Airbnb: Κλείνεις για Κέρκυρα και μένεις στους Αγίους Σαράντα

0

Είναι όντως όμορφοι οι Άγιοι Σαράντα. Πρέπει όμως να τους έχεις επιλέξει για τις καλοκαιρινές σου διακοπές. Όχι να βρεθείς εκεί κατά τύχη. Ή μάλλον κατά λάθος, μιας και σκοπός σου ήταν να επισκεφθείς το νησί των Φαιάκων, αλλά πίστεψες τον «Ανδρέα» ή το «Νίκο» που νοικιάζουν δωμάτια και τα διαφημίζουν μέσω Airbnb όχι στην κατηγορία «καταλύματα στη νότια Αλβανία» όπως θα έπρεπε – διότι εκεί βρίσκονται τα δωμάτια – αλλά στην κατηγορία «καταλύματα στην Κέρκυρα».

Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ του Αλέξανδρου Καψύλη στο tovima.gr  η δημοφιλής διαδικτυακή πλατφόρμα βραχυχρόνιων μισθώσεων ακινήτων έχει γίνει η… χαρά του χάκερ




Η έκπληξη όσων το τριήμερο 23-25 Αυγούστου έψαχναν δωμάτια μέσω Airbnb στην Κέρκυρα ήταν μεγάλη, καθώς διαπίστωναν ότι πολλά από τα προτεινόμενα δεν βρίσκονται στο ελληνικό νησί  αλλά απέναντι, στα αλβανικά παράλια! Εδώ πρέπει να γίνει μια απαραίτητη διευκρίνιση: μιλάμε για δωμάτια φθηνά, έως 40 ευρώ το δίκλινο. Αν δεν βάλει κανείς όριο τιμής (η διαδικτυακή πλατφόρμα δημοσιεύει αγγελίες για καταλύματα που κοστίζουν από 9 έως 1.000 ευρώ η διανυκτέρευση), δεν υπάρχει πρόβλημα.

Ο «Ανδρέας» και ο «Νίκος» χάνονται μέσα στα 300+ καταλύματα, τα περισσότερα των 100 ευρώ και άνω, από τα οποία μπορεί κανείς να διαλέξει – σημειωτέον ότι τις τελευταίες δύο εβδομάδες του Αυγούστου η πληρότητα στο νησί έφθασε το 95%.

Από τα 37 φθηνά όμως (έως 40 ευρώ), μόλις τα 8 βρίσκονται στην Κέρκυρα – τα 7 για την ακρίβεια, διότι το 8ο είναι μια σκηνή που έχει στήσει κάποιος ονόματι «Μάικλ» στη Γλυφάδα, κάτω από τον Πέλεκα, και τη νοικιάζει αντί 12 ευρώ. Τα υπόλοιπα 29 καταλύματα βρίσκονται στην απέναντι πλευρά του πορθμού της Κέρκυρας, τα περισσότερα στο Ksamil, Sarande (στο θέρετρο Εξαμίλια, λίγο έξω από τους Αγίους Σαράντα). Δυο ναυτικά μίλια δρόμος… Και κολυμπώντας πας, που λέει ο λόγος.

Γεωγραφικό αλαλούμ

Ο πειρασμός να αναζητήσει κανείς φθηνό κατάλυμα και σε άλλα ακριτικά νησιά της χώρας είναι μεγάλος. Και τα αποτελέσματα της αναζήτησης αποκαλυπτικά. Στην Κω, για παράδειγμα, από τα 42 καταλύματα μόνο 6 βρίσκονται σε ελληνικό έδαφος: πέντε στο νησί της αναζήτησής μας και ένα στη γειτονική Κάλυμνο. Τα υπόλοιπα 36 βρίσκονται στις τουρκικές ακτές, τα περισσότερα στο Μποντρούμ (την αρχαία Αλικαρνασσό).

Κάτι ανάλογο συμβαίνει και στη Ρόδο. Από τα μόλις 10 καταλύματα κάτω των 40 ευρώ που βρίσκει κανείς στο Airbnb ως διαθέσιμα για 2 διανυκτερεύσεις το Σαββατοκύριακο, τα 3 βρίσκονται στο νησί και τα 7 απέναντι, στη Μαρμαρίδα (τουρκιστί Marmaris, ο αρχαίος ελληνικός δήμος Φύσκου). Αξίζει να σημειωθεί ότι από τα 3 φθηνά καταλύματα της Κω το ένα είναι μια σκηνή 2 ατόμων την οποία νοικιάζει (με υπνόσακο και στρώμα) αντί μόλις 5 ευρώ τη βραδιά κάποιος «Κώστας», που υπόσχεται μάλιστα να μεταφέρει τους πελάτες του με αυτοκίνητο όπου θέλουν στο νησί για να στήσουν τη σκηνή – «η τιμή εξαρτάται από την απόσταση».

Χαμένες πατρίδες

Όποιος επιχειρούσε να κλείσει με Airbnb φθηνό κατάλυμα στη Λέσβο για Σαββατοκύριακο θα είχε να διαλέξει μεταξύ 12, όλα επί του εδάφους του νησιού. Η πλατφόρμα τού πρότεινε, βέβαια, και ένα εμβόλιμο, στην όχι τόσο μακρινή Σκόπελο. Όμως, στην τόσο δυσφημισμένη εσχάτως (για λόγους ακτοπλοϊκούς) Σαμοθράκη ο επίδοξος επισκέπτης θα έπρεπε να προσέξει πολύ διότι από τα 6 καταλύματα που εμφανίζονται στο σάιτ, μόνο ένα βρίσκεται στο ελληνικό νησί. Τα τέσσερα σε υποχρεώνουν να ταξιδέψεις στην Ίμβρο, ενώ το πέμπτο σε ανεβάζει μέχρι το Τσανάκαλε… Ψηλά στα Δαρδανέλια, εκεί που αλώνιζε κάποτε το θωρηκτό Αβέρωφ καταδιώκοντας τον τουρκικό στόλο!




Όχι, η έρευνα στο χάος του Airbnb δεν επεκτάθηκε στον Άγιο Γερμανό των Πρεσπών ή στο Καϊμακτσαλάν με τη σατανική –πλην βάσιμη– προσδοκία να προταθούν καταλύματα σε κάποια ειδυλλιακή τοποθεσία στην Κρανιά της Πελαγονίας, στη Βόρεια Μακεδονία ή και στην Οχρίδα – πανέμορφη λίμνη είναι κι αυτή, δεν χωρεί αμφιβολία.

Δεν επεκτάθηκε ούτε στις Σέρρες και στο χιονοδρομικό του Φαλακρού για να διανυκτερεύσει εν τέλει στο αδιαμφισβήτητης ομορφιάς δάσος του Πιρίν – που όμως βρίσκεται στην απέναντι πλευρά των ελληνοβουλγαρικών συνόρων.

Σίγουρα ο πειρασμός να ψάξει κανείς κατάλυμα στη Νότια Κορέα, ώστε να τον στείλει το Airbnb στην αγκαλιά του Κιμ Γιονγκ Ουν είναι ακόμη μεγαλύτερος!



Leave A Reply

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.