Νόμος Κατσέλη: Νέα… μέθοδος τσεκαρίσματος οφειλετών για τους οποίους δεν έχει γίνει ακόμη δίκη

0

Στενεύει ο κλοιός για τους στρατηγικούς κακοπληρωτές του νόμου Κατσέλη, οι οποίοι καλούνται να περάσουν από διπλό ηλεκτρονικό τεστ, προκειμένου να διαπιστωθεί πόσοι δικαιούνται την προστασία του νόμου. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Καθημερινής», όσοι έχουν υποβάλει αίτηση ένταξης στον νόμο Κατσέλη και η υπόθεσή τους δεν έχει εκδικαστεί ακόμη, θα υποχρεωθούν να υποβάλουν αίτηση επαναπροσδιορισμού της δικάσιμης ημερομηνίας.

της Ευγενίας Τζώρτζη

Μέσω της διαδικασίας αυτής θα κληθούν να επικαιροποιήσουν τα στοιχεία της αίτησής τους, τα οποία θα ελεγχθούν αυτόματα ως προς την αξιοπιστία τους, προκειμένου να διαπιστωθεί πόσοι από αυτούς δικαιούνται προστασία.




Η υποβολή της αίτησης επαναπροσδιορισμού της δικάσιμης ημερομηνίας και επικαιροποίησης των στοιχείων του φακέλου θα γίνει μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας, η οποία θα δημιουργηθεί στο προσεχές δίμηνο προκειμένου να τεθεί άμεσα σε εφαρμογή. Η πλατφόρμα θα είναι διασυνδεδεμένη με το Taxis ώστε να γίνεται και αυτόματα ο έλεγχος επιλεξιμότητας της αίτησης, δηλαδή κατά πόσον ο δικαιούχος εμπίπτει στην προστασία του νόμου Κατσέλη.

Στόχος είναι εντός του 2020 να έχει ολοκληρωθεί το ξεκαθάρισμα των εκκρεμών αιτήσεων του νόμου και να επισπευστεί η εκδίκαση αυτών των υποθέσεων. Οι εκκρεμείς υποθέσεις του νόμου Κατσέλη υπολογίζεται ότι φθάνουν τις 70.000 περίπου και η επίσπευση της εκδίκασής τους αποτελεί πάγιο αίτημα των τραπεζών, που θεωρούν ότι ο νόμος λειτουργεί ως καταφύγιο για στρατηγικούς κακοπληρωτές.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μέσω της πλατφόρμας θα ελέγχεται κατ’ αρχήν εάν αυτός που έχει υποβάλει αίτηση προστασίας είναι φυσικό πρόσωπο ή αν αντίθετα έχει εμπορική ιδιότητα και δεν δικαιούται την προστασία.

Υπενθυμίζεται ότι ο νόμος Κατσέλη προστατεύει μόνο τα φυσικά πρόσωπα, αλλά με δεδομένο ότι ο έλεγχος επιλεξιμότητας γίνεται την ώρα που εκδικάζεται η υπόθεση, ένας σημαντικός αριθμός εμπόρων ή ελεύθερων επαγγελματιών έχει υποβάλει αίτημα ένταξης στον νόμο προκειμένου να κερδίσει χρόνο. Με δεδομένο μάλιστα ότι η εκδίκαση των υποθέσεων καθυστερεί και σε αρκετές περιπτώσεις γίνεται ακόμη και έπειτα από δέκα χρόνια από την υποβολή της αίτησης, πολλοί είναι αυτοί που καταθέτουν αίτηση και παραιτούνται λίγο πριν από την εκδίκασή της, έχοντας με τον τρόπο αυτό επωφεληθεί της προστασίας που δίνει ο νόμος.

Ο έλεγχος μέσω της πλατφόρμας θα αφορά επίσης την εισοδηματική και περιουσιακή κατάσταση του οφειλέτη, προκειμένου να διαπιστώνεται εάν τα οικονομικά στοιχεία που έχει δηλώσει είναι ακριβή. Με δεδομένο ότι όσοι έχουν κάνει αίτηση ένταξης στον νόμο έχουν ήδη αποδεχθεί και την άρση του τραπεζικού και φορολογικού τους απορρήτου, ο έλεγχος θα αφορά και την ικανότητα αποπληρωμής των υποχρεώσεών τους και σε περίπτωση που διαπιστωθεί ότι ο οφειλέτης έχει π.χ. αποκρύψει ή μεταβιβάσει περιουσιακά στοιχεία, η αίτηση θα απορρίπτεται.

Κατά την ίδια λογική, ο οφειλέτης που δεν υποβάλει αίτηση επαναπροσδιορισμού της δίκης του και δεν επικαιροποιήσει τα στοιχεία του, θα χάνει την προστασία του νόμου Κατσέλη και η τράπεζα θα μπορεί να ασκήσει όλα τα ένδικα μέσα, που φθάνουν μέχρι και τον πλειστηριασμό της ακίνητης περιουσίας του.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ, τα δάνεια που έχουν υπαχθεί σε καθεστώς νομικής προστασίας φθάνουν τα 11 δισ. ευρώ. Σε ό,τι αφορά το ποσοστό των κόκκινων στεγαστικών δανείων, αυτά που έχουν υπαχθεί στον νόμο Κατσέλη είναι το 31%, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για τα καταναλωτικά δάνεια είναι 19,9%.



Leave A Reply

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.