σε υστέρηση των εσόδων περίπου 1,5 δισ. ευρώ.

του Προκόπη Χατζηνικολάου

Τα μπλοκάκια

Αν και η σχετική «τρύπα» καλύφθηκε το 2017 από το υπερπλεόνασμα του ΕΦΚΑ, φέτος δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι θα επαναληφθεί η υπεραπόδοση των ασφαλιστικών εισφορών, καθώς τα στοιχεία δείχνουν ότι χιλιάδες μπλοκάκια έβαλαν τέλος στη δραστηριότητα που ασκούσαν και κατέφυγαν στη δημιουργία εταιρειών για να αποφύγουν τις υψηλές εισφορές. Παράλληλα, τα στοιχεία καταδεικνύουν διόγκωση της φοροδιαφυγής προκειμένου και σε αυτή την περίπτωση να περιοριστούν οι ασφαλιστικές εισφορές που υπολογίζονται βάσει του εισοδήματος.




Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, παρατηρείται μείωση σε σχέση με το 2017 των εισπράξεων από τον φόρο παρελθόντων οικονομικών ετών. Δηλαδή, έχουν περιοριστεί σημαντικά τα έσοδα από τις ρυθμίσεις (12 ή 100 δόσεων) που είχαν ενταχθεί οι φορολογούμενοι, καθώς αρκετοί τις έχουν αποπληρώσει ή τις έχουν απολέσει αλλά και την οικειοθελή αποκάλυψη εισοδημάτων. Οπως επίσης έχουν περιοριστεί σημαντικά οι εισπράξεις από τις κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών, καθώς στις περισσότερες περιπτώσεις μηδενικοί.

Ανησυχία, όμως, προκαλούν και οι εισπράξεις του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας, παρά το γεγονός ότι έχουν αυξηθεί οι συντελεστές από τις αρχές του 2018 στα περισσότερα νησιά της Ελλάδας αλλά και από τον φόρο εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων.

Ειδικότερα:

1. Φόροι παρελθόντων οικονομικών ετών. Στους κωδικούς με τα «έσοδα από φόρους παρελθόντων ετών» διαπιστώνεται ότι τα δύο προηγούμενα έτη καταγράφηκε υπεραπόδοση εσόδων σε σχέση με τον στόχο που είχε τεθεί από το οικονομικό επιτελείο. Ειδικά το 2017, οι εισπράξεις παρελθουσών χρήσεων έφθασαν τα 2,9 δισ. ευρώ, περίπου 750 εκατ. ευρώ επιπλέον σε σχέση με το 2015. Η «οικειοθελής αποκάλυψη εισοδημάτων», η δέσμευση τραπεζικών λογαριασμών καθώς και οι πληρωμές όσων πρόλαβαν να μπουν στις ρυθμίσεις των 100 δόσεων και να τις διατηρήσουν, συνέβαλαν σημαντικά στην αύξηση των εσόδων από την ανωτέρω πηγή συγκέντρωσης αυτών των εσόδων. Οπως δείχνουν τα στοιχεία έχουν εξαντληθεί ή διαφορετικά έχουν περιοριστεί τα έσοδα από τον εν λόγω φόρο στο εξάμηνο του 2018. Σύμφωνα με τα στοιχεία, από 1,229 δισ. ευρώ κατά το πρώτο εξάμηνο του 2017 περιορίστηκαν στο 1,195 στο εξάμηνο του 2018. Μάλιστα, στο τέλος του 2018 έχουν υπολογιστεί 250 εκατ. ευρώ λιγότερα έσοδα

2. ΦΠΑ. Παρά το γεγονός ότι οι συντελεστές αυξήθηκαν στα περισσότερα νησιά της Ελλάδας από την 1η Ιανουαρίου του 2018, οι εισπράξεις από τον φόρο ήταν μειωμένες κατά 23 εκατ. ευρώ συγκριτικά με το αντίστοιχο διάστημα του 2017. Συνολικά υπολογίζεται να εισπραχθούν 90 εκατ. ευρώ λιγότερα το 2018.

3. Φόρος εισοδήματος. Από την ανάλυση των στοιχείων προκύπτει μείωση της τάξεως των 306 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον στόχο που έχει τεθεί για το διάστημα αυτό από το οικονομικό επιτελείο και 88 εκατ. ευρώ συγκριτικά με το περυσινό έτος. Σε ό,τι αφορά τον φόρο εισοδήματος νομικών προσώπων καταγράφεται μείωση 143 εκατ. ευρώ σε σχέση με πέρυσι, ενώ για τα φυσικά πρόσωπα αύξηση περίπου 50 εκατ. ευρώ σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο του 2017. Ωστόσο, για τις εισπράξεις του φόρου εισοδήματος το κρίσιμο διάστημα ξεκινά σε λίγες ημέρες και συγκεκριμένα την 31η Ιουλίου όπου θα πρέπει να καταβληθεί η πρώτη δόση του φόρου.

Υπενθυμίζεται ότι πέρυσι ένας στους τέσσερις φορολογουμένους (που έλαβαν χρεωστικό σημείωμα) δεν κατάφερε να πληρώσει την πρώτη δόση του φόρου. Συγκεκριμένα, 671.000 φορολογούμενοι άφησαν απλήρωτους φόρους.

πηγή: Έντυπη Καθημερινή




Leave A Reply

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.