Το Κράτος επιστρέφει. Η πρωτοφανής κρίση που βιώνουμε επαναφέρει εκ των συνθηκών στο επίκεντρο της δημόσιας συζήτησης το ρόλο του Κράτους.
του Άρη Ραβανού
Κράτος που λοιδορήθηκε, πολεμήθηκε και κατασυκοφαντήθηκε σε πολλές φάσεις της Ιστορίας. Όι πως ήταν και είναι τέλειο. Έχει πολλά προβλήματα, ατέλειες, στρεβλώσεις και το μοντέλο κρατικής οντότητας των τελευταίων δεκαετιών ήταν άκρως αντιπαραγωγικό και αντιαναπτυξιακό.
Η κρίση αναγκαστικά θα ανοίξει το διάλογο για τις δημόσιες πολιτικές και το ρόλο που δύναται να διαδραματίσει το Κράτος από εδώ και πέρα, έχοντας την εμπειρία πολλών κρίσεων, αλλά και με διόρθωση των πολλών ατελειών του.
Παρακολουθούμε ότι δειλά – δειλά ανοίγει σε ορισμένες χώρες η δημόσια συζήτηση για κρατικοποιήσεις ή εθνικοποιήσεις επιχειρήσεων. Πχ στην Ολλανδία περίπου 27.000 επιχειρήσεις ζήτησαν κρατική βοήθεια, ενώ η ιταλική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι εξετάζει να εθνικοποιήσει την Alitalia
Το Κράτος σε πολλές χώρες εγγυάται ασφαλιστικές εισφορές, μισθούς, προχωρεί σε ενισχύσεις. Το παρατηρούμε και στην Ελλάδα με τις πολλές αποφάσεις που είναι σωστές και έχουν όμως την κρατική «ομπρέλα».
Ενίσχυση του Κράτους δεν σημαίνει προφανώς, περιθωριοποίηση του ιδιωτικού τομέα. Το αντίθετο σε μια μικτή οικονομία, μπορούν να πορευθούν, όπως και γίνεται πολλές φορές, με συνεργασία και χωρίς διάθεση επιβολής του ενός ή του άλλου.
Όμως, σε βασικούς τομείς, όπως πχ η δημόσια υγεία, δεν μπορεί παρά να υπάρξει πολύ ισχυρή παρουσία του Κράτους. Πχ η ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας είναι επιβεβλημένη. Επίσης στις νέες συνθήκες προέχει – πολλοί το επισημαίναμε με ένταση τα χρόνια της οικονομικής κρίσης, αν και το κλίμα ήταν αρνητικό- να ενισχυθεί το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.
Η παρούσα κρίση οδηγεί σε αναθεώρηση στρατηγικής έναντι του Κράτους. Οι θιασώτες του αντί κρατισμού υπέστησαν στρατηγική ήττα και το κατασυκοφαντημένο Κράτος επέστρεψε.
πηγη: In.gr