Αν και το θέμα αυτό έχει εξαντληθεί ιδιαίτερα, δεχόμαστε ακόμα ερωτήσεις & απορίες από Επαγγελματίες για τον λογιστικό τρόπο διακίνησης -κυρίως- των Αποθεμάτων και τη Τιμολόγηση αυτών. Θέλοντας να κωδικοποιήσουμε τις διαδικασίες αυτές με απλό και κατανοητό τρόπο, παραθέτουμε τις σχετικές διευκρινήσεις, χωρίς να μπούμε, στα “άδυτα” του Νόμου.
Αρχικά η Διακίνηση των Αποθεμάτων και η Τιμολόγηση , γίνεται με τις διατάξεις του Ν.4308/2014 που αφορά στη εφαρμογή των Ελληνικών Λογιστικών Προτύπων (ΕΛΠ).
Ο Νόμος 4308/2014 ισχύει από 01-01-2015.
ΔΙΑΚΙΝΗΣΗ
Βασική Αρχή : Η Διακίνηση των Αποθεμάτων υποχρεωτικά θα πρέπει να συνοδεύεται με παραστατικό διακίνησης, όπου μπορεί να έχει οποιαδήποτε ονομασία όπως «Παραστατικό Διακίνησης», «Δελτίο Αποστολής», «Συνοδευτικό Διακίνησης Αποθεμάτων», «Έγγραφο διακίνησης μη τιμολογηθέντων αποθεμάτων» κλπ.
Παραστατικό διακίνησης μπορεί να θεωρηθεί και το Τιμολόγιο, και η Απόδειξη Λιανικών Συναλλαγών(για Πώληση), αν γίνει αμέσως η Τιμολόγηση των Αποθεμάτων προς τον Πελάτη.
Πότε εκδίδεται το Παραστατικό : Εκδίδεται πάντα πριν την έναρξη της Διακίνησης.
Βασικοί Λόγοι έκδοσης : α) Για τη Πώληση Αποθεμάτων. β) Για την εσωτερική διακίνηση μεταξύ εγκαταστάσεων της επιχείρησης, γ) Σε περίπτωση παραλαβής αποθεμάτων από μη υπόχρεο ή αρνούμενο έκδοσης.
Με τη μορφή εκδίδεται : Με οποιαδήποτε μορφή, χειρόγραφα , μηχανογραφημένα ή ηλεκτρονικά, χωρίς να απαιτείται η θεώρηση του ή η σήμανση του με φορολογικό μηχανισμό, σε οποιαδήποτε μορφή εκδίδεται.
Πως επιδεικνύεται αν ζητηθεί κατά τη διακίνηση : Αν έχει εκδοθεί χειρόγραφα ή μηχανογραφημένα σε φυσικό μέσο (χαρτί) και συνοδεύει τα Αποθέματα κατά τη διακίνηση και μέχρι τον προορισμό τους.
Αν έχει εκδοθεί ηλεκτρονικά, μπορεί να έχει αποσταλεί στον παραλήπτη (πχ. Πελάτη) μέσω mail πριν την έναρξη της διακίνησης, αλλά παράλληλα θα πρέπει να υπάρχει η δυνατότητα από τον “διακινητή” να επιδεικνύεται η ηλεκτρονική μορφή του παραστατικού μέσω ενός ηλεκτρονικού μέσου πχ.tablet.
Περιεχόμενο του Παραστατικού Διακίνησης : α) πλήρης επωνυμία ή το ονοματεπώνυμο, η διεύθυνση και ο Α.Φ.Μ. αποστολέα και παραλήπτη, β) η ποσότητα και το είδος των διακινούμενων αγαθών αναλυτικά και γ) η ημερομηνία που έγινε η διακίνηση.
Εννοείται ότι αναγράφεται η διεύθυνση στην οποία παραδίδονται τα αγαθά, εάν διαφέρει από τη διεύθυνση της έδρας του παραλήπτη.
Δεν υπάρχει η υποχρέωση αναγραφής, μεταξύ άλλων, της ώρας παράδοσης ή αποστολής, του αριθμού κυκλοφορίας του φορτηγού αυτοκινήτου ή του πλωτού μέσου, του τόπου αποστολής και του τόπου προορισμού κ.λπ. χωρίς να συνιστά παράβαση η αναγραφή οποιουδήποτε επιπλέον περιεχομένου.
ΤΙΜΟΛΟΓΗΣΗ
- Χονδρική Πώληση
Βασική Αρχή : Το στοιχείο που εκδίδεται από κάθε οντότητα για κάθε πώληση αγαθών και παροχή υπηρεσιών είναι το Τιμολόγιο. Κάθε έγγραφο που περιλαμβάνει τις πληροφορίες που απαιτεί ο Νόμος για το Τιμολόγιο θεωρείται Τιμολόγιο. Βασική προϋπόθεση: Ο παραλήπτης των αγαθών ή υπηρεσιών που υπόκεινται σε τιμολόγηση αποδέχεται το έγγραφο αυτό.
Πιστωτικό Τιμολόγιο είναι το τιμολόγιο το οποίο εκδίδεται σε περιπτώσεις επιστροφής, έκπτωσης και διαφορών.
Βασικοί Λόγοι έκδοσης : α) Πώληση αγαθών (εντός και εκτός Ελλάδας) β) Παροχή Υπηρεσιών (εντός και εκτός Ελλάδας) γ) Αγορά αγαθών από μη υπόχρεους ή σε αυτούς που αρνούνται την έκδοση.
Πότε εκδίδεται το Παραστατικό : Η υποχρέωση έκδοσης τιμολογίου ξεκινά κατά τον χρόνο που πραγματοποιείται η αποστολή ή παράδοση των αγαθών ή υπηρεσιών.
α) Σε περίπτωση πώλησης αγαθών ή παροχής υπηρεσιών, τιμολόγιο εκδίδεται το αργότερο έως την 15η ημέρα του επόμενου μήνα της παράδοσης ή της αποστολής των αγαθών ή της ολοκλήρωσης της υπηρεσίας.
β) Σε περίπτωση συνεχιζόμενης παροχής αγαθών, υπηρεσίας ή κατασκευής έργου, τιμολόγιο εκδίδεται το αργότερο έως την 15η ημέρα του επόμενου μήνα από την περίοδο στην οποία μέρος της σχετικής αμοιβής καθίσταται απαιτητό.
γ) Το τιμολόγιο στις επαναλαμβανόμενες πωλήσεις προς τον ίδιο αγοραστή, εκδίδεται το αργότερο έως την 15η ημέρα του επόμενου μήνα από την περίοδο στην οποία πραγματοποιήθηκε η πρώτη πώληση αγαθών.
δ) Το πιστωτικό τιμολόγιο για επιστροφές αγαθών εκδίδεται στους ίδιους χρόνους.
Με τη μορφή εκδίδεται : Με οποιαδήποτε μορφή, χειρόγραφα , μηχανογραφημένα ή ηλεκτρονικά, χωρίς να απαιτείται η θεώρηση του ή η σήμανση του με φορολογικό μηχανισμό, σε οποιαδήποτε μορφή εκδίδεται.
Περιεχόμενο του Τιμολογίου :
Την ημερομηνία έκδοσης του Τιμολογίου
Τον αύξοντα αριθμό
Τον Αριθμό Φορολογικού Μητρώου,του πωλητή
Τον Αριθμό Φορολογικού Μητρώου του πελάτη
Την πλήρη επωνυμία και την πλήρη διεύθυνση του πωλητή και του πελάτη
Την ποσότητα και το είδος των παραδιδόμενων αγαθών ή την έκταση και το είδος των παρεχόμενων υπηρεσιών, εκτός αν η έκταση και το είδος των παρεχόμενων υπηρεσιών προκύπτει από άλλα έγγραφα στα οποία παραπέμπει το τιμολόγιο.
Την ημερομηνία έκδοσης του τιμολογίου.
Την αξία των αγαθών ή υπηρεσιών ανά συντελεστή ΦΠΑ, την αξία που απαλλάσσεται ΦΠΑ, την αξία μονάδας αγαθού ή υπηρεσίας χωρίς ΦΠΑ, καθώς και την αξία κάθε έκπτωσης ή επιστροφής, εάν δεν συμπεριλαμβάνεται στην τιμή μονάδας.
Τον συντελεστή ΦΠΑ που εφαρμόζεται.
Το ποσό του οφειλόμενου ΦΠΑ
Τον όρο «Αυτοτιμολόγηση», όταν το τιμολόγιο εκδίδεται από τον λήπτη αγαθών ή υπηρεσιών.
Όταν η πράξη απαλλάσσεται από ΦΠΑ, η διάταξη της εθνικής νομοθεσίας (Ν2859/2000) ή η διάταξη της οδηγίας 2006/112/ΕΚ ή άλλη διάταξη, σύμφωνα με την οποία η παράδοση αγαθών ή η παροχή υπηρεσιών απαλλάσσεται από τον ΦΠΑ.
Περαιτέρω κάποιες επιπλέον πιο εξειδικευμένες περιπτώσεις…
Με τις διατάξεις του Ν.4308/2014, προβλέπεται και η έκδοση του Απλοποιημένου Τιμολογίου και του Συγκεντρωτικού Τιμολογίου. Για τις περιπτώσεις αυτών των Τιμολογίων, διαβάστε ΕΔΩ
- Λιανική Πώληση
Βασική Αρχή : Το παραστατικό που εκδίδεται για πώληση αγαθών ή υπηρεσιών σε ιδιώτες είναι η Απόδειξη Λιανικής Πώλησης αγαθών ή Υπηρεσιών δηλαδή η Απόδειξη Λιανικής Πώλησης ή η Απόδειξη Παροχής Υπηρεσιών.
Πότε εκδίδεται το Παραστατικό : Η Απόδειξη Λιανικής Πώλησης αγαθών ή Υπηρεσιών εκδίδεται κατά τον χρόνο που πραγματοποιείται η αποστολή ή παράδοση των αγαθών ή υπηρεσιών.
Με τη μορφή εκδίδεται : Η Απόδειξη Λιανικής Πώλησης αγαθών ή Υπηρεσιών εκδίδεται μηχανογραφικά με σήμανση φορολογικού μηχανισμού ή με την χρήση Ταμειακής Μηχανής.
Κάποιες κατηγορίες οντοτήτων απαλλάσσονται , τις οποίες μπορείτε να δείτε εδώ
Περιεχόμενο της Απόδειξης Λιανικής : α) Ημερομηνία έκδοσης β) Αύξοντας αριθμός γ) ΑΦΜ, πλήρες όνομα και διεύθυνση του πωλητή δ)Συντελεστής ΦΠΑ
Για τα θέματα της Διακίνησης διαβάστε : Σελίδες 37-43 Εγκύκλιος 1003/31-12-2014
Για τα θέματα της Τιμολόγησης διαβάστε : Σελίδες 48-70 Εγκύκλιος 1003/31-12-2014
- Στη Σελίδα “ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΑΡΧΕΙΑ” , υπάρχουν όλα τα επίσημα έγγραφα που αφορούν στα Ελληνικά Λογιστικά Πρότυπα.