Η μεγάλη διεθνής έκθεση με τίτλο «Τέχνη: Απάντηση στη Σύγκρουση», παρουσιάζεται στο Σεράφειο του δήμου Αθηναίων από τις 17 μέχρι τις 31 Ιουλίου 2019 και περιλαμβάνει έργα 23 καλλιτεχνών από όλον τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένου του Νέλσον Μαντέλα.
Τον Ιούλιο 2001 ο Νοτιοαφρικανός ηγέτης Νέλσον Μαντέλα ζωγράφισε πέντε δυνατές εικόνες χεριών, απεικονίζοντας, όπως είπε, πώς ο κόσμος «ένωσε τα χέρια του πάνω από κοινωνικούς διχασμούς και εθνικά όρια, μεταξύ ηπείρων και ωκεανών» για να λυθούν οι συγκρούσεις. Σχεδόν δυο δεκαετίες αργότερα, οι λιθογραφίες του Μαντέλα “Struggle series”παρουσιάζονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα σε μια πρωτότυπη έκθεση που θα κάνει αίσθηση!
Η έκθεση διοργανώνεται με την υποστήριξη του Δικτύου Πολιτισμού του δήμου Αθηναίων, Athens Culture Net, με στόχο τη συνεργασία φορέων του πολιτισμού από την Ελλάδα και το εξωτερικό για την παραγωγή και προώθηση του πολιτισμού, τη διάχυση του πολιτισμού στην Αθήνα και την πρόσβαση όλων των κατοίκων. Την επιμέλεια της έκθεσης έχει η Βάσια Δεληγιάννη.
Την Τετάρτη 17 Ιουλίου στις 7.30 μμ γίνονται τα εγκαίνια της έκθεσης στο Σεράφειο του δήμου Αθηναίων (Πειραιώς & Π. Ράλλη). Νωρίτερα την ίδια ημέρα, στις 6 μμ στο Μουσείο Μπενάκη (Πειραιώς 138) πραγματοποιείται συζήτηση και παρουσίαση του βιβλίου «Can Art Aid in Resolving Conflicts?» – ένας συλλογικός καλλιτεχνικός τόμος που αποτέλεσε την έμπνευση και αφετηρία για την έκθεση.
Ανάμεσα στους 23 καλλιτέχνες που συμμετέχουν στην έκθεση, είναι η EstherMahlangu, 84 χρονών σήμερα και σύμβολο της Νότιας Αφρικής, με λιθογραφίες της σε συνεργασία με τον Μαντέλα, ο ακτιβιστής και multimedia artist Wu Yuren από την Κίνα, η διακεκριμένη δημοσιογράφος, συγγραφέας και ακτιβίστρια Asra G. Nomani από τις ΗΠΑ, οι media artists Daniel landau και Ron Amir από το Ισραήλ, ο αρχιτέκτονας Θεόδωρος Σπυρόπουλος από το Ηνωμένο Βασίλειο, ο Valerio Rocco Orlando από την Ιταλία, κ.ά. Επίσης συμμετέχουν πολλοί καλλιτέχνες από την Ελλάδα και την Κύπρο, όπως η visual artist και κινηματογραφίστρια Εύα Στεφανή, μια από τις Ελληνικές συμμετοχές στη φετινή Μπιενάλε της Βενετίας, η audiovisual artist Ελένη Φωτιάδου από τη Θεσσαλονίκη και οι κύπριες καλλιτέχνιδες Μελίνα Shukuroglou, Βίκυ Περικλέους και Έφη Σαββίδη.
«Οι εκθέσεις είναι μέσο επικοινωνίας και κατανόησης μεταξύ των λαών, καθώς και επίλυσης συγκρούσεων», σχολίασε η Βάσια Δεληγιάννη, επιμελήτρια της έκθεσης και καλλιτέχνης με έδρα την Ουάσιγκτον DC. «Η τέχνη πάντα υπήρξε η κοινή γλώσσα μεταξύ λαών και εθνών, ο ειρηνικός τρόπος έκφρασης ανησυχιών και προβλημάτων κι έτσι ναι, μπορεί να επιλύσει συγκρούσεις. Εύχομαι να αποτελέσει μια δίοδο για κατανόηση και ειρήνη, τόσο εξωτερικά, γύρω μας, όσο και εσωτερικά, μέσα μας».
«Είναι μεγάλη τιμή να συμμετέχω στη σημαντική αυτή έκθεση», είπε η δημοσιογράφος Asra G. Nomani. «Μας ενδυναμώνει όλους με το απλό μήνυμα ότι η τέχνη είναι το μέσον επίλυσης συγκρούσεων στις ζωές – και στις καρδιές – μας! Είναι επίσης σπουδαίο, το ότι η έκθεση πραγματοποιείται στην Αθήνα, τη γενέτειρα της δημοκρατίας, γιατί υπογραμμίζει ότι η τέχνη είναι μια δημοκρατία όπου όλοι εκφράζονται, στην παγκόσμια επιδίωξη για πνευματική ειρήνη».
Can Art Aid in Resolving Conflicts?
Η έκθεση έχει εμπνευστεί από το βιβλίο με τίτλο “Can Art Aid in ResolvingConflicts?” (Frame Publishers, 2018). Το βιβλίο είναι καρπός συνεργασίας μεταξύ του καθηγητή Noam Lemelshtrich Latar, πρύτανη, Sammy Ofer School of Communications και Πρόεδρο Daniel Pearl International Journalism Institute (DPIJI), IDC Herzliya- Ισραήλ, του καθηγητή Jerry Wind, The Lauder Professor Emeritus και Professor of Marketing, The Wharton School, The University of Pennsylvania, ΗΠΑ, και του Δρ. Ornat Lev–Er, ιστορικού τέχνης, IDC Herzliya.
Οι δύο παραπάνω καθηγητές θα συμμετέχουν στην παρουσίαση του βιβλίουτην Τετάρτη 17 Ιουλίου στις 6μμ και τη συζήτηση με επικεφαλής σημαντικών ελληνικών και διεθνών πολιτιστικών οργανισμών και μουσείων, και συγκεκριμένα τους: Δρ Γιώργη Μαγγίνη, Επιστημονικό Διευθυντή Μουσείου Μπενάκη, Θεόδωρο Σπυρόπουλο, αρχιτέκτονα, καλλιτέχνη, διευθυντή του Architectural Association Design research Lab, καθηγητή αρχιτεκτονικής στο Staedelschule, Φοίβο Σακαλή, δημοσιογράφο, εκπρόσωπο της Εταιρείας Ανάπτυξης και Τουριστικής Προβολής Αθηνών-ΕΑΤΑ, Ντένη Ζαχαρόπουλο, καλλιτεχνικό σύμβουλο της Πινακοθήκης, των Μουσείων και των Συλλογών του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του δήμου Αθηναίων – ΟΠΑΝΔΑ και Asra Nomani, δημοσιογράφο, τ. ρεπόρτερ στη Wall Street Journal, συγγραφέα, ακτιβίστρια, συνδιευθύντρια του Pearl Project.
Τη συζήτηση και παρουσίαση του βιβλίου θα συντονίσει η κα Σοφία Χηνιάδου Καμπάνη, υπεύθυνη Πολιτιστικών Θεμάτων της Προεδρίας της Δημοκρατίας.
Οι καλλιτέχνες που συμμετέχουν στην έκθεση
- Ron Amir – φωτογράφος, γεννήθηκε στο Ισραήλ, ζει στο Τελ Αβίβ
- Marconi Calindas – ζωγράφος, γεννήθηκε στις Φιλιππίνες, ζει στο Σαν Φρανσίσκο
- Vasia Deliyianni – επιμελήτρια έκθεσης και εκπαιδεύτρια τέχνης, γεννήθηκε στην Αθήνα, ζει στην Ουάσιγκτον D.C.
- Eleni Fotiadou – Επιστήμονας και καλλιτέχνης, ζει στη Θεσσαλονίκη
- Dor Guez – φωτογράφος, γεννήθηκε στην Μπάκα, Ιερουσαλήμ, ζει στη Τζάφα, Ισραήλ
- Maria Karametou – καθηγήτρια στο George Mason University και mixed media artist, γεννήθηκε στην Ελλάδα, ζει στις ΗΠΑ, Ουάσιγκτον.
- Yuri Krasny – Καλλιτέχνης και εκπαιδευτικός, γεννήθηκε στην Ουκρανία, ζει στο Ισραήλ
- Dania Latar – ζωγράφος, γεννήθηκε στο Ισραήλ, ζει στο Τελ Αβίβ
- Daniel Landau – media artist, γεννήθηκε στο Ισραήλ, ζει στη Herzliya, Ισραήλ
- Esther Mahlangu — ζωγράφος, γεννήθηκε και ζει στη Νότια Αφρική, στις φυλές των Ndebele
- Nelson Mandela – Τέως πρόεδρος της Νότιας Αφρικής, γεννημένος στο χωριό Mvezo.
- Asra Q. Nomani – Δημοσιογράφος, γεννημένη στην Ινδία, ζει στις ΗΠΑ
- Valerio Rocco Orlando – Καλλιτέχνης, γεννήθηκε στο Μιλάνο, εργάζεται στην Ιταλία
- Karen Patterson –Φωτογράφος, γεννήθηκε και εργάζεται στο Calgary, Καναδά
- Vicky Pericleous — visual artist και επίκουρος καθηγητής στο Frederick University, Λευκωσία, Κύπρος.
- Efi Savvides – Καλλιτέχνης και εκπαιδευτής, γεννήθηκε και ζει στην Κύπρο.
- Weili Shi – Καλλιτέχνης και multimedia designer & developer, γεννήθηκε στην Κίνα και ζει στη Νέα Υόρκη.
- Melina Shukuroglou – Καλλιτέχνης, γεννήθηκε και ζει στην Κύπρο.
- Stephen Spyropoulos – Καλλιτέχνης και interactive designer, γεννήθηκε και ζει στις ΗΠΑ.
- Theodore Spyropoulos –Αρχιτέκτονας και εκπαιδευτής, γεννημένος στις ΗΠΑ, ζει στο Ηνωμένο βασίλειο
- Eva Stefani – Κινηματογραφίστρια, γεννημένη στις ΗΠΑ, ζει στην Αθήνα.
- Wu Yuren — multimedia artist και ακτιβίστρια, γεννήθηκε στο Changzhou, Κίνα, και ζει στη Νέα Υόρκη.
- Thoufeek Zakriya – Καλλιγράφος, γεννήθηκε στην Ινδία, ζει στο Ντουμπάι
Καλλιτεχνική επιμέλεια καταλόγου: Omiros Panayides
Info έκθεσης «Τέχνη: Απάντηση στη Σύγκρουση»
- Ημερομηνίες: 17 – 31 Ιουλίου 2019
- Εγκαίνια: Τετάρτη 17 Ιουλίου στις 7.30 μμ
- Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα έως Σάββατο 10.00 – 17.00
- Χώρος: Σεράφειο του δήμου Αθηναίων (Πειραιώς & Π. Ράλλη)
Info συζήτησης / παρουσίασης βιβλίου «Can Art Aid in Resolving Conflicts?»
- Τετάρτη 17 Ιουλίου στις 6 μμ
- Μουσείο Μπενάκη (Πειραιώς 138)
Πηγή: https://www.ert.gr/