Επιτρέπεται, ή όχι, να ταΐζουμε τα αδέσποτα ζωάκια σε όλους τους χώρους; Ιδού η απορία.
της Ιουλίας Τούντα
Είναι ένα ζήτημα που απαιτεί προσοχή, καθώς δεν είναι ξεκάθαρο στη σχετική νομοθεσία.
Συγκεκριμένα:
Στο ΦΕΚ 32/11-2-2014 (τεύχος πρώτο) έχει δημοσιευθεί το άρθρο 46, που τροποποιεί ορισμένα άρθρα του Ν.4039/2012, ο οποίος αφορά τα δεσποζόμενα και τα αδέσποτα ζώα.
Στον νέο αυτόν νόμο ορίζεται ότι οι φιλόζωοι μπορούν να παρέχουν νερό και τροφή στα αδεσποτάκια. Ειδικότερα: «Την ευθύνη για την επίβλεψη και τη φροντίδα των επανεντασσόμενων αδέσποτων ζώων έχουν, από κοινού, οι Δήμοι, οι οποίοι μάλιστα δύνανται να δημιουργήσουν και σημεία παροχής τροφής και νερού για τα ζώα αυτά, καθώς και τα συνεργαζόμενα με αυτούς φιλοζωικά σωματεία και ενώσεις. Δεν απαγορεύεται η παροχή τροφής και νερού σε αδέσποτα ζώα συντροφιάς από φιλόζωους πολίτες, υπό την προϋπόθεση ότι τηρούνται οι κανόνες καθαριότητας και υγιεινής».
Απόφαση της γενικής συνέλευσης
Ωστόσο, στον πίνακα διοικητικών κυρώσεων και προστίμων ορίζεται ότι: για τη διατήρηση και παραμονή ζώου σε κοινόχρηστο χώρο, ή σε κήπο πολυκατοικίας, επιβάλλεται χρηματική ποινή 300 ευρώ ανά ζώο. Σύμφωνα με την παράγραφο 3 του άρθρου 8 (Ν. 4039), όμως, επιτρέπεται η διατήρηση και παραμονή ζώων συντροφιάς στην πυλωτή, στην ταράτσα, στον ακάλυπτο χώρο και στον κήπο, αν υπάρχει ομόφωνη απόφαση της γενικής συνέλευσης των ιδιοκτητών.
Σε αυτό το σημείο ο δικηγόρος Αθηνών, Χρήστος Πέτκος, εφιστά την προσοχή των φιλόζωων που ταΐζουν τα αδέσποτα, γιατί υπάρχει ασάφεια στη διατύπωση του νόμου. Στην περίπτωση, λοιπόν, που ιδιώτης φροντίζει κάποιο αδέσποτο ζωάκι και του παρέχει τροφή σε χώρους (πυλωτή, ταράτσα, ακάλυπτος, κήπος) της πολυκατοικίας όπου διαμένει, θα πρέπει να έχει τη συναίνεση των ιδιοκτητών. Κι αυτό γιατί κάποιος που κατοικεί στην πολυκατοικία και δεν επιθυμεί την παρουσία ζώων συντροφιάς, μπορεί να τον καταγγείλει και να επικαλεστεί «τη διατήρηση και παραμονή ζώου».
Όπως αναφέρει ο κ. Πέτκος, δεν υπάρχει κίνδυνος για εκείνους τους φιλόζωους που ζουν σε μονοκατοικία και προσφέρουν τροφή σε αδέσποτα ζώα.
Να τηρούνται οι κανόνες καθαριότητας
Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να τηρούνται οι κανόνες καθαριότητας και υγιεινής.
Όσοι ταΐζουν ζωάκια, είναι φρόνιμο να διατηρούν το περιβάλλον καθαρό και να μην ξεχνούν τους κανόνες υγιεινής. Μεριμνούμε για την καθαριότητα της πόλης μας.
Δεν χρειάζεται να δίνουμε «τροφή» σε εκείνους που δεν αγαπούν τα ζώα. Είναι σεβαστό, αρκεί να μην τα πειράζουν. Και σύμφωνα με τον νόμο: «Κακοποίηση, βασανισμός, κακή ή βάναυση μεταχείριση ζώου και οποιαδήποτε πράξη βίας κατ’ αυτού […]» θεωρούνται παραβάσεις και επιβάλλεται πρόστιμο 30.000 ευρώ για κάθε ζώο και για κάθε περιστατικό.
Τέλος, να αναφέρουμε ότι αναμένεται νέος νόμος για τα δεσποζόμενα και τα αδέσποτα ζώα.
πηγή: ygeiamou.gr