Δάνεια με κρατική εγγύηση: Πώς, σε ποιους και πόσο

0

Με κοινή υπουργική απόφαση (ενδεχομένως και μέσα στην προσεχή εβδομάδα) των υπουργών Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα, Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη και του υφυπουργού Ανάπτυξης Γιάννη Τσακίρη, ανοίγει ο δρόμος για την παροχή ρευστότητας 7 δισ ευρώ στην αγορά μέσω εγγυημένων δανείων από το δημόσιο

Τα δάνεια αυτά αφορούν νέες χρηματοδοτήσεις – και όχι αναχρηματοδότηση παλαιών δανείων – και θα δοθούν έως το τέλος του έτους κατά 50% σε μικρομεσαίες και κατά 50% σε μεγάλες μη προβληματικές επιχειρήσεις.




Προς το σκοπό αυτόν ιδρύεται Ταμείο Εγγυοδοσίας που τελεί υπό την έγκριση και τις προδιαγραφές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το οποίο θα προικοδοτηθεί με δύο δισ ευρώ από την κυβέρνηση. Το υπόλοιπο ποσόν (5 δισ ευρώ) θα συγκεντρωθεί από τις τράπεζες που θα συμμετέχουν στο πρόγραμμα.

Εγγυημένο το 80%

Τα δάνεια που θα χορηγηθούν θα είναι εγγυημένα σε ποσοστό 80% από το δημόσιο με διάρκεια εγγύησης τα 6 έτη. Για παράδειγμα, σύμφωνα με τον Άδωνι Γεωργιάδη, μια επιχείρηση με τελευταίο ετήσιο τζίρο 100.000 ευρώ που θέλει να πάρει δάνειο 25.000, το 80% από αυτά τα 25.000 είναι εγγυημένο από το υπουργείο ανάπτυξης.

Το επιτόκιο θα καθορίζεται ελεύθερα από τις τράπεζες με βάση “τραπεζικά κριτήρια”. [ Σ.Σ. και στο σημείο αυτό παραμένει να διαπιστώσουμε πόσο υψηλό θα είναι το επιτόκιο, τι ακριβώς θα είναι αυτά τα τραπεζικά “κριτήρια” και αν θα είναι προσαρμοσμένα σττις έκτακτες συνθήκες που επικρατούν στην αγορά – για τις οποίες άλλωστε και η ειδική μορφή αυτών των εγγυημένων δανείων. Το βέβαιο είναι ότι η κάλυψη δεν θα γίνεται με υποθήκες ακινήτων].

Τα δάνεια αυτά θα αφορούν κεφάλαια κίνησης και θα είναι τακτής λήξης με διάρκεια έως 5 έτη. Το πρόγραμμα προβλέπει ένα δάνειο ανά επιχείρηση και από μία τράπεζα. Αποκλείονται τα κοινοπρακτικά δάνεια.

Το ύψος του δανείου

Το ύψος του δανείου δεν μπορεί να ξεπερνά το διπλάσιο του ετήσιου μικτού μισθολογικού κόστους που είχε η επιχείρηση  το 2019 ή το 25% του συνολικού κύκλου εργασιών που πραγματοποίησε η επιχείρηση το 2019.

Αυτό το τραπεζικό προϊόν θα μπορούν να λάβουν οι επιχειρήσεις που είναι ενήμερες τραπεζικά, δηλαδή όσες πλήρωναν κανονικά τις δόσεις τους έως το τέλος του 2019.

Δικαίωμα δανειοδότησης θα έχουν και οι επιχειρήσεις που έχουν ρυθμίσει τα δάνειά τους και πληρώνουν κανονικά τις δόσεις τους.

Για να λάβουν τα δάνεια οι επιχειρήσεις θα προσκομίζουν τον τελευταίο ετήσιο τζίρο τους. Επίσης οι τράπεζες έχουν τη δυνατότητα, υπό προϋποθέσεις, για δανειοδότηση και άνω του 25%.



Leave A Reply

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.