Εισφορά αλληλεγγύης: Δεν καταργείται για όλους…

0

Η εξαγγελία ενός προσωρινού μέτρου – αφορά μόνο το 2021- του πρωθυπουργού από τη Θεσσαλονίκη σε σχέση με την κατάργηση της Εισφοράς αλληλεγγύης, φαίνεται ότι δεν αφορά όλους τους φορολογούμενους, από την πρώτη ανάγνωση του.

Ο πρωθυπουργός στην ομιλία  του ανέφερε ότι “…Καταργείται η Εισφορά Αλληλεγγύης για μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα, επαγγελματίες και αγρότες”.
Αν δούμε τη σχετική νομοθετική διάταξη, το ποιους αφορά η Εισφορά Αλληλεγγύης, μπορούμε να βρούμε ποια εισοδήματα εξαιρούνται της εξαγγελίας και ποια όχι.

Ν.4172/2013 Άρθρο 43α παρ.1.
Επιβάλλεται ειδική εισφορά αλληλεγγύης στα εισοδήματα άνω των δώδεκα χιλιάδων (12.000) ευρώ των φυσικών προσώπων ή σχολάζουσας κληρονομιάς. Για την επιβολή της εισφοράς λαμβάνεται υπόψη το σύνολο του εισοδήματος, όπως αυτό προκύπτει από την άθροιση των εισοδημάτων από μισθωτή εργασία και συντάξεις, από επιχειρηματική δραστηριότητα, από κεφάλαιο, από υπεραξία μεταβίβασης κεφαλαίου, φορολογούμενο ή απαλλασσόμενο, πραγματικό ή τεκμαρτό.

Μέχρι λοιπόν να δούμε νομοθετικά τη σχετική εξαγγελία αποτυπωμένη σε ΦΕΚ, μπορούμε αρχικά να προσδιορίσουμε τις δεδομένες εξαιρέσεις και συνάμα να θέσουμε κάποια ερωτήματα που αφορούν “μικτά” εισοδήματα.
Εννοείται ότι στις παρακάτω εξαιρέσεις δεν συμπεριλαμβάνονται οι περιπτώσεις εκείνες που ήδη ο Ν.4172 εξαιρεί από την Εισφορά Αλληλεγγύης.



Οι εξαιρέσεις:
♦ Μισθωτοί του δημόσιου τομέα και συνταξιούχοι.
♦ Φορολογούμενοι που δηλώνουν εισοδήματα από “Κεφάλαιο”, δηλαδή από τόκους κάθε είδους, μερίσματα από εταιρίες, ακίνητη περιουσία (και από airbnb) και δικαιώματα.
♦ Φορολογούμενοι που δηλώνουν εισοδήματα από “Υπεραξία μεταβίβασης κεφαλαίου”, δηλαδή από μεταβίβαση τίτλων μετοχών κλπ.
Στις εξαιρέσεις ίσως εντάσσονται και άλλες περιπτώσεις.

Οι “μικτές” περιπτώσεις και τα ερωτήματα:

Με βάση την εξαγγελία για την απαλλαγή από την Εισφορά Αλληλεγγύης, ένα φυσικό πρόσωπο που ασκεί ατομική επιχειρηματική δραστηριότητα και παράλληλα έχει εισοδήματα πχ. α) Από ακίνητη περιουσία και β) από Μερίσματα λόγω της συμμετοχής του σε νομικό πρόσωπο, θα υπόκειται σε Εισφορά Αλληλεγγύης μόνο για τα εισοδήματα α) & β) ενώ θα απαλλάσσεται για τα εισοδήματα από την ατομική επιχειρηματική δραστηριότητα;

Διευκρινήσεις επίσης, θα απαιτηθούν και για την επιβολή της Εισφοράς Αλληλεγγύης σε τεκμαρτά εισοδήματα των φορολογούμενων.

Όλα αυτά θα τα δούμε με τις λεπτομέρειες τους (που ίσως κάνουν τη διαφορά) στο επόμενο διάστημα, με την κατάθεση και ψήφιση της σχετικής νομοθετικής διάταξης.

πηγή: odigostoupoliti.eu



Leave A Reply

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.