Πόσο ακόμη να μειωθεί ο Δημόσιος τομέας ώστε να ικανοποιηθούν οι τραπεζίτες και οι δανειστές;

1
  • […] Πόσο λοιπόν μπορούσε να μειωθεί ακόμη ο δημόσιος τομέας για να ικανοποιήσει τους τραπεζίτες και τους δανειστές; Αλλά δεν είναι μόνον ο Ντέιβιντ Ρόντρικ και άλλοι οικονομολόγοι, όπως ο Ντέιβιντ Κάμερον. Και ο Πολ Κρούγκμαν σε άρθρο του στους New York Times με τίτλο «Γιατί η κρίση του 2008 δεν οδήγησε στο 1930» αποδίδει την αντοχή της αμερικανικής οικονομίας στο μέγεθος του αμερικανικού δημόσιου τομέα που ήταν πολλαπλάσιος έναντι του 1930 και ιδιαίτερα στις κοινωνικές δαπάνες που ήταν πολύ μεγαλύτερες ως ποσοστό του ΑΕΠ.

Ο δημόσιος τομέας λοιπόν στηρίζει την οικονομία μιας χώρας και δεν την τροχοπεδεί. Ούτε βέβαια νοείται ευνομούμενο κράτος χωρίς κοινωνικές υπηρεσίες, με νοσοκομεία και σχολεία να υπολειτουργούν και ανεπαρκείς υπηρεσίες πρόνοιας. Ομως, όταν αναφερόμαστε στον δημόσιο τομέα, αναφερόμαστε σε έναν υγιή μηχανισμό που λειτουργεί υπηρετώντας τις ανάγκες του κράτους και της κοινωνίας.

Το πολιτικό θράσος στη χώρα μας έγκειται στη διαπίστωση ότι καταφέρονται κατά του δημόσιου τομέα αυτοί που επί δεκαετίες τον οικοδόμησαν έτσι ώστε να υπηρετεί τις ανάγκες του δικομματισμού και τον απαξιώνουν. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη από την πρώτη μέρα αναπαρήγαγε το παρελθόν της Ν.Δ. στελεχώνοντας όλους τους τομείς του Δημόσιου με στελέχη της και αποτυχημένους υποψήφιους βουλευτές.

Όμως, όπως είπε ο Αλμπερτ Αϊνστάιν, τα προβλήματα δεν λύνονται με τον τρόπο σκέψης που τα γέννησε. Επειδή ο δημόσιος και ο ιδιωτικός τομέας λειτουργούν συμπληρωματικά στο πλαίσιο του κράτους και επομένως συνδιαμορφώνονται, οι νοητικές αντιλήψεις που καλλιεργούνται από αυτή την κυβερνητική τακτική για τον δημόσιο τομέα συμπαρασύρουν και τον ιδιωτικό τομέα στην απαξίωση αναπαράγοντας διαρκώς τα ίδια αδιέξοδα.

Απόσπασμα από το άρθρο “Η πλάνη περί δημόσιου και ιδιωτικού τομέα”  
Του Δημήτρη Μακροδημόπουλου (Πολιτικός Μηχανικός), στην έντυπη έκδοση
της “Εφημερίδας των Συντακτών”
Διαβάστε όλο το άρθρο

Οι δημοσιεύσεις Άρθρων Γνώμης και Σχολίων, δεν απηχούν κατ’ ανάγκη τις απόψεις της Ομάδας του «Forolinευζήν».



1 Σχόλιο

  1. ΜΑΤΘΑΙΟΣ ΠΕΚΚΑΣ on

    Επειδή αποφασίζουμε αναλογα της εκπαιδευσης μας.. Ίσως νομικά δεν είναι πάντα απλό πως θα αποδειχθεί η παρανομία.. π. χ. 1.. Όταν η εργασία γίνεται εκτός επιτήρησης και ο φοιτητής έχει νομικά δικαίωμα να συμβουλεύεται και τρίτους οι οποίοι ενδέχεται να αναλάβουν ίσως έναντι αμοιβής όλη την επιστημονική εργασία και να διδάξουν τον φοιτητή πως θα την παρουσιάσει.. 2. Αν δυο φοιτητές παρουσιάσουν ακριβώς σχεδόν την ίδια εργασία για το ίδιο θέμα και το θεωρούν τυχαία σύμπτωση?
    Διδακτορικό – διατριβή: 12.000 ευρώ. Μάστερ – μεταπτυχιακά: 6.000 – 8.000 ευρώ.
    Πτυχιακή – διπλωματική: 2.000 – 3.000 ευρώ. Αυτό ήταν το τιμολόγιο των πανεπιστημιακών και διπλωματικών εργασιών που μπορούσαν να αγοράσουν οι «κακοί» φοιτητές μέσω προφίλ στο Facebook, το οποίο διαχειριζόταν ο 47χρονος έξυπνος – άνεργος, όπως τον χαρακτήρισαν αξιωματικοί της Διεύθυνσης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος…https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=907049516337216&id=491131944595644&__xts__%5B0%5D=68.ARCUoLEz3BR2uR4-MIZkxSbgPpQ-KFAkFQmnifGD9EnaulEC3ipWgSjhYcChy9mWmtt8Otzuw9mipmFD5FDXEHIALSuHiYi-ZFNZ-QbQLmJRNzFCGHTvbGdGNjY-EFC1gcawuCRVVCmuX-YjBpdGRctoPM8yF-5QuOmbKcfGT3uFxS4jiyhyq6CxL7Jq8oC7vzNhXhUFlsvcUA1bq2_0jKVg5UaUQ9Aufu0pBCteURxKmQrv3X5zGIInIHCsj5sbF5J_g4qAxEFJMogdksuB3bgYlVXw1FlHrWmnMHmPF-PJ_ZKr4Rg4baXydbSHzgc&__tn__=-R-R-R

Leave A Reply

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.