ΣτΕ: Παραγράφονται στην πενταετία και υποθέσεις ακινήτων

2

Δεν αποτελούν «συμπληρωματικά στοιχεία» και αφορμή για φορολογικό έλεγχο πέραν της πενταετίας τα συμβόλαια μεταβίβασης ακινήτων, ακόμη κι αν, εκ των υστέρων, οι φορολογικές αρχές διαπιστώσουν ότι διαπράχθηκε φοροδιαφυγή.

του Πάνου Φ. Κακούρη

Αυτό έκρινε, μεταξύ άλλων, πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, με την οποία παράλληλα υπενθυμίζει και εξηγεί γιατί δεν συνιστούν συμπληρωματικά στοιχεία ούτε οι κινήσεις των τραπεζικών λογαριασμών στις ημεδαπές τράπεζες και συνεπώς το δικαίωμα ελέγχου από την εφορία περιορίζεται χρονικά στην πενταετία.



Με τον όρο «συμπληρωματικά στοιχεία» νοούνται εκείνα τα οποία δεν μπορούσαν να ήταν σε γνώση των ελεγκτικών αρχών εντός της πενταετούς προθεσμίας παραγραφής και εφόσον ανακύπτουν από τον έλεγχο μετά την πενταετία ο χρόνος της παραγραφής επεκτείνεται.

Τα τελευταία χρόνια έχουν εκδοθεί αρκετές αποφάσεις δικαστηρίων που ξεκαθαρίζουν τι αποτελεί «συμπληρωματικό στοιχείο» το οποίο μπορεί να παρατείνει τον χρόνο που μένει ανοιχτή μια φορολογική υπόθεση και ποιο στοιχείο δεν είναι «συμπληρωματικό».

Παράδειγμα, οι κινήσεις των τραπεζικών καταθέσεων στις ελληνικές τράπεζες, το Ανώτατο Δικαστήριο έκρινε ότι δεν αποτελούν «συμπληρωματικά στοιχεία», καθώς τα συγκεκριμένα στοιχεία είναι στη διάθεση των φορολογικών αρχών, οι οποίες μπορούν να τα ελέγξουν εντός της πενταετίας.

Σε ό,τι αφορά την περίπτωση των ακινήτων, το ΣτΕ με την τελευταία απόφασή του κρίνει ότι θα πρέπει να έχουν την ίδια αντιμετώπιση.

πηγή: Έντυπη Ναυτεμπορική



2 Σχόλια

  1. Αλέξανδρος Ξενάκης on

    Καλή σας ημέρα και πάλι . Πριν από λίγο υπέβαλα ένα ερώτημα στον κ. Σακελλαρόπουλο και στην συνέχεια έκλεισα τον Υπολογιστή μου . Μόλις τώρα τον ενεργοποίησα πάλι και είδα μήνυμα ως επιβεβαίωση του από το site σας με μέσα σε παρένθεση , που έγραφε ΣΥΝΔΡΟΜΗ . Αν το ερμηνεύω σωστά αυτό σημαίνει ότι αυτόματα καθίσταμαι και με ΑΜΟΙΒΗ συνδρομητής , ή ότι το ερώτημα το συγκεκριμένο για απάντηση προϋποθέτει και αμοιβή , η οποία βέβαια δεν αναγράφεται ποια είναι , ούτε και ως προειδοποίηση αναφέρεται κάτι σχετικό . Παρακαλώ ,εάν ισχύει κάτι τέτοιο , αποσύρω το ερώτημα και ζητώ συγνώμη για την μέχρι τώρα απασχόλησή σας , αλλά αισθάνομαι Ολίγον άσχημα και κάπως παγιδευμένος .

    Αλέξανδρος Ξενάκης

  2. Καλησπέρα σας… Ειλικρινά ποιος σας ανέφερε κάτι για αμοιβή; Μάλιστα στην αρχική σελίδα και στην εγγραφή σας στο site μας αναφέρεται ΡΗΤΑ Η ΛΕΞΗ ΔΩΡΕΑΝ!!!
    Επίσης θα ήθελα να μου υποδείξετε σε ποιο σημείο των ΟΡΩΝ ΧΡΗΣΗΣ του site (http://foroline.gr/oroi), αναφέρεται η υποχρέωση μας να απαντάμε σε ερωτήματα και μάλιστα επ’ αμοιβή. Αν απαντάμε κάποιες φορές αυτό γίνεται εντός του γνωστικού μας αντικειμένου και πάντα με φειδώ και στον ελάχιστο χρόνο που διαθέτουμε από την επαγγελματική μας απασχόληση, που δεν είναι το site.Γιατί απλά η λειτουργία του site δεν έχει κερδοσκοπικό ή βιοποριστικό στόχο.
    Να είστε καλά και πραγματικά αδυνατώ να κατανοήσω τη τελευταία σας πρόταση “…αλλά αισθάνομαι Ολίγον άσχημα και κάπως παγιδευμένος..”
    Καλό σας βράδυ

Leave A Reply

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.