Ενιαία φορολογία για όλα τα εισοδήματα, προτείνει η Επιτροπή Πισσαρίδη

0

Την ενιαία φορολογική μεταχείριση των εισοδημάτων από διαφορετικές πηγές, όπως για παράδειγμα των ενοικίων, προτείνει η επιτροπή Πισσαρίδη στην κυβέρνηση.

του Προκόπη Χατζηνικολάου

Στην περίπτωση αυτή τα εισοδήματα από τη μίσθωση ακινήτων, την υπεραξία από κέρδη μετοχών ή ομολόγων (στην περίπτωση που πωληθούν πριν από τη λήξη τους) και τα μερίσματα ενδεχομένως να φορολογηθούν με τη βασική κλίμακα φορολόγησης των εισοδημάτων (μισθωτών, συνταξιούχων και ελευθέρων επαγγελματιών). Σήμερα, τα εισοδήματα από ενοίκια φορολογούνται με συντελεστές από 15% έως 45% ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος, τα κέρδη από μετοχές και ομόλογα φορολογούνται αυτοτελώς με συντελεστή 15%, όπως και τα μερίσματα με συντελεστή 5%. 


Στην περίπτωση που η κυβέρνηση υιοθετήσει την πρόταση για ενιαία φορολογική αντιμετώπιση χωρίς να προχωρήσει σε μείωση των φορολογικών συντελεστών θα προκύψουν σημαντικές επιβαρύνσεις. Για παράδειγμα: φορολογούμενος με ετήσιες αποδοχές από τη μισθωτή εργασία ύψους 20.000, ο οποίος έχει και εισοδήματα 10.000 ευρώ από ακίνητα θα πληρώσει, με βάση όσα ισχύουν σήμερα, το ποσό των 4.600 ευρώ. Για τα 20.000 ευρώ ο φόρος ανέρχεται στο ποσό των 3.100 ευρώ και για τα εισοδήματα από την ενοικίαση ακινήτων στα 1.500 ευρώ (10.000 x 15%). Στην περίπτωση που αποφασισθεί τα εισοδήματα αυτά να φορολογηθούν ενιαία, με την κλίμακα φορολόγησης των εισοδημάτων από εργασία, ο φόρος θα εκτιναχθεί στα 5.900 ευρώ, δηλαδή θα κληθεί να πληρώσει 1.300 ευρώ περισσότερα.

Ωστόσο, για τους έχοντες εισοδήματα μόνο από ακίνητα, η ενιαία φορολόγηση των εισοδημάτων θα είναι ευεργετική. Για παράδειγμα, σήμερα κάποιος που έχει εισοδήματα μόνο από ακίνητα ύψους 30.000 ευρώ πληρώνει φόρο 8.100 ευρώ. Με τη φορολόγησή τους με την ενιαία κλίμακα ο φόρος περιορίζεται στα 5.900 ευρώ.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, πάντως, προκύπτουν επιβαρύνσεις, ενώ αντίθετα κέρδη αποκομίζουν μόνο όσοι έχουν αποκλειστικά εισοδήματα από ακίνητα.

Μείωση συντελεστών

Ταυτόχρονα, η επιτροπή Πισσαρίδη εισηγείται στην κυβέρνηση τη μείωση των συντελεστών μετά τα πρώτα κλιμάκια. Σημειώνεται ότι το πρώτο φορολογικό κλιμάκιο σήμερα αφορά εισοδήματα έως 10.000 ευρώ, τα οποία φορολογούνται με συντελεστή 9%. Από τις 10.000 ευρώ και άνω οι συντελεστές αυξάνονται σημαντικά με το επόμενο κλιμάκιο (10.000-20.000) να φθάνει στο 22%, το αμέσως επόμενο στο 28% για εισοδήματα από 20.000 ευρώ έως 30.000 και για εισοδήματα άνω των 40.000 ευρώ ανεβαίνει στο 44%.

Η πρόταση αυτή συνδυάζεται και με κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, η οποία ωστόσο έχει ανασταλεί για τους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα για τα εισοδήματα του επόμενου έτους.

Σε κάθε περίπτωση, η μείωση των συντελεστών και η οριστική κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης αναμένεται να τονώσουν σημαντικά τη μεσαία τάξη των μισθωτών που επλήγησαν περισσότερο από κάθε άλλη εισοδηματική τάξη στα χρόνια των μνημονίων και συνεχίζουν ακόμα και σήμερα να πληρώνουν εξαιρετικά υψηλούς φόρους. Είναι ενδεικτικό ότι μετά τις αλλαγές στη νομοθεσία από τη Ν.Δ. για τα λεγόμενα «μεσαία» εισοδήματα (από 16.000-17.000 έως και 50.000 ευρώ) προκύπτει ελάχιστη «συμβολική» ελάφρυνση της τάξεως των 17-37 ευρώ σε ετήσια βάση.




Ηλεκτρονικές πληρωμές

Η επιτροπή εισηγείται επίσης την ενίσχυση της διαφάνειας στις συναλλαγές με θετικά στοχευμένα κίνητρα για χρήση ηλεκτρονικών πληρωμών. Πριν από την πανδημία η κυβέρνηση σχεδίαζε τη χορήγηση μεγαλύτερων δώρων σε λιγότερους τυχερούς και εβδομαδιαίες κληρώσεις, αντί μηνιαίων που ισχύουν σήμερα, προκειμένου να τονωθεί το ενδιαφέρον των φορολογουμένων να συναλλάσσονται με κάρτες. Ταυτόχρονα σχεδίαζε κίνητρα προκειμένου οι φορολογούμενοι να ζητούν αποδείξεις από επαγγελματικές ομάδες που βρίσκονται στην κορυφή της λίστας της φοροδιαφυγής, καθώς και κληρώσεις ακινήτων. Μία ακόμη πρόταση που συγκλίνει με τις προεκλογικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης είναι η απόδοση των φόρων στα ακίνητα στους δήμους.

πηγή: kathimerini.gr



Leave A Reply

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.