Αντικειμενικές : Επιδόματα για περισσότερους,  «ομπρέλα» για πλειστηριασμούς

2

Με κέρδη -άλλοι λιγότερο, άλλοι περισσότερο- βγαίνουν ομάδες πολιτών μετά την ανακοίνωση των νέων αντικειμενικών αξιών, αφού η αναμόρφωσή τους επηρεάζει μια σειρά επιδομάτων που χορηγούνται με περιουσιακά κριτήρια.

Έτσι, οφέλη θα αποκομίσουν  οι δικαιούχοι του επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης, της επιδότησης ενοικίου, της κάρτας σίτισης και του δωρεάν ρεύματος της ΔΕΗ, ενώ αισθητά κερδισμένοι βγαίνουν και όσοι προχώρησαν μετά την 21η Μάιου 2015 σε μεταβιβάσεις ακινήτων αντικειμενικής αξίας έως 4.049 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο. Ειδικά για  τις μεταβιβάσεις που έχουν γίνει από τις 21 Μαΐου έως και σήμερα και έχει καταβληθεί φόρος, αυτός θα επιστραφεί μέσω συμψηφισμού μελλοντικά και αφού πρώτα εκκαθαριστεί εκ νέου από τη ΓΓΔΕ. Οι ελαφρύνσεις στις μεταβιβάσεις για ακίνητα αξίας κάτω των 4.050 ευρώ και έως 650 ευρώ δεν είναι αμελητέες.

Τέλος, οι χαμηλότερες αντικειμενικές θα μειώσουν επιβαρύνσεις όπως είναι τα συμβολαιογραφικά έξοδα, το Τέλος Ακίνητης Περιουσίας που εισπράττεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, το ελάχιστο αντικειμενικό μίσθωμα ακινήτων (3% επί της αντικειμενικής ετησίως), κ.α

Γενικότερα πάντως, τα κέρδη από τη μείωση των αντικειμενικών αξιών των αφορούν κατά κύριο λόγο  τα μικρομεσαία νοικοκυριά. Όσοι διαθέτουν ακίνητα που είχαν αντικειμενικές τιμές από 1.150 έως και 3.000 ευρώ είναι οι κερδισμένοι, καθώς η μείωση για αυτούς κυμαίνεται από 14,29% έως και 20,59%.

Αντιθέτως τα φθηνά ακίνητα αξίας από 950 ευρώ έως και 650 ευρώ, αλλά και τα πολύ ακριβά ακίνητα αξίας από 3.600 ευρώ έως 4.049 ευρώ είναι τα λιγότερο κερδισμένα, καθώς η μείωση σε αυτά κυμαίνεται από 5% έως 7,69%. Τα καθολικώς χαμένα είναι τα ακίνητα αξίας 4.050 και άνω η τιμή και η φορολόγηση των οποίων παραμένει αμετάβλητη.

Ο ΦΟΡΟΣ ΑΚΙΝΗΤΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ

 Αν και οι νέες αντικειμενικές ισχύουν αναδρομικά από τις 21 Μαΐου 2015, δεν επηρεάζουν το ΕΝΦΙΑ του 2015, αλλά θα χρησιμοποιηθούν για τον υπολογισμό του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας του 2016.

Το τρίτο μνημόνιο ρητά προβλέπει την παραμονή των φορολογικών εσόδων από τον ΕΝΦΙΑ στο ίδιο απόλυτα ύψος της βεβαίωσης 3,2 δισ. ευρώ και είσπραξης 2,65 δισ. ευρώ. Συνεπώς σύμφωνα με το Μνημόνιο κάθε μείωση σε αξίες θα πρέπει να αντισταθμιστεί με αύξηση σε φορολογικούς συντελεστές, οι οποίοι θα βγάζουν το ίδιο δημοσιονομικό αποτέλεσμα. Μόνο αν μείνουν σταθεροί ή μειωθούν οι φορολογικοί συντελεστές θα μπορεί κανείς με βεβαιότητα να πει ποιος χάνει και ποιος κερδίζει σε σχέση με τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας 2016 και τις νέες αντικειμενικές.

ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟΙ

Τέλος, ως ομπρέλα προστασίας» από τους πλειστηριασμούς για χιλιάδες δανειολήπτες που βρίσκονται σε οικονομική αδυναμία έρχονται να λειτουργήσουν οι νέες αντικειμενικές αξίες, καθώς διευρύνουν σημαντικά τον αριθμό εκείνων που προστατεύονται από τις διατάξεις του «Νομού Σταθάκη» » (4346/2015), ο οποίος από την 1η Ιανουαρίου 2016 έχει αντικαταστήσει το «Νόμο Κατσέλη».

Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα αφορά την παρακάτω περίπτωση: άνεργος, άγαμος και με σπίτι 90 τετραγωνικών μέτρων στη Κερατέα συνολικής αντικειμενικής αξίας 121.500 ευρώ  δεν μπορούσε να υπαχθεί στις ευάλωτες ομάδες  λόγω του περιουσιακού κριτηρίου. Ωστόσο, ο εν λόγω δανειολήπτης μπορεί πλέον να υπαχθεί, καθώς η περιουσία του έχει νέα αντικειμενική αξία 103.500 ευρώ

Πηγή; CNN-GREECE

Δείτε :
Ποιοι Φόροι επηρεάζονται
Παραδείγματα – Συγκριτικούς Πίνακες με τις Νέες Αντικειμενικές Αξίες

2 Σχόλια

  1. Συγχαρητήρια για την προσπάθειά σας

Leave A Reply

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.