Την αύξηση του ακατάσχετου λογαριασμού για τους συνεπείς οφειλέτες του Δημοσίου προβλέπει σχέδιο που θα τεθεί σε ισχύ στα τέλη Φεβρουαρίου από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) σε συνεργασία με την Ελληνική Ενωση Τραπεζών.
του Προκόπη Χατζηνικολάου
Ουσιαστικά, η φορολογική διοίκηση, με στόχο τη μείωση της παραοικονομίας αλλά και την είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών, προωθεί σχέδιο το οποίο θα αυξάνει το όριο του ακατάσχετου λογαριασμού πάνω από τα 1.250 ευρώ, εφόσον βέβαια ο οφειλέτης είναι συνεπής στη ρύθμιση που θα κάνει για την τακτοποίηση των χρεών του.
Επί της ουσίας, οι οφειλέτες του Δημοσίου θα μπορέσουν σταδιακά να ανακτήσουν τον έλεγχο των λογαριασμών τους, οι οποίοι λόγω χρεών που έχουν προς το Δημόσιο είναι δεσμευμένοι ακόμα και για μελλοντικά υπόλοιπα.
Συγκεκριμένα, το σχέδιο που βρίσκεται στην τελική ευθεία προβλέπει σταδιακή αποδέσμευση του τραπεζικού λογαριασμού ύστερα από κατάσχεση. Στελέχη της ΑΑΔΕ αναφέρουν ότι το ποσό που θα αποδεσμεύεται θα είναι 3 με 4 φορές υψηλότερο της δόσης προς την εφορία.
Με την ολοκλήρωση των τεχνικών διαδικασιών η φορολογική διοίκηση θα καταθέσει το σχέδιό της στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, προκειμένου η τελευταία να φέρει τις απαραίτητες νομοθετικές διατάξεις στη Βουλή, με στόχο, όπως προαναφέρθηκε, να εισρεύσουν χρήματα στον κρατικό κορβανά, αλλά ναι ανασάνουν οι φορολογούμενοι-καταθέτες των οποίων οι λογαριασμοί μπλοκαρίστηκαν κατόπιν κατάσχεσης από την εφορία.
Πώς θα λειτουργεί
Ας υποθέσουμε ότι φορολογούμενος χρωστάει στο ελληνικό Δημόσιο το ποσό των 13.250 ευρώ. Η εφορία προχωράει σε κατάσχεση του τραπεζικού λογαριασμού, ο οποίος τη στιγμή της κατάσχεσης έχει 2.500 ευρώ. Ο συγκεκριμένος λογαριασμός είχε δηλωθεί ως ακατάσχετος, με αποτέλεσμα η εφορία να «τραβήξει» ποσό ύψους 1.250. Εκτοτε, ο λογαριασμός δεν τροφοδοτήθηκε με χρήματα, ενώ ο οφειλέτης «σήκωσε» τα υπόλοιπα χρήματα.
Το σχέδιο της εφορίας προβλέπει την ένταξη του οφειλέτη στη ρύθμιση των 12 δόσεων. Με την πληρωμή της πρώτης δόσης, και συγκεκριμένα 1.000 ευρώ που προβλέπεται στο παράδειγμα, θα έχει τη δυνατότητα να «κινήσει» ποσό ύψους 3.000 ευρώ μέσω του λογαριασμού του. Κατά τη δεύτερη πληρωμή της δόσης το ποσό αυξάνεται στις 3.200 ευρώ με ανώτατο όριο απελευθέρωσης (όσο πληρώνονται οι δόσεις) τις 4.000 ευρώ.
Η απόφαση για τον προοδευτικό ακατάσχετο λογαριασμό ελήφθη στα τέλη του 2017, όταν οι υπηρεσίες της φορολογικής διοίκησης διαπίστωσαν ότι οι λογαριασμοί των οφειλετών ήταν «άδειοι». Συγκεκριμένα, το 2017 δόθηκαν εντολές για κατασχέσεις 1,7 εκατομμυρίου τραπεζικών λογαριασμών, που αφορούσαν 312.000 φορολογουμένους.
Αυτό που διαπιστώθηκε είναι ότι τα τραπεζικά υπόλοιπα στις περισσότερες περιπτώσεις ήταν μηδενικά ή ότι μηδενίστηκαν σε μία ημέρα.
Με το νέο σχέδιο η φορολογική διοίκηση εκτιμά ότι θα μπει ένα τέλος στην παραοικονομία, καθώς οι οφειλέτες έβρισκαν άλλους τρόπους να πληρώνονται, αλλά και θα βοηθηθούν οι οφειλέτες να ρυθμίσουν τις δόσεις τους χωρίς να κατάσχεται ακόμα και για μελλοντικά υπόλοιπα ο λογαριασμός τους.
Εισπράξεις 4 δισ.
Οι κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών αποτελούν σήμερα το βασικότερο «όπλο» της εφορίας για την είσπραξη ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων των φορολογουμένων. Σύμφωνα με τα στοιχεία, το εννεάμηνο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου, μέσω κατασχέσεων αλλά και ρυθμίσεων ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων, στο ταμείο έχουν εισέλθει περίπου 4 δισ. ευρώ.
πηγή: Έντυπη Καθημερινή