«Κλείδωσε» το νέο καθεστώς υπολογισμού των ημερών ασφάλισης για τους ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς που απασχολούνται σε φροντιστήρια και κέντρα ξένων γλωσσών, με εγκύκλιο που εξέδωσε χθες ο ΕΦΚΑ.
Ετσι, οι μερικώς απασχολούμενοι καθηγητές, αυτοί δηλαδή που έχουν εβδομαδιαίο ωράριο κάτω των 21 ωρών, επιστρέφουν στις ασφαλιστικές διατάξεις που ίσχυαν στο πρ. ΙΚΑ και διέπουν όλους τους απασχολουμένους με μερική ή εκ περιτροπής απασχόληση, προκειμένου να μη χάνουν ένσημα. Αυτό σημαίνει πως παύει να υφίσταται η ερμηνεία που είχε δοθεί με παλαιότερη εγκύκλιο του ΕΦΚΑ και ο υπολογισμός των ενσήμων δεν θα γίνεται με βάση τις ώρες απασχόλησης, αλλά με βάση τις ημέρες απασχόλησης.
Να σημειωθεί ότι, κατ’ αντιστοιχία με το ωράριο των εκπαιδευτικών της δημόσιας δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, ένας καθηγητής σε φροντιστήριο, εφόσον συμπληρώσει εβδομαδιαία εργασία 21 ωρών, ασφαλίζεται με πλήρη ασφάλιση, ήτοι για 25 ημέρες ασφάλισης μηνιαίως, ανεξαρτήτως της κατανομής των διδακτικών ωρών μέσα στην εβδομάδα.
Η εγκύκλιος οριστικοποιεί την ασφάλιση των καθηγητών που απασχολούνται λιγότερο από 21 ώρες την εβδομάδα και για τον υπολογισμό των ημερών ασφάλισης συνυπολογίζονται ο τρόπος αμοιβής (μισθός, ημερομίσθιο), το μειωμένο ωράριο και οι ημέρες εργασίας.
Ετσι, για παράδειγμα, καθηγήτρια φροντιστηρίου ξένων γλωσσών, 45 ετών, αμειβόμενη με ωρομίσθιο 10,00 ευρώ και εργασία 5 ωρών την εβδομάδα (μία ώρα – πενθήμερο Δευτέρα – Παρασκευή) θα ασφαλιστεί για 19 ημέρες ασφάλισης.
Υπενθυμίζεται πως παλαιότερη εγκύκλιος του ΕΦΚΑ είχε ορίσει πως σε περίπτωση που το εβδομαδιαίο ωράριο δεν είναι πλήρες (21 ώρες) τότε και οι ημέρες ασφάλισης υπολογίζονται κατά αναλογία. Για παράδειγμα, καθηγητής με εργασία 16 ωρών την εβδομάδα δικαιούνταν 19 ημέρες ασφάλισης τον μήνα. Η ερμηνεία αυτή είχε προκαλέσει αντιδράσεις. Η νέα εγκύκλιος, βέβαια, ισχύει για τη νέα σχολική χρονιά, ήτοι για απασχόληση από την 1η Σεπτεμβρίου 2018 και μετά.
πηγή: Έντυπη Καθημερινή