Airbnb: «Τέλος χρόνου» σημαίνει η εφορία – Κίνδυνος έξτρα φόρου

0

Μαζικά ειδοποιητήρια σε ιδιοκτήτες ακινήτων οι οποίοι έχουν μπει στο χορό του Airbnb απέστειλε η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, υπενθυμίζοντας την προθεσμία της 28ης Φεβρουαρίου και τους κινδύνους στην περίπτωση μη οριστικοποίησης των δηλώσεών τους.

της Έλενας Λάσκαρη

Όσοι προχωρούν σε βραχυχρόνιες μισθώσεις ακινήτων και δεν οριστικοποιήσουν τις δηλώσεις τους στο Μητρώο Βραχυχρόνιας Διαμονής έως τις 28 Φεβρουαρίου κινδυνεύουν να φορολογηθούν στο 100% των εισοδημάτων που έχουν δηλωθεί ακόμα και εάν δεν είναι οι τελικοί δικαιούχοι όλων των εισπράξεων.




Το ραβασάκι της ΑΑΔΕ αναφέρει:

 «Σας ενημερώνουμε ότι στις 28/02/2019 λήγει η προθεσμία οριστικοποίησης των στοιχείων που έχετε καταχωρήσει στο «Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής».

Η διαδικασία της οριστικοποίησης έχει ως σκοπό τον επιμερισμό του φορολογητέου εισοδήματος που αποκτήθηκε από το σύνολο των Βραχυχρόνιων Δηλώσεων Διαμονής, φορολογικού έτους 2018, στους δικαιούχους εισοδήματος.

Μέχρι την οριστικοποίηση των στοιχείων έχετε την δυνατότητα να διορθώσετε/ τροποποιήσετε τα δεδομένα που έχετε καταχωρήσει στο «Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής» (όπως δικαιούχοι εισοδήματος, ποσοστά δικαιούχων εισοδήματος κλπ).

Στην περίπτωση αγνώστων ιδιοκτητών ακολουθείστε την διαδικασία όπως αυτή περιγράφεται στην Ερώτηση/ Απάντηση 30 του κειμένου «Συχνές Ερωτήσεις / απαντήσεις για βραχυχρόνιες μισθώσεις ακινήτων μέσω ψηφιακών πλατφορμών»

Τέλος σας ενημερώνουμε ότι εάν δεν προβείτε σε οριστικοποίηση, τα δεδομένα που έχουν καταχωρηθεί στο «Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής» θα θεωρηθούν οριστικά. Ειδικότερα εάν δεν προσδιορίσετε το ποσοστό διανομής του εισοδήματος στο 100%, το ποσοστό που υπολείπεται θα φορολογηθεί στο όνομά σας».

Τι πρέπει να γνωρίζετε

Υπενθυμίζεται ότι η απλή εγγραφή στο Μητρώο Βραχυχρόνιας Μίσθωσης καταλήγει στην απόδοση Αριθμού Μητρώου Ακινήτου (Α.Μ.Α) για κάθε ακίνητο που μισθώνεται βραχυχρόνια. Η απόδοση ΑΜΑ γίνεται σε άμεσο χρόνο, με ηλεκτρονική διαδικασία που ολοκληρώνεται με μια και μόνη εισαγωγή στο σύστημα TAXISnet όπως αναλύθηκε παραπάνω. Σε γενικές γραμμές, οι ιδιοκτήτες αποκτούν Α.Μ.Α. με την καταχώρηση του Αριθμού Ταυτότητας Ακινήτου (Α.Τ.ΑΚ.) που αντιστοιχεί στο εμπράγματο δικαίωμα τους, ενώ οι Υπεκμισθωτές με την καταχώρηση του αριθμού της Δήλωσης Πληροφοριακών Στοιχείων με την οποία έγιναν μισθωτές με δικαίωμα υπεκμίσθωσης.



Η οριστικοποίηση του Μητρώου Βραχυχρόνιας Διαμονής έχει σχέση με την υποχρέωση του Διαχειριστή Ακινήτου να επιμερίσει το εισόδημα που αποκτήθηκε από το σύνολο των Βραχυχρόνιων Δηλώσεων Διαμονής που έχουν υποβληθεί σε έκαστο φορολογικό έτος, στον ίδιο και στους πιθανούς δικαιούχους εισοδήματος.

Η οριστικοποίηση του Μητρώου μπορεί να γίνει έως και την 28η Φεβρουαρίου του έτους υποβολής της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος προκειμένου να προσδιοριστεί το φορολογητέο εισόδημα ανά δικαιούχο εισοδήματος. Μέχρι την οριστικοποίηση ο Διαχειριστής Ακινήτου μπορεί να διορθώνει λανθασμένες καταχωρήσεις και να τροποποιεί στοιχεία (λοιποί δικαιούχοι εισοδήματος, ποσοστά εισοδήματος κ.λπ.) χωρίς να αλλάζει ο Α.Μ.Α. και χωρίς να υπάρχει πρόστιμο εκπροθέσμου.

Ο Διαχειριστής Ακινήτου έχει περιθώριο, από το τέλος κάθε έτους έως και την 28η Φεβρουαρίου του έτους υποβολής της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, για να αποτυπώσει τις συμφωνίες του με τους λοιπούς δικαιούχους εισοδήματος, στη βάση των πραγματικών γεγονότων και στη βάση του πραγματικού επιμερισμού του εισοδήματος.

Η οριστικοποίηση του Μητρώου στην ηλεκτρονική εφαρμογή πραγματοποιείται μετά την 31η Δεκεμβρίου του τρέχοντος έτους με την οριστικοποίηση του πίνακα των συνδικαιούχων εισοδήματος από την αντίστοιχη επιλογή.

Στο ερώτημα «τι γίνεται εάν ένας Διαχειριστής Ακινήτου δεν οριστικοποιήσει το Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής;» η ΑΑΔΕ σημειώνει πως στην περίπτωση μη οριστικοποίησης το αργότερο μέχρι την 28η Φεβρουαρίου του έτους υποβολής της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος κάθε φορολογικού έτους, τα δεδομένα που έχουν καταχωρηθεί στο Μητρώο θεωρούνται οριστικά και ο Διαχειριστής έχει την ευθύνη των δεδομένων που έχουν καταχωρηθεί.

Ειδικότερα, αν ο Διαχειριστής Ακινήτου δεν προσδιορίσει το ποσοστό διανομής του εισοδήματος στο 100%, το ποσοστό που υπολείπεται θα φορολογηθεί στο όνομά του.

Άγνωστοι ιδιοκτήτες

Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να γνωρίζουν επίσης πως στην περίπτωση όπου ένας Διαχειριστής Ακινήτου δε μπορεί να καταχωρήσει στο Μητρώο Ακινήτων όλους τους Δικαιούχους Εισοδήματος διότι υπάρχουν άγνωστοι ιδιοκτήτες, ο Διαχειριστής είναι υποχρεωμένος έως την οριστικοποίηση του Μητρώου να επιλέξει, για το ποσοστό ιδιοκτησίας που αντιστοιχεί σε αγνώστους, την ιδιότητα «Άγνωστοι Ιδιοκτήτες με ΤΠΔ», καταχωρώντας το ποσοστό εισοδήματος που τους αναλογεί για έκαστο έτος. Στη συνέχεια έχει την υποχρέωση και πριν την οριστικοποίηση του Μητρώου, να καταθέσει το ποσό που αναλογεί στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων με σχετική μνεία στο γραμμάτιο σύστασης χρηματικής παρακαταθήκης και να αναγράψει τον αριθμό του εν λόγω γραμματίου σε διακριτό πεδίο του Μητρώου προκειμένου να ολοκληρωθεί η οριστικοποίηση.

 πηγή: euro2day



Comments are closed.