Λογιστές : Κριτική στα μέτρα, αλλά και προτάσεις για τη στήριξη εργαζομένων & επιχειρήσεων

0

Με μια εμπεριστατωμένη ανακοίνωση, το “Δίκτυο Συνεργασίας & Παρέμβασης Λογιστών – Φοροτεχνικών στην ΕΦΕΕΑ” εκφράζει την κριτική του στην κυβερνητική πολιτική στον τομέα της οικονομίας και ειδικότερα στα μέτρα στήριξης εργαζομένων και επιχειρήσεων. Παράλληλα το “Δίκτυο” καταθέτει 13 προτάσεις που θεωρεί ότι θα πρέπει να μπουν σε ένα κοινό πλαίσιο διεκδίκησης & διαλόγου από τους Λογιστές,  αλλά και από  τις συνδικαλιστικές ηγεσίες του κλάδου τους.

Είναι δεδομένο όμως ότι οι προτάσεις αυτές και άλλες που θα μπορούσαν να προστεθούν, δεν αφορούν αποκλειστικά τους Λογιστές αλλά όλες τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις & τους εργαζομένους, που όπως διαφαίνεται “μπαίνουν” στη δίνη μιας ιδιαίτερα σοβαρής οικονομικής και κοινωνικής κρίσης.

Το κείμενο της ανακοίνωσης: 

5 παρατηρήσεις για τα κυβερνητικά μέτρα, 13 προτάσεις στήριξης εργαζομένων και οικονομικών μονάδων.

Μετά  από σχεδόν δύο μήνες λήψης περιοριστικών μέτρων εξαιτίας της υγειονομικής κρίσης που γρήγορα εξελίσσεται σε οικονομική και κοινωνική κρίση, μπορούμε να κρίνουμε σε γενικές γραμμές, μερικές «εμβληματικές» κινήσεις της κυβέρνησης, ενώ συνάμα καταθέτουμε τις προτάσεις μας για το  μέλλον των οικονομικών μονάδων, των εργαζομένων, των ανέργων

Με το δεδομένο ότι όλα τα λεγόμενα μέτρα στήριξης «περάσαν από τα χέρια» μας» ως Λογιστών, όπου με σοβαρούς κινδύνους για την υγεία μας κληθήκαμε να υλοποιούμε αποφάσεις ασυνάρτητες, αλλησυγκρουόμενες, με απίστευτη ηλεκτρονική γραφειοκρατία και λάθη, δεν μπορούμε να μην επισημάνουμε την ταχύτητα εφαρμογής μέτρων στήριξης της κυβέρνησης προς:    

Τους κλινικάρχες: Με τον διπλασιασμό της αποζημίωσης (από περίπου 800, στα 1600 ευρώ) ανά ημέρα, για την αναγκαία δέσμευση κλινών ΜΕΘ, που λογίζεται  ως δώρο στις ιδιωτικές δομές υγείας και στους φορείς τους.

 Τους ιδιοκτήτες ΜΜΕ: Για την προβολή του «Μένουμε σπίτι», με το αζημίωτο των ιδιοκτητών τους,  αφού δεσμεύτηκαν περίπου 11 εκ ευρώ συν 9 πρόσφατα, από την φροντίδα της κυβέρνησης, που εκδηλώθηκε …πο-λύ  σχο-λα-στι-κά.

 Τους ακτοπλόους εφοπλιστές: Που έλαβαν άμεσα 15 εκ ευρώ με τον χαρακτηρισμό  άγονων όλων των γραμμών, με τα 130 εκ ευρώ των επιδοτούμενων δρομολογίων για την περίοδο 2019 – 2020 και την έμμεση επιδότηση 150 εκ  από το μεταφορικό ισοδύναμο.
Ακόμα την παράταση για  μειωμένες οργανικές συνθέσεις πληρωμάτων κατά 50%, την  παράταση για τρεις μήνες  πιστοποιητικών  αξιοπλοϊας, την μείωση κατά 20% των λιμενικών τελών κλπ.

Τα ιδιωτικά ΚΕΚ:  Με τη γελοία τηλεκατάρτιση  και τα vouchers των επιστημόνων, που αν και είχε άδοξο τέλος εξελίχθηκε σε σκάνδαλο αφού πιάστηκαν με την «γίδα στην πλάτη», με 6 ή 7 προμηθευτές  του απαράδεκτου υλικού κατάρτισης, ευτελίζοντας έτσι χιλιάδες επαγγελματίες επιστημονικών επαγγελμάτων που έμπαιναν σε μία διαδικασία «εκπαίδευσης» γνωστικών αντικειμένων, πτυχίων και  επαγγελματικής εμπειρίας.

 Τέλος σχετικά με τις μάσκες προστασίας: Γεννιούνται πολλά ερωτήματα από την αντικρουόμενη τακτική της χρήσης τους έτσι όπως διατυπώνεται από την κυβερνητική ομάδα διαχείρισης της κρίσης, ιδιαίτερα τώρα που μονάδες παραγωγής φίλων, από ότι λέγεται της κυβέρνησης, βρίσκονται «παρούσες», όπως «παρόντα» είναι και τα  πρόστιμα για τη μη χρήση τους.

      Όμως και εμείς ως Λογιστές αυτοαπασχολούμενοι μαζί με χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις και εργαζομένους, είμαστε αποδέκτες ενός «άλλου πακέτου».
Ενός «πακέτου» αργών, γραφειοκρατικών και πενιχρών μέτρων στήριξης, που στο τέλος της ημέρας μας οδηγεί στα γκισέ των τραπεζών για την «εύκολη» δανειοδότηση και όχι σε ουσιαστικά μέτρα στήριξης με κρατική επιδότηση και χρηματοδότηση.
Προτείνουμε λοιπόν:

 Μέτρα Στήριξης Επιχειρήσεων – Εργαζομένων λόγω της πανδημίας του Κορονοιού

 Για τις επιχειρήσεις (ανεξαρτήτως νομικής μορφής ατομική, ΟΕ, ΕΕ, ΕΠΕ,ΙΚΕ,ΑΕ, Σωματεία που έχουν και ΚΑΔ επιχειρηματικής δραστηριότητας, ΑΜΚΕ που έχουν και ΚΑΔ επιχειρηματικής δραστηριότητας, ΚΟΙΝΣΕΠ) που είναι πληττόμενες.

1) Οι οφειλές που θα βεβαιωθούν από 1/5/2020 έως 30/9/2020 και αφορούν ΦΠΑ, ΦΜΥ, Φόρο Ελεύθερων Επαγγελματιών, Φόρο Εργολάβων, Φόρο Διαμονής, Περιβαλλοντικό τέλος και όλοι οι λοιποί φόροι να υπαχθούν συγκεντρωτικά σε 12 μήνη ρύθμιση άτοκη αρχής γενομένης από 1/10/2020. (Είναι αυτονόητο ότι αυτή η ρύθμιση δεν αφορά Σούπερ Μάρκετ, Ιδιωτικά Ιατρικά-διαγνωστικά κέντρα και Ιδιωτικά Νοσοκομεία). Όσες επιχειρήσεις επιλέξουν να πληρώσουν για αυτό το διάστημα το ΦΠΑ ολόκληρο τότε να τύχουν της έκπτωσης 25%.

2) Οι ρυθμίσεις που έχουν οι παραπάνω επιχειρήσεις και λήγουν από 1/4/2020 έως 30/9/2020 να μεταφερθούν σε νέο δοσολόγιο, σε μεταγενέστερους μήνες και η πρώτη δόση που η επιχείρηση θα πλήρωνε στις 30/4/2020 να πάει 31/10/2020.
Στην ουσία όλες οι ρυθμίσεις να μεταφερθούν ένα εξάμηνο πίσω.
Εάν σε μία ρύθμιση πχ. η τελευταία δόση έληγε 30/6/2022 να πάει 31/12/2022. Έκπτωση 25% σε όσους πληρώσουν τις ρυθμίσεις κανονικά για το διάστημα από 1/4/2020 έως 30/9/2020.

3) Ασφαλιστικές εισφορές εργοδοτών – εργαζομένων (ΙΚΑ κοινώς) για το διάστημα 01/04/2020-30/09/2020 να υπαχθούν συγκεντρωτικά σε 12μήνη ρύθμιση άτοκη αρχής γενομένης με τη καταβολή της 1ης δόσης στις 31/10/2020.

4) Ασφαλιστικές εισφορές ΕΦΚΑ επιτηδευματιών (πρ. ΟΑΕΕ κλπ) για το διάστημα 01/04/2020-30/09/2020 να υπαχθούν συγκεντρωτικά σε 12μήνη ρύθμιση άτοκη αρχής γενομένης από 31/10/2020. Όσοι επιλέξουν να το πληρώσουν εμπρόθεσμα έκπτωση 25% χωρίς να επηρεαστούν συντάξιμες αποδοχές και ημέρες.

 5)  Για όσες επιχειρήσεις θα ανοίξουν μέσα στο Μάιο , ανεξαρτήτως ημερομηνίας θα πρέπει να καταβληθεί η αποζημίωση 800 ευρώ. Το ίδιο ισχύει και για τους «επιστήμονες» (σε εισαγωγικά όπως τους αντιμετώπισαν).

6) Οι ετήσιες φορολογικές δηλώσεις για φυσικά και νομικά πρόσωπα να ορισθεί ως,  τελευταία ημερομηνία υποβολής τους η 30/09/2020. Οι δόσεις καταβολής να ξεκινούν από 30/10/2020 και να είναι σε 10 άτοκες δόσεις.

7) Η επιστρεπτέα προκαταβολή , να έχει την μορφή της κρατικής επιδότησης και να μην επιστραφεί. Θα πρέπει να επανεξεταστεί ο τρόπος που υπολογίζεται και να μην αφορά μόνο όσες εταιρείες κάνανε την αίτηση μέχρι 21/04/2020, αλλά να ανοίξει και πάλι η πλατφόρμα μέχρι 31/05/2020, με επανεκτίμηση εκ νέου παράτασης μέχρι 30/06/2020. 

8) Επιχειρήσεις που έχουν έως 20 εργαζόμενους και είναι πληττόμενες να επιδοτηθούν οι ασφαλιστικές εισφορές τους για το διάστημα από 1/4/2020 έως 30/09/2020 με υποχρέωση να μην απολύσουν το προσωπικό έως 31/03/2021.

9) Όσον αφορά τις χρηματοδοτήσεις των επιχειρήσεων από τις τράπεζες να είναι με εγγύηση του ελληνικού δημοσίου άτοκες για 2 χρόνια χωρίς εξασφαλίσεις και προσημειώσεις.

10) Οι εργαζόμενοι οι οποίοι θα αποχωρήσουν οικειοθελώς από 01/04-31/05 από μία επιχείρηση να λάβουν και αυτοί την επιδότηση του ειδικού σκοπού, όπως και οι αποχωρούντες από 01/03.

11) Να υπάρξει άμεσα μέριμνα, για την παράταση όλων των υποβολών δηλώσεων-υποχρεώσεων, από επιχειρήσεις και Λογιστικά Γραφεία, που την περίοδο αυτή ασθενήσουν και αδυνατούν  εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους.

12) Να επεκταθεί η επιδότηση των Μακροχρόνιων ανέργων και σε ανέργους πέραν του 24,5 μηνών που ίσχυσε μέχρι τώρα, χωρίς χρονικό όριο μακροχρόνιας ανεργίας.

13) Να υπάρξει μέριμνα ώστε να ενταχθούν στο Πρόγραμμα Μακροχρόνιας ανεργίας, οι εποχικοί εργαζόμενοι του Τουρισμού και των καλλιτεχνικών επαγγελμάτων, πέραν από οποιαδήποτε άλλη επιδότηση. Ιδιαίτερα οι εργαζόμενοι των καλλιτεχνικών επαγγελμάτων δεν έχουν καμία ελπίδα απασχόλησης τουλάχιστον μέχρι τον Οκτώβριο.

Δίκτυο Συνεργασίας & Παρέμβασης Λογιστών – Φοροτεχνικών στην ΕΦΕΕΑ

       Η ανακοίνωση αυτή του “Δικτύου” δεν θα είναι μοναδική, αφού στη πορεία θα εκδοθούν ανάλογες ανακοινώσεις με βάση τις τρέχουσες εξελίξεις, που θα συνοδεύονται με συγκεκριμένες προτάσεις για την αντιμετώπιση της οικονομικής και της κοινωνικής κρίσης.

Διαβάστε ακόμα: 

Λογιστές: Επιτέλους μια συλλογική αντίδραση, γιατί απλά δεν είναι όλοι ίδιοι…

Leave A Reply

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.