Ολοκληρώνοντας τον 1ο κύκλο των ενημερωτικών Άρθρων μας “Φορολογικό Έτος 2015 : Πως Θα Φορολογηθούμε ?” θα αναφερθούμε στο “Εισόδημα από Κεφάλαιο” , θεωρώντας ότι δώσαμε μια συνολική εικόνα των δεδομένων που θα μας απασχολήσουν κατά τη σύνταξη των Φορολογικών δηλώσεων 2016.
Επισημαίνουμε και πάλι ότι οι πληροφορίες και τα στοιχεία που δημοσιεύσαμε αφορούν στα δεδομένα που γνωρίζουμε αυτή τη στιγμή και τα Άρθρα μας σε περίπτωση αλλαγών θα ανανεώνονται με νέες πληροφορίες , σε περίπτωση αλλαγών και “εκπλήξεων”.
Να δούμε λοιπόν ποιο είναι το “Εισόδημα από Κεφάλαιο” :
Το εισόδημα από κεφάλαιο περιλαμβάνει το εισόδημα που αποκτά ένα φυσικό πρόσωπο και προκύπτει στο φορολογικό έτος σε μετρητά ή σε είδος με τη μορφή μερισμάτων, τόκων, δικαιωμάτων, καθώς και το εισόδημα από ακίνητη περιουσία.
1. Μερίσματα
Ο όρος «μερίσματα» σημαίνει το εισόδημα που προκύπτει από μετοχές, ιδρυτικούς τίτλους, ή άλλα δικαιώματα συμμετοχής σε κέρδη τα οποία δεν αποτελούν απαιτήσεις από οφειλές (χρέη), καθώς και το εισόδημα από άλλα εταιρικά δικαιώματα, στα οποία περιλαμβάνονται τα μερίδια, οι μερίδες συμπεριλαμβανομένων των προμερισμάτων και μαθηματικών αποθεματικών, οι συμμετοχές σε κέρδη προσωπικών επιχειρήσεων, οι διανομές των κερδών από κάθε είδους νομικό πρόσωπο ή νομική οντότητα, καθώς και κάθε άλλο συναφές διανεμόμενο ποσό.
Εάν η διανομή των μερισμάτων υπόκειται σε παρακράτηση φόρου, όπως ορίζεται στο Μέρος Τέταρτο του Κ.Φ.Ε., ο παρακρατούμενος φόρος εξαντλεί τη φορολογική υποχρέωση μόνο για τα φυσικά πρόσωπα και για το συγκεκριμένο είδος εισοδήματος του φορολογούμενου με βάση τον Κ.Φ.Ε.
Τα μερίσματα φορολογούνται με συντελεστή δέκα τοις εκατό (10%).
2.Τόκοι
Ο όρος «τόκοι» σημαίνει το εισόδημα που προκύπτει από απαιτήσεις κάθε είδους, είτε εξασφαλίζονται με υποθήκη είτε όχι, και είτε παρέχουν δικαίωμα συμμετοχής στα κέρδη του οφειλέτη είτε όχι, και ιδιαίτερα εισόδημα από καταθέσεις, κρατικά χρεόγραφα, τίτλους και ομολογίες, με ή χωρίς ασφάλεια, και κάθε είδους δανειακή σχέση, συμπεριλαμβανομένων των πρόσθετων ωφελημάτων (premiums), των συμφωνιών επαναγοράς (repos/ reverse repos) και ανταμοιβών τα οποία απορρέουν από τίτλους, ομολογίες ή χρεόγραφα.
Εάν οι τόκοι υπόκεινται σε παρακράτηση φόρου, όπως ορίζεται στο Μέρος Τέταρτο του Κ.Φ.Ε, ο παρακρατούμενος φόρος εξαντλεί τη φορολογική υποχρέωση μόνο για τα φυσικά πρόσωπα και για το συγκεκριμένο είδος εισοδήματος του φορολογούμενου με βάση τον Κ.Φ.Ε.
Οι τόκοι φορολογούνται με συντελεστή δεκαπέντε τοις εκατό (15%).
3.Δικαιώματα
Ο όρος «δικαιώματα» σημαίνει το εισόδημα που αποκτάται ως αντάλλαγμα για τη χρήση ή το δικαίωμα χρήσης, των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας επί λογοτεχνικού, καλλιτεχνικού ή επιστημονικού έργου, συμπεριλαμβανομένων των κινηματογραφικών και τηλεοπτικών ταινιών, μαγνητοταινιών για ραδιοφωνικές εκπομπές και αναπαραγωγής βιντεοκασετών, λογισμικού για εμπορική εκμετάλλευση ή προσωπική χρήση, διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας, εμπορικών σημάτων, προνομίων, σχεδίων ή υποδειγμάτων, σχεδιαγραμμάτων, απόρρητων χημικών τύπων ή μεθόδων κατεργασίας ή σε αντάλλαγμα πληροφοριών που αφορούν βιομηχανική, εμπορική ή επιστημονική πείρα, οι πληρωμές για τη χρήση βιομηχανικού, εμπορικού ή επιστημονικού εξοπλισμού, για τη χρήση τεχνικών μεθόδων παραγωγής, τεχνικής ή τεχνολογικής βοήθειας, τεχνογνωσίας (knowhow, αποτελεσμάτων ερευνών, αναδημοσίευσης άρθρων και μελετών, καθώς και οι πληρωμές για συμβουλευτικές υπηρεσίες που παρέχονται ηλεκτρονικά μέσω δικτύων πληροφορικής σε βάση δεδομένων επίλυσης προβλημάτων, την ηλεκτρονική λήψη (downloading) λογισμικού ηλεκτρονικού υπολογιστή, ακόμα και στην περίπτωση που τα εν λόγω προϊόντα αποκτώνται για προσωπική ή επαγγελματική χρήση του αγοραστή, την εκμίσθωση βιομηχανικού, εμπορικού ή επιστημονικού εξοπλισμού και εμπορευματοκιβωτίων και λοιπών συναφών δικαιωμάτων.
Εάν το εισόδημα από δικαιώματα υπόκειται σε παρακράτηση φόρου, όπως ορίζεται στο Μέρος Τέταρτο του Κ.Φ.Ε, ο παρακρατούμενος φόρος εξαντλεί τη φορολογική υποχρέωση μόνο για τα φυσικά πρόσωπα και για το συγκεκριμένο είδος εισοδήματος του φορολογούμενου με βάση τον Κ.Φ.Ε.
Τα δικαιώματα φορολογούνται με συντελεστή είκοσι (20%).
Στο “Εισόδημα από Κεφάλαιο” , εμπεριέχεται και το Εισόδημα από ακίνητη περιουσία στο οποίο αναφερθήκαμε σε ιδιαίτερο Άρθρο Φορολογικό Έτος 2015 : Πως Θα Φορολογηθούμε ? (3ο Μέρος : Ενοίκια Ακινήτων) .
Τέλος για το Εισόδημα από Υπεραξία Μεταβίβασης Κεφαλαίου , που αφορά στη Μεταβίβαση ακίνητης περιουσίας (έχει ανασταλεί μέχρι 31-12-2016) και στη Μεταβίβαση Τίτλων , είναι ένα θέμα για το οποίο θα ασχοληθούμε ιδιαίτερα σε κάποιο άλλο Άρθρο μας.
Διαβάστε επίσης :
Φορολογικό Έτος 2015 : Πως Θα Φορολογηθούμε ? (1ο Μέρος : Επαγγελματίες-Εταιρείες)
Φορολογικό Έτος 2015 : Πως Θα Φορολογηθούμε ? (2ο Μέρος : Μισθωτοί-Συνταξιούχοι)
Φορολογικό Έτος 2015 : Πως Θα Φορολογηθούμε ? (3ο Μέρος : Ενοίκια Ακινήτων)