Μπαίνουν «κόφτες» στην Επιστρεπτέα Προκαταβολή 5

0

Με τις αιτήσεις να σπάνε και το φράγμα των 710.000 ολοκληρώθηκε  η διαδικασία υποβολής των αιτήσεων για την 5η φάση της επιστρεπτέας προκαταβολής. Η σκυτάλη περνάει στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων και στις υπηρεσίες του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους προκειμένου να οριστικοποιηθεί ο μαθηματικός τύπος υπολογισμού του ποσού που θα δικαιούται ο κάθε επαγγελματίας.

Του Θάνου Τσίρου
Η σχετική υπουργική απόφαση είναι πιθανό να δημοσιευτεί μέσα στην εβδομάδα ώστε να ξεκινήσει άμεσα ο νέος γύρος των -τελικών αυτή τη φορά- αιτήσεων και να δρομολογηθούν οι εκταμιεύσεις, πιθανότατα από τις 25 Ιανουαρίου και μετά. Το ποσό που θα διατεθεί αναμένεται να παραμείνει «κλειδωμένο» στο 1,5 δισ. ευρώ, παρά τον τεράστιο αριθμό των αιτήσεων που έχουν υποβληθεί.



Για να μην ξεπεραστεί και πάλι ο διαθέσιμος προϋπολογισμός θα προσαρμοστούν τα κριτήρια στην τελική ζήτηση, ενώ θα αφαιρεθεί από το ποσό που θα βγάλει η μαθηματική φόρμουλα η χρηματοδότηση που δόθηκε στον κάθε επαγγελματία στο πλαίσιο της επιστρεπτέας προκαταβολής νούμερο τέσσερα.

Επίσης, το ελάχιστο όριο των 1.000 ευρώ θα είναι ενιαίο για όλες τις επιχειρήσεις ή τους επαγγελματίες και δεν θα διαφοροποιείται ανάλογα με τον αριθμό των εργαζομένων όπως συνέβη σε προηγούμενες φάσεις.

Όσον αφορά τα τελικά κριτήρια επιλογής των επιχειρήσεων, είναι πολύ πιθανό να αποφασιστεί αλλαγή στο βασικό κριτήριο της απαιτούμενης μείωσης εσόδων.

Μέχρι τώρα και στις τέσσερις προηγούμενες φάσεις το ζητούμενο ήταν η μείωση του τζίρου κατά τουλάχιστον 20%.

Υπενθυμίζεται ότι αυτή τη φορά εξετάζεται η πορεία των εσόδων στο διάστημα Σεπτεμβρίου – Δεκεμβρίου σε σχέση με το αντίστοιχο προηγούμενο διάστημα. Για την ακρίβεια θα ληφθεί υπόψη ο αντίστοιχος τζίρος για τις εταιρείες που τηρούν διπλογραφικά βιβλία, ενώ για τις εταιρείες με απλογραφικά βιβλία (οι οποίες στέλνουν δηλώσεις ΦΠΑ ανά τρίμηνο) θα ληφθεί υπόψη το ένα τρίτο των εσόδων του γ’ τριμήνου και το σύνολο των εσόδων του δ’ τριμήνου για το έτος 2019.

Ένας πρόσθετος λόγος για τον οποίο το υπουργείο Οικονομικών θέλει να τροποποιήσει την ελάχιστη απαιτούμενη πτώση εσόδων είναι και το να αιφνιδιαστούν οι «επιτήδειοι» που προσάρμοσαν τα οικονομικά αποτελέσματα του 2020 με τέτοιο τρόπο ώστε να εμφανίζεται η επιθυμητή πτώση στα έσοδα.

Ακόμη και μια ελάχιστη διαφοροποίηση του ποσοστού (δηλαδή το -20% να γίνει μείον 25%) μπορεί να «κόψει» χιλιάδες υποψήφιους, ειδικά αν η εμφανιζόμενη απώλεια εσόδων στην πλατφόρμα «τα έσοδά μου» (είναι η πλατφόρμα που καταγράφεται η μηνιαία εξέλιξη των εσόδων μέσα στο 2020) είναι προϊόν «τεχνικής επεξεργασίας».

Η ΑΑΔΕ

Στο οικονομικό επιτελείο περιμένουν ότι και αυτή τη φορά θα έχουμε επανάληψη του φαινομένου που είχαμε και με την 4η επιστρεπτέα προκαταβολή. Δηλαδή, από τις 710.000 αιτήσεις θα είναι πολλές δεκάδες χιλιάδες αυτές που θα απορριφθούν για διάφορους λόγους, με κυριότερο το ότι δεν θα πληρούν όλοι το κριτήριο της μείωσης των εσόδων.

Επίσης, τα «περίεργα» ευρήματα από τις προηγούμενες φάσεις των επιστρεπτέων προκαταβολών αναμένεται ότι θα οδηγήσουν την ΑΑΔΕ στην απόφαση να παραπέμψει για έλεγχο χιλιάδες υποθέσεις που θα αποδειχθούν ύποπτες.

Για παράδειγμα, πιστωτικά έσοδα σε έναν από τους τελευταίους μήνες του 2020 θα θεωρηθούν ύποπτα ευρήματα. Όσοι τα εμφανίσουν δεν θα επιδοτηθούν, παρά μόνο ύστερα από έλεγχο για την εξακρίβωση της ειλικρίνειας της δήλωσης.

Με την απόδοση του 1,5 δισ. ευρώ, στο υπουργείο Οικονομικών εκτιμούν ότι θα διασφαλίσουν περισσότερες από 700.000 θέσεις εργασίας μέχρι και το τέλος Ιουνίου, καθώς και σε αυτή τη φάση θα υπάρχει ρήτρα για μη μείωση του προσωπικού μέχρι να συμπληρωθεί το πρώτο εξάμηνο της φετινής χρονιάς.

Από το 1,5 δισ. ευρώ θα αναζητηθούν πίσω τα 750 εκατ. ευρώ καθώς τα υπόλοιπα θα δοθούν υπό μορφή επιδότησης.

Οι όροι επιστροφής του τμήματος που θα αποτελέσει δάνειο θα είναι κοινοί με τους προηγούμενους γύρους: 40 μηνιαίες δόσεις με επιτόκιο κάτω του 1% και περίοδος χάριτος μέχρι το τέλος του 2021.

Στοπ σε ύποπτες αιτήσεις

Το θέμα των ύποπτων αιτήσεων για τη λήψη των κρατικών δανείων αποκάλυψε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης, σε πρόσφατη συνέντευξή του στη «Ναυτεμπορική». Ερωτώμενος αν έχουν εντοπιστεί περιπτώσεις καταστρατήγησης του μέτρου της επιστρεπτέας προκαταβολής, απάντησε: «Έλεγχοι πάντα υπάρχουν. Έχουμε ήδη κάνει εκτεταμένους ελέγχους στην επιστρεπτέα τέσσερα και θα πραγματοποιήσουμε επίσης εξονυχιστικούς ελέγχους και στη συνέχεια. Ακόμα, θα εξετάσουμε και κάποιους άλλους παράγοντες, όπως είναι κάποιες ανεξήγητες διακυμάνσεις των μηνιαίων εσόδων και τα υπερβολικά πιστωτικά. Το σημαντικό μέτρο της επιστρεπτέας δεν πρέπει να καταστρατηγείται με οποιονδήποτε τρόπο».




Στην περίπτωση που διαπιστωθούν παρατυπίες στην αίτηση της επιστρεπτέας προκαταβολής, το ποσό που ελήφθη επιστρέφεται στο σύνολό του και μάλιστα εντόκως, ενώ ο λήπτης μπαίνει στη λίστα των ύποπτων φοροδιαφυγής.

Κλειστά τα χαρτιά για την 6η φάση

Για την 6η φάση της επιστρεπτέας προκαταβολής που θα ακολουθήσει, το υπουργείο Οικονομικών κρατά κλειστά τα χαρτιά του όσον αφορά:

1. Το αν θα αφαιρείται το ποσό που έχει δοθεί κατά την 4η και την 5η φάση

2. Το ποιος θα είναι ο τελικός προϋπολογισμός (αν και ο σχεδιασμός κάνει λόγο για περίπου 700 εκατ. ευρώ).

Το σίγουρο είναι ότι θα ληφθεί υπόψη η μεταβολή των εσόδων κατά το πρώτο δίμηνο της φετινής χρονιάς, καθώς το διάστημα Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου θα συγκριθεί με το αντίστοιχο δίμηνο του 2020 κατά το οποίο δεν υπήρχε πανδημία, σε αντίθεση με το φετινό πρώτο δίμηνο κατά το οποίο πολλοί τομείς επιχειρηματικής δραστηριότητας θα το περάσουν εξ ολοκλήρου σε συνθήκες lockdown.

ΕΕΑ: Δυσάρεστη εξέλιξη

Δυσάρεστη εξέλιξη, θεωρώντας προσχηματική την ολιγοήμερη παράταση, σχετικά με το μέτρο της Επιστρεπτέας Προκαταβολής 5, χαρακτηρίζει το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών την απόφαση του υπουργείου Οικονομικών, τονίζοντας ότι μένουν εκτός χιλιάδες επιχειρήσεις και επαγγελματίες.

Η τετραήμερη παράταση που έληξε χθες, επισημαίνεται από το ΕΕΑ, δεν είχε κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα, ούτε και έδινε λύση στο πρόβλημα.

Το πιθανότερο είναι να μην υπάρχει η οικονομική δυνατότητα, αναφέρει ο πρόεδρος του ΕΕΑ, Ιωάννης Χατζηθεοδοσίου, καθώς το ποσό της Επιστρεπτέας 5 είναι 1,5 δισ. ευρώ, οπότε επιλέχθηκε αυτή η λύση για να αποκλειστεί μεγάλος αριθμός επιχειρήσεων και επαγγελματιών που θα κατέθετε αίτημα υπαγωγής. Η κυβέρνηση οφείλει, προσθέτει, έστω και τώρα να ανακοινώσει την παράταση της σχετικής προθεσμίας. Σε διαφορετική περίπτωση πρέπει να μιλήσει ξεκάθαρα για να μη δημιουργούνται ελπίδες σε ανθρώπους που παλεύουν για την επαγγελματική τους επιβίωση, οι οποίες στη συνέχεια διαψεύδονται.

Σύμφωνα με το ΕΕΑ, το Επιμελητήριο είχε φροντίσει να επισημάνει εγκαίρως προς το ΥΠΟΙΚ το πρόβλημα με την Επιστρεπτέα Προκαταβολή 5 και τους κινδύνους που διαφαίνονταν για επιχειρήσεις και επαγγελματίες.

Συγκεκριμένα, με επιστολή του προς το υπουργείο στις 5/1/2021, είχε τονίσει ότι εξαιτίας του ασφυκτικού χρονικού πλαισίου -είχε δοθεί περιθώριο μόλις 9 ημερολογιακών ημερών- οι ενδιαφερόμενοι θα ήταν αδύνατο να συγκεντρώσουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά, ειδικά από τη στιγμή που ο Δεκέμβριος είναι πολύ ιδιαίτερος μήνας, δεδομένου ότι γίνονται πολλές εκκαθαρίσεις και σύμφωνα με την Εγκύκλιο δεν επιτρέπονται διορθώσεις στα στοιχεία που θα κατατεθούν.

Ακριβώς για αυτό τον λόγο, το ΕΕΑ είχε ζητήσει από το ΥΠΟΙΚ η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων ενδιαφέροντος να εναρμονιστεί με την προθεσμία υποχρέωσης ενημέρωσης των Βιβλίων και υποβολής των περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ η οποία είναι μέχρι και τις 31/1/2021.

Το μοναδικό που τελικά έγινε, υπογραμμίζεται, ήταν να δοθεί μία τετραήμερη παράταση η οποία και έληξε χθες, αφήνοντας βέβαια εκτός Επιστρεπτέας Προκαταβολής 5 πάρα πολλούς ενδιαφερόμενους.

πηγή: naftemporiki.gr



Leave A Reply

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.