Υπέροχα κτίσματα που δεν αποκλείεται να…μας πέσουν στο κεφάλι

0

Μια παλιά μονοκατοικία στη συμβολή των οδών Μεγάλου Αλεξάνδρου και Αρτεμισίου στον Κεραμεικό κατέρρευσε ολοσχερώς καταπλακώνοντας δύο αυτοκίνητα. Δύο μέρες μετά, ένα δίπατο σπίτι στο πιο τουριστικό σημείο της Αθήνας, την Πνύκα, διαλύθηκε σαν χάρτινος πύργος. Πριν ένα μήνα περίπου ένας νεαρός μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο με τραύμα στο κεφάλι από σοβά που έπεσε από μπαλκόνι διατηρητέου κτιρίου στη Πατησίων, όταν αυτός περνούσε από κάτω.





Δεν χρειάζεται να περιπλανηθούμε στα άδυτα του Κεραμεικού και της Κυψέλης  για να εντοπίσουμε τέτοια παραδείγματα, καθώς μόλις με μια γρήγορη ματιά στη πιο εμπορική περιοχή της Αθήνας, το Μοναστηράκι, επιβεβαιώνεται η εικόνα των ετοιμόρροπων κτιρίων που συν τοις άλλοις αποτελούν εστίες μόλυνσης και εικόνες παρακμής.Είναι άξιο απορίας πώς επιτρέπεται, όχι μόνο το πάρκινγκ αλλά και η στέγαση επιχείρησης κάτω από τα συγκεκριμένα κτίσματα.

Δεν υπάρχει κάποια εμφανής ένδειξη που να προειδοποιεί τον πεζό όταν περνά κάτω από αυτό το επίφοβο κτίσμα © Κατερίνα Καμπόσου

Αυτό το κτίριο που καταγράψαμε στην οδό Ερμού μοιάζει έτοιμο να πλακώσει το περίπτερο και τα αυτοκίνητα στο χώρο στάθμευσης από κάτω © Κατερίνα Καμπόσου

Σε άλλο κτίριο λίγα μέτρα πιο κάτω το μπαλκόνι φαίνεται να αντιστέκεται με το ζόρι στη βαρύτητα © Κατερίνα Καμπόσου

Όπως καταγγέλλουν κάτοικοι στου Ψυρρή, έχουν τηλεφωνήσει επανειλημμένως στον Δήμο για να αναφέρουν σπίτια από τα οποία κατρακυλάνε κεραμίδια από τις σκεπές και σκορπίζονται σοφάδες από τους τοίχους, αλλά η απάντηση που λαμβάνουν είναι «θα δούμε το θέμα από βδομάδα». Όταν δε προσπαθούν να βρουν τους ιδιοκτήτες τους, αρκετοί από αυτούς είναι εξαφανισμένοι στην επαρχία ή στο εξωτερικό.

Η λεπτομέρεια της λευκής κούκλας στο μπαλκόνι του εγκαταλελειμμένου νεοκλασικού © Κατερίνα Καμπόσου

Οδός Ερμού © Κατερίνα Καμπόσου

«Στο Θησείο καταφθάνουν καθημερινά πούλμαν με τουρίστες αλλά και σχολικά λεωφορεία από πολλά μέρη της χώρας όπου τα παιδιά έρχονται εκδρομή για να δουν τις ιστορικές αυτές γειτονιές της πόλης. Χωρίς να το ξέρουν, όμως, περιπλανιόνται ανάμεσα σε «ξεχασμένες βόμβες» και κτίρια που απ’ ό,τι φαίνεται δεν χρειάζονται κάποια ρίχτερ για να σωριαστούν, ενώ σε κάποια από αυτά συμβαίνει και το αδιανόητο, να έχουν ακόμα ρεύμα και να προεξέχει κάποιο καλώδιο» αναφέρει στην Athens Voice ο κύριος Νίκος, κάτοικος του Θησείου, και συμπληρώνει: «Επίσης, κάποιοι ιδιοκτήτες διατηρητέων τα αφήνουν εσκεμμένα στην εγκατάλειψη ώσπου να καταρρεύσουν, καθώς για διατηρητέο στην πρόσοψη δύσκολα βρίσκεται αγοραστής αφού δεν τους συμφέρει να επισκευάσουν το κτίριο, ενώ αργότερα μπορούν να εκμεταλλευτούν καλύτερα το οικόπεδο».

Διπλανό κτίσμα του σπιτιού που κατέρρευσε στην Ιουλίου Σμιθ, Πνύκα © Κατερίνα Καμπόσου/

Σύμφωνα με στοιχεία, 1.400 εγκαταλελειμμένα κτίρια βρίσκονται στους δρόμους της πόλης και αποτελούν εν δυνάμει κίνδυνο για τους κατοίκους. Υπολογίζεται ότι περίπου 200 από αυτά έχουν χαρακτηριστεί «διατηρητέα» από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και άλλα 400 από το Υπουργείο Πολιτισμού. Μερικά άλλα δεν έχουν δηλωθεί στο κτηματολόγιο, θεωρούνται «αγνώστου ιδιοκτήτη».
Χωρίς την άμεση παρέμβαση της πολιτείας και φυσικά τους απαιτούμενους πόρους, μοιραία θα καταρρεύσουν.






Comments are closed.