Πακέτο διάσωσης της ΔΕΗ ύψους 500 εκατ. ευρώ, με ουδέτερο αποτέλεσμα για τους καταναλωτές-όπως υποστηρίζουν οι αρμόδιοι- καθώς οι αυξήσεις στην κιλοβατώρα αντισταθμίζονται από τις μειώσεις του ΦΠΑ και του ΕΤΜΕΑΡ, αποφασίζει την Παρασκευή το Διοικητικό Συμβούλιο της επιχείρησης.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, η εισήγηση του νέου προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της επιχείρησης Γιώργου Στάσση προς το ΔΣ θα περιλαμβάνει:
* Αύξηση της χρέωσης ανά κιλοβατώρα (ανταγωνιστικό σκέλος τιμολογίων) για την ενίσχυση των εσόδων της ΔΕH, που όμως αντισταθμίζεται πλήρως για τους καταναλωτές από τη μείωση του ΦΠΑ και του ΕΤΜΕΑΡ. Σημειώνεται ότι η ΔEH θα παραμείνει ο πάροχος με το χαμηλότερο πάγιο τέλος της αγοράς.
* Μείωση της έκπτωσης συνέπειας από το 10 στο 5%.
* Θέσπιση ρήτρας CO2 για τα νοικοκυριά χωρίς άμεση επίπτωση στους λογαριασμούς της ΔΕH.
* Επιπλέον έκπτωση 50% για τα μηχανικά υποστηριζόμενα άτομα, που είναι δικαιούχοι του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου.
Ειδικότερα, τα τιμολόγια της ΔΕH διαμορφώνονται από 1ης Σεπτεμβρίου ως εξής:
– Για κατανάλωση έως 2.000 κιλοβατώρες το τετράμηνο, η νέα τιμή είναι 0,11058 ευρώ ανά κιλοβατώρα από 0,0946 που είναι η ισχύουσα χρέωση.
– Από 2.000 κιλοβατώρες και πάνω, η νέα τιμή διαμορφώνεται σε 0,11936 ευρώ ανά κιλοβατώρα, έναντι 0,10252 τώρα.
– Και για το νυχτερινό ρεύμα η νέα τιμή διαμορφώνεται σε 0,07897 ευρώ ανά κιλοβατώρα έναντι 0,0661 σήμερα.
Οι αυξήσεις στην κιλοβατώρα διαμορφώνονται από 16,4 έως 19,4% και αντισταθμίζονται πλήρως, όπως ισχυρίζεται ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης, από τη μείωση του ΦΠΑ και του ΕΤΜΕΑΡ.
– Παραμένει η έκπτωση συνέπειας αλλά περιορίζεται στο 5% από 10% που είναι σήμερα. Σημειώνεται ότι η έκπτωση είχε οριστεί αρχικά στο 15% και περιορίστηκε ήδη σε 10% από 1ης Απριλίου 2019.
– Όσον αφορά στη ρήτρα CO2, σημειώνεται ότι η ΔEH έχει ήδη μετακυλίσει μερικώς στη Μέση Τάση τις επιβαρύνσεις που προκύπτουν από την υποχρέωσή της να αγοράζει δικαιώματα για τις εκπομπές ρύπων των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής, κυρίως τις λιγνιτικές, που είναι οι πιο ρυπογόνες. Τώρα η ίδια ρήτρα εισάγεται σε ήπια μορφή και στα τιμολόγια της Χαμηλής Τάσης. Με τα σημερινά δεδομένα σε σχέση με τις τιμές των δικαιωμάτων εκπομπών ρύπων δεν θα υπάρξει επιβάρυνση από το μέτρο αυτό στο συνολικό ποσό που πληρώνουν τα νοικοκυριά που είναι πελάτες της ΔΕH. Βάση υπολογισμού της ρήτρας θα είναι η τωρινή επιβάρυνση της ΔΕH για τα δικαιώματα εκπομπής, η οποία για τη χαμηλή τάση είναι 15,68 ευρώ ανά μεγαβατώρα.
Οι απώλειες
Σύμφωνα με αξιόπιστες εκτιμήσεις, η αύξηση που θα επέλθει στο ανταγωνιστικό μέρος του λογαριασμού (δηλαδή στο τιμολόγιο ρεύματος) θα είναι σαφώς πάνω από 15%, ενώ θα εισαχθεί επίσης ρήτρα ρύπων CO2, η οποία θα προκαλεί μελλοντικά αυξήσεις ή μειώσεις ανάλογα με την πορεία της τιμής των δικαιωμάτων ρύπων στις διεθνείς αγορές.
Στην άλλη πλευρά της εξίσωσης βρίσκεται η μείωση του ΕΤΜΕΑΡ. Θα επέλθει με υπουργική απόφαση που θα υπογράψει ο κ. Χατζηδάκης, η οποία θα ορίζει μια προσωρινή τιμή για το 2019.
Σύμφωνα με τις παραπάνω εκτιμήσεις, η νέα προσωρινή τιμή του ΕΤΜΕΑΡ θα ισοσκελίσει περίπου το μισό από την αύξηση στο τιμολόγιο ρεύματος (το ΕΤΜΕΑΡ αποτελεί περίπου το 15% ενός τυπικού λογαριασμού και η αξία του ρεύματος αποτελεί περίπου το 50%). Το άλλο μισό της αύξησης στο τιμολόγιο ρεύματος, όπως έχει πεί ο κ. Χατζηδάκης, θα ισοσκελιστεί με τη μείωση του ΦΠΑ κατά 6 ποσοστιαίες μονάδες.
Η μείωση αυτή έχει ψηφιστεί από την προηγούμενη κυβέρνηση και ήδη εφαρμόζεται. Δηλαδή στους λογαριασμούς που λαμβάνουν σήμερα οι καταναλωτές ο ΦΠΑ είναι ήδη μειωμένος. Το γεγονός αυτό αποδυναμώνει τον ισχυρισμό του κ. Χατζηδάκη ότι τελικά από τις αυξήσεις και μειώσεις το αποτέλεσμα θα είναι ουδέτερο για τον καταναλωτή, ωστόσο είναι γεγονός ότι οι πολίτες δεν έχουν προλάβει να ενσωματώσουν τη μείωση του ΦΠΑ ως δεδομένη κατάσταση.
Τέλος, Η μείωση της στην έκπτωση συνέπειας η οποία ήταν μέχρι πρόσφατα 15%, έγινε 10% και τώρα θα πάει στο 5%. θα αποτελέσει καθαρή επιβάρυνση την οποία θα αισθανθούν στο πορτοφόλι τους οι συνεπείς καταναλωτές.