Η διγλωσσία της Ημερομηνίας Αναστολής Δραστηριότητας και το Μπάχαλο με τις Δηλώσεις!

0

Κυριολεκτικά η λέξη Μπάχαλο αποτελεί και ευγενική διατύπωση του συντάκτη για το μείζον θέμα που εκκρεμεί εδώ και τόσες ημέρες όσον αφορά την ημερομηνία της δήλωσης αναστολής εργασίας για τους πληττόμενους ΚΑΔ!

Του Βασίλη Πρασσά, Συμβούλου Εργασιακών Θεμάτων της Epsilon Net

Το πρόβλημα

  • Βάσει της Π.Ν.Π. της 20/3/2020, παρέχεται η δυνατότητα αναστολής από την ημερομηνία δημοσίευσης. Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι κάποιος εργοδότης είχε τη δυνατότητα να βάλει τους εργαζόμενους του σε αναστολή εργασίας στις 21/3.




Από πότε όμως δόθηκε η δυνατότητα να γίνει κάτι τέτοιο;

  • Δυστυχώς το σύστημα στο Εργάνη άνοιξε στις 24/3 αργά το βράδυ. Άρα οι περισσότεροι ενημερώθηκαν στις 26/3 (25 Μαρτίου προς το παρόν παραμένει ακόμη επίσημη αργία και για τους λογιστές…). Άρα για να επέλθει επικοινωνία και συνεννόηση με εργοδότες, μεγάλο πλήθος λογιστών (και εργοδοτών) δεν κατέθεσαν δηλώσεις μέχρι το ΣΚ.
  • Άλλωστε την ημερομηνία που επετράπη η δυνατότητα αναστολής (24 Μαρτίου) δεν ήταν ακόμη ξεκάθαρο για το πόσο μπορεί να διαρκεί η αναστολή (π.χ. 30 ή 45 ημέρες) και πολλοί περίμεναν την ΚΥΑ η οποία δημοσιεύτηκε στις 28 Μαρτίου!

Εδώ αξίζει να σημειωθεί ότι το ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ δεν επιτρέπει την καταχώρηση της ημερομηνίας αναστολής για πληττόμενους ΚΑΔ ενώ ζητάει ημερομηνία για όσες έκλεισαν με κρατική απόφαση.

Ωστόσο έπρεπε να συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο.

  • Διότι στις επιχειρήσεις που κλείνουν με κρατική απόφαση, η ημερομηνία είναι δεδομένη βάσει της απόφασης και άρα δεν χρειαζόταν να καταχωρεί ημερομηνία ο χρήστης.
  • Στις πληττόμενες επιχειρήσεις, όχι μόνο δεν είναι δεδομένη αλλά παρέχεται (σύμφωνα με την εγκύκλιο) η δυνατότητα να γίνεται τμηματικά η αναστολή εργασίας για τους επιλέξιμους εργαζόμενους.

Η προφορική άποψη του Υπουργείου Εργασίας

Στελέχη του Υπουργείου Εργασίας, προσπαθώντας καλοπροαίρετα να δώσουν μια ενδιάμεση λύση το τεράστιο αυτό ζήτημα, ανέφεραν ότι ίσως (και επαναλαμβάνω τη λέξη «ίσως»), η λύση θα είναι να αναγράφει ο χρήστης, στο πεδίο παρατηρήσεις (καθαρά πληροφοριακό πεδίο») την ημερομηνία αναστολής της εργασίας του κάθε εργαζομένου. Το ίδιο θα πρέπει να κάνει και ο κάθε εργαζόμενος στην προσωπική του υπεύθυνη δήλωση με την ελπίδα ότι θα ληφθούν υπόψιν και όσα γράφονται στις παρατηρήσεις αλλά και η ημερομηνία που θα βάλει ο κάθε εργαζόμενος κάτι το οποίο βέβαια δεν επιβεβαιώνεται πουθενά. Η άποψή μου είναι ότι ακόμη και αυτή η λύση θα ήταν αποδεκτή (παρότι τεχνικά υπάρχει πιο απλή λύση) κάτι το οποίο δεν φαίνεται να ισχύει σύμφωνα με όσα θα διαβάσετε στην επόμενη παράγραφο.

Η άποψη του ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ

Τα στελέχη του ΠΣ Εργάνη είναι κατηγορηματικά αρνητικοί λέγοντας ότι το πληροφοριακό σύστημα, την παρούσα στιγμή:

  • Δέχεται ως ημερομηνία αναστολής, την ημερομηνία που έχει γίνει η υποβολή.
  • Δεν λαμβάνει υπόψιν το πληροφοριακό πεδίο των παρατηρήσεων.
  • Δεν επιτρέπει την διόρθωση ελλιπούς δήλωσης για τον ίδιο εργαζόμενο.

Και εδώ παρουσιάζονται οι εξής σοβαρές δυσλειτουργίες:

  • Τι θα γίνει με το νεκρό διάστημα από 20/3 έως 24/3 για όσους ανέστειλαν την εργασίας τους από τις 20/3, 21/3, 22/3, 23/3, 24/3; Δεν θα πληρωθεί για αυτές τις ημέρες ο εργαζόμενος;
  • Τι θα γίνει με όσους λογιστές ή εργοδότες δεν έστειλαν δηλώσεις π.χ. μέχρι και σήμερα γιατί ανέμεναν διευκρινίσεις;
  • Αν ισχύσει τελικά η προφορική άποψη του Υπουργείου, πως θα διορθωθούν οι λανθασμένες δηλώσεις που εξαρχής δεν είχαν καμία καταχώρηση στο πεδίο «Παρατηρήσεις»
  • Πως θα αντιμετωπιστούν περιπτώσεις έλλειψης συνάφειας στην ημερομηνία δήλωσης του εργοδότη και στην ημερομηνία δήλωσης του εργαζομένου

Η πρόταση της Epsilon Net και του E-forologia

  • Πρέπει να καταλάβουν όλοι οι αρμόδιοι ότι το πρόβλημα είναι Τ Ε Ρ Α Σ Τ Ι Ο και πρέπει να αντιμετωπιστεί ΑΜΕΣΑ καλύπτοντας και τις τυχόν λανθασμένες ή ελλιπείς καταχωρήσεις.
  • Η πραγματικά ΕΥΚΟΛΗ ΛΥΣΗ και τεχνικά άμεσα εφαρμοστέα είναι να ενσωματωθεί στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ η υποχρεωτική καταχώρηση της ημερομηνίας αναστολής ανά εργαζόμενο με παράλληλη δυνατότητα διόρθωσης των λανθασμένων δηλώσεων μέχρι τις 10 Απριλίου όπως άλλωστε υφίσταται ήδη για τις επιχειρήσεις που ανεστάλη η λειτουργία τους με κρατική εντολή

Και η λύση πρέπει να δοθεί ΧΘΕΣ!

πηγή: e-forologia.gr



Leave A Reply

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.