Η πολύ μεγάλη αβεβαιότητα για την έκβαση των διαπραγματεύσεων σχετικά με την έξοδο της Βρετανίας από την Ε.Ε. (Brexit) έχει δημιουργήσει ένα κλίμα «πολέμου» στους Βρετανούς. Κι αυτό σημαίνει πως προετοιμάζονται για σοβαρές ελλείψεις σε τρόφιμα, φάρμακα και είδη πρώτης ανάγκης, ακόμα και νερό.
Η Νεβάιν Mαν μαζί με τον σύζυγό της Ρίτσαρντ έχει οργανώσει τις προμήθειες για το νοικοκυριό, υπό τον φόβο πως τον Μάρτιο του 2019 θα επέλθει χάος στη Βρετανία, όταν επισήμως αποχωρήσει από την Ε.Ε.
Στη γραφική Κορνουάλη, στη νοτιοδυτική Αγγλία, βρίσκεται το σπίτι τους. Τα ντουλάπια είναι γεμάτα με μακαρόνια, ρύζι και κουσκούς για πέντε εβδομάδες, έχουν αγοράσει φάρμακα, στον κήπο καλλιεργούν λαχανικά, ενώ εκεί έχουν εγκαταστήσει και υδατοδεξαμενή.
Διαθέτουν συσκευή για φιλτράρισμα του νερού της βροχής, ενώ τα φωτοβολταϊκά της στέγης μπορούν να τους καλύψουν σε περίπτωση μπλακάουτ. Ωστόσο, η Νεβάιν Μαν δεν μπορεί να λύσει το θέμα των αντιεπιληπτικών και αντιπηκτικών φαρμάκων που λαμβάνει. Ορισμένα εισάγονται από την Ε.Ε. και πρέπει να συνταγογραφηθούν. Κι αυτό της επιτρέπει προμήθειες μόνον τεσσάρων εβδομάδων.
Οι έλεγχοι
Τους τελευταίους 18 μήνες και πλέον, η Βρετανία βρίσκεται σε διαδικασία διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Ενωση, ούτως ώστε να φθάσουν σε μία ζωτικής σημασίας συμφωνία. Ειδάλλως, θα ανακύψουν σοβαρότατα προβλήματα.
Η νέα γραφειοκρατική διαδικασία των τελωνειακών ελέγχων με τις χώρες-μέλη της Ε.Ε. εκτιμάται ότι θα προκαλέσει στην αρχή κομφούζιο. Τα πλοία θα μείνουν δεμένα για μεγάλο διάστημα στα λιμάνια της Βρετανίας, τα φορτία των φορτηγών στους αυτοκινητοδρόμους θα σαπίζουν, τα φαρμακεία και τα παντοπωλεία θα έχουν άδεια ράφια, τα εργοστάσια θα κλείσουν και η τροφοδοσία σε ενέργεια θα δυσκολέψει. Σημειωτέον πως η Βρετανία εισάγει σχεδόν το 33% των τροφίμων από την Ε.Ε. Οι δε επιχειρήσεις της σε όλους τους κλάδους βασίζονται σε περίπλοκες προμηθευτικές αλυσίδες, οι οποίες κινδυνεύουν να διαλυθούν, εάν αρχίσουν έλεγχοι στα χιλιάδες φορτηγά που διασχίζουν τη Μάγχη καθημερινά.
«Οι άνθρωποι αρχίζουν και μιλάνε για το πώς ήταν η κατάσταση στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και τα δελτία τροφίμων», λέει η κ. Μαν, πρώην μαία. «Επίσης, θυμούνται τις διακοπές ρεύματος το 1970 και πώς γινόταν μετά η ηλεκτροδότηση με δελτίο. Ισως το Brexit να είναι ένας συνδυασμός και των δύο».
Η κυβέρνηση της Τερέζας Μέι απορρίπτει κάθε τέτοιο ενδεχόμενο. Παρά ταύτα, οι υπουργοί της έχουν ετοιμάσει εναλλακτικά σχέδια, ώστε να μπορέσουν να αντεπεξέλθουν σε καταστάσεις έκτακτες. Αλλωστε, καθόλου τυχαία και για πρώτη φορά μετά τη δεκαετία του 1950, οπότε και έληξε η διαδικασία των δελτίων τροφίμων στη χώρα, η κυβέρνηση όρισε υπουργό υπεύθυνο για τις προμήθειες τροφίμων.
Ομάδα στο Facebook με την επωνυμία «48% Ρreppers» με 1.200 μέλη ασχολείται με την προετοιμασία των ανθρώπων για τις επιπτώσεις του Brexit (το 48% είναι το ποσοστό όσων ψήφισαν υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην Ε.Ε.). Η ομάδα δίνει συμβουλές για την αντιμετώπιση προβλημάτων, όπως η μειωμένη παροχή αερίου και πετρελαίου, οι ελλείψεις τροφίμων και φαρμάκων αλλά και οι αγορές υπό το κράτος πανικού – κάτι τέτοιο θα οδηγήσει στην εφαρμογή δελτίων.
Ψυχραιμία…
«Εχουμε μακρά παράδοση στο να καταλαμβανόμαστε εξαπίνης από προβλέψιμα γεγονότα», παρατηρεί ο πρώην αστυνομικός Τζέιμς Πάτρικ. Εκείνος δείχνει πιο ψύχραιμος. «Χρειαζόμαστε μόνον δύο ντουλάπια με τρόφιμα και λίγο παραπάνω χαρτί υγείας, μερικά κεριά, ένα φακό, ένα ραδιόφωνο με μπαταρία και ένα φορτιστή με ηλιακή ενέργεια». Ακόμα κι αν συναφθεί συμφωνία, όμως, θα πρέπει να ψηφιστεί από το Κοινοβούλιο, άρα θα μεσολαβήσει κάποιος χρόνος. Επίσης, δεν είναι βέβαιον ότι θα ψηφιστεί κιόλας.
Γενικά οι αναλυτές δεν αποκλείουν προβλήματα στην τροφοδοσία, αλλά και μία εξασθένηση της στερλίνας προς το ευρώ – κι αυτό θα σημαίνει πιο ακριβά εισαγόμενα προϊόντα.
Η βρετανική Ομοσπονδία Τροφίμων και Ποτών, τέλος, αναφέρει πως μέχρι σήμερα οι προμήθειες διοχετεύονται ομαλά στη Βρετανία, αλλά προβλέπει ότι οι καταναλωτές θα αρχίσουν να αποθηκεύουν οργανωμένα από τον Νοέμβριο και μετά, εάν δεν υπάρξει συμφωνία Λονδίνου – Βρυξελλών.
πηγή: Έντυπη Καθημερινή