Σε μία αρχαία Αθηναϊκή γειτονιά στους πρόποδες της Ακρόπολης με σπίτια, εργαστήρια, λουτρά και δρόμους, θα έχουν την ευκαιρία τις επόμενες μέρες να περιηγηθούν οι επισκέπτες του Μουσείου Ακρόπολης.
Στην έκταση θα εκτίθενται και αντιπροσωπευτικά αντικείμενα της καθημερινότητας των Αθηναίων του 5ου π.Χ. αιώνα, τα οποία βρέθηκαν κατά την ανασκαφή.
«Ουσιαστικά θα ανοίξει ένας νέος όροφος του μουσείου, ο οποίος θα δίνει πληροφορίες για την καθημερινή ζωή των αρχαίων Αθηναίων στη σκιά της Ακρόπολης», επισήμανε ο πρόεδρος του Μουσείου Ακρόπολης, καθηγητής Δημήτρης Παντερμαλής.
Ειδικές πινακίδες θα πληροφορούν για τα σημαντικότερα από τα κτίρια των οποίων τα κατάλοιπα σώζονται ενώ οι επισκέπτες θα μπορούν να βλέπουν πανοραμικά το μεγαλύτερο μέρος της ανασκαφής ακολουθώντας μια διαδρομή σχήματος Π, περπατώντας όχι πάνω στα αρχαία, αλλά σε έναν μεταλλικό διάδρομο με κιγκλίδωμα.
Θυρανοίξια για την ανασκαφή στις 21 Ιουνίου
Πρόκειται για μία ανεσκαμμένη έκταση 4.000 τ.μ. που βρίσκεται κάτω από το Μουσείο και η οποία θα είναι επισκέψιμη στο κοινό από 21 Ιουνίου, με την ευκαιρία των 10 χρόνων λειτουργίας του Μουσείου Ακρόπολης.
Ένα συναρπαστικό ταξίδι στον χρόνο, μία άκρως ενδιαφέρουσα έκταση με σπίτια επιφανών Αθηναίων, εργαστήρια, λουτρά και δρόμους μιας προνομιούχας αρχαίας Αθηναϊκής γειτονίας με διάρκεια ζωής από τα Κλασικά ως τα Βυζαντινά χρόνια.
Ειδικές πινακίδες θα πληροφορούν για τα σημαντικότερα από τα κτίρια των οποίων τα κατάλοιπα σώζονται, ενώ οι επισκέπτες θα μπορούν να βλέπουν πανοραμικά το μεγαλύτερο μέρος του εντυπωσιακού αρχιτεκτονικού παλίμψηστου της ανασκαφής ακολουθώντας μια διαδρομή σχήματος Π, περπατώντας όχι πάνω στα αρχαία, αλλά σε έναν μεταλλικό διάδρομο με κιγκλίδωμα.
Σε περίπου έναν χρόνο από τώρα θα τοποθετηθεί και η μεγάλη προθήκη μήκους περίπου 36 μ., όπου θα εκτίθενται περισσότερα από 1.000 κινητά ευρήματα, τα οποία θα διακρίνονται σε θεματικές κατηγορίες.
Επιπλέον, θα υπάρξει ένας εκθεσιακός χώρος με γλυπτά και ψηφιδωτά, καθώς και άλλα σημαντικά εκθέματα. «Η καινοτομία είναι ότι εμείς αντιλαμβανόμαστε την ανασκαφή ως ένα έκθεμα και ως ένα όροφο του μουσείου. Έχει δηλαδή ενταχθεί στην αρχιτεκτονική του μουσείου», τόνισε ο κ. Παντερμαλής.
πηγή:’Εντυπη Καθημερινή