Δεν μπορεί να ενημερώνεται 3ο πρόσωπο για οικονομικά δεδομένα οφειλέτη, από την τράπεζα

0

Με την υπ’ αρ. απόφαση 47/2018 απόφαση της (Τμήμα) που δημοσιεύθηκε στις 30-5-2018 η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα (ΑΠΔΠΧ) εξέτασε τα ζητήματα της διάδοσης οικονομικών δεδομένων από δανειακή σύμβαση με τράπεζα σε τρίτο πρόσωπο, καθώς και της προσβολής του δικαιώματος πρόσβασης σε καταγεγραμμένες τηλεφωνικές συνομιλίες.

Για τα ζητήματα αυτά η ΑΠΔΠΧ απηύθυνε στην εμπλεκόμενη τράπεζα σύσταση, σύμφωνα με την οποία η τράπεζα στην τηλεφωνική επικοινωνία της με πελάτες οφείλει να μεριμνά για την ταυτοποίηση του συνομιλητή της. Επέβαλε επίσης στην εμπλεκόμενη τράπεζα πρόστιμο ύψους 10.000 ευρώ για προσβολή του δικαιώματος πρόσβασης.

Η απόφαση αφορούσε προσφυγή καταγγέλλοντα ενώπιον της ΑΠΔΠΧ με την οποία ο καταγγέλλων ανέφερε ότι δέχθηκε στα γραφεία της επιχείρησής του τηλεφωνική όχληση από υπάλληλο της εμπλεκόμενης τράπεζας προκειμένου να τον ενημερώσουν για την οφειλή του. Στην τηλεφωνική κλήση όμως, κατά την καταγγελία, δεν απάντησε ο ίδιος ο οφειλέτης, αλλά ο θείος του που βρισκόταν συμπτωματικά στα γραφεία της επιχείρησης. Κατά τον καταγγέλλοντα, λοιπόν, μέσω της επίμαχης τηλεφωνικής επικοινωνίας ο θείος του ενημερώθηκε για την οικονομική κατάστασή του, κατά παραβίαση του δικαιώματος προστασίας των προσωπικών δεδομένων του.




Ο καταγγέλλων ανέφερε επίσης ότι επικοινώνησε με την τράπεζα ζητώντας να λάβει αντίγραφα των τηλεφωνικών συνομιλιών τόσο της προαναφερθείσας υπαλλήλου της τράπεζας με το θείο του όσο και με τον ίδιο, για το σχετικό παράπονο που κατόπιν εξέφρασε. Κατά την καταγγελία, η τράπεζα δεν αποκρίθηκε σε αυτά τα αιτήματά του με τον τρόπο που όφειλε.

Δείτε το πλήρες κείμενο της απόφασης | Download PDF

Πηγή: https://www.ethemis.gr/


Leave A Reply

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.