Στοά Εμπόρων: Κι είμαστε ακόμα ζωντανοί για… έξι μήνες

0

Άνοιξαν και τυπικά τα οκτώ καταστήματα της Στοάς Εμπόρων στο κέντρο της Αθήνας, στο πλαίσιο της δράσης «αστικής αναζωογόνησης» του Δήμου Αθηναίων, και υποδέχτηκαν τον δήμαρχο Γιώργο Καμίνη σε μια εθιμοτυπική βόλτα.

Του Σάκη Ιωαννίδη*




Τα περισσότερα είχαν προλάβει να στήσουν τα βασικά, αν και σε ορισμένες περιπτώσεις οι καταστηματάρχες συνέχιζαν να τακτοποιούν και να «μοντάρουν» ράφια ή πινακίδες καθώς πήραν τα κλειδιά των καταστημάτων μόλις πριν από δύο εβδομάδες. Η σχετική πρόσκληση ενδιαφέροντος για την επαναλειτουργία των καταστημάτων έκλεισε στις 28 Σεπτεμβρίου και όπως μας εξήγησαν από την Εταιρεία Ανάπτυξης και Τουριστικής Αξιοποίησης, η παραχώρηση της Στοάς Εμπόρων που ανήκει στον ΕΦΚΑ έχει συνολικά 8μηνη διάρκεια. Οταν ολοκληρώθηκαν οι γραφειοκρατικές διαδικασίες η ΕΑΤΑ είχε δύο μήνες για τις εργασίες αποκατάστασης των καταστημάτων και της στοάς και σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα οι δικαιούχοι έπρεπε να ανοίξουν τον Δεκέμβριο.
Ωστόσο είναι πάντα θετικό όταν κάτι ανοίγει και αποκτά ζωή ένας παραμελημένος χώρος στην καρδιά της πρωτεύουσας. Τα καταστήματα είναι όλα κοινωνικές επιχειρήσεις με περιεχόμενο γύρω από την παραγωγή αντικειμένων δημιουργικού σχεδιασμού, όπως κοσμήματα, έπιπλα από ανακυκλούμενα υλικά, διακοσμητικά από ανακύκλωση αφισών, εργαστήρια κατασκευών κ.ά.

Για τους περισσότερους δικαιούχους το πρόγραμμα του δήμου προσφέρει μια μεγάλη ευκαιρία ώστε να βρίσκονται στο κέντρο της πόλης και να προβάλουν τα προϊόντα τους με την κάλυψη των λειτουργικών τους αναγκών για έξι μήνες, ένα κόστος που έχει προϋπολογιστεί περίπου σε 3.500 ευρώ ανά κατάστημα. Η ίδια προσπάθεια γίνεται και στην πλατεία Θεάτρου, με τη διαφορά ότι στη Στοά Εμπόρων ο χώρος προσφέρεται με παραχώρηση από το υπουργείο Εργασίας και εκεί βρίσκεται το αδύναμο σημείο της προσπάθειας.

Αν υποθέσουμε ότι τα χειροποίητα διακοσμητικά και τα ανακυκλώσιμα αντικείμενα μπορούν να διατηρήσουν στη ζωή μια επιχείρηση, είναι άγνωστο εάν μπορούν να παραμείνουν στη Στοά Εμπόρων μετά το πέρας του εξαμήνου. «Δεν υπάρχει ξεκάθαρο πλαίσιο για μετά», σημείωσε ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΑΤΑ Αλέξης Γαληνός προσθέτοντας ότι το πρόγραμμα είναι πιλοτικό. Το 2014 η παρόμοια προσπάθεια «Ιχνη Εμπορίου» είχε «ζωντανέψει» τη στοά για μικρό χρονικό διάστημα πριν χαθεί. Ας ελπίσουμε ότι μετά το εξάμηνο θα υπάρχουν ακόμα «ίχνη εμπόρων» στη στοά.

*Έντυπη έκδοση http://www.kathimerini.gr/





Comments are closed.