Άσχημα είναι τα νέα για τα εισοδήματα των εργαζομένων εν μέσω πανδημίας. Σύμφωνα με δημοσκόπηση της Alco για τη ΓΣΕΕ, το 56% των εργαζόμενων στον ιδιωτικό τομέα δηλώνει ότι είδε το εισόδημά του να μειώνεται την περίοδο του κορονοϊού.
Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα μειωμένα έσοδα για το δημόσιο από τις φορολογικές δηλώσεις του 2021, όταν ανοίξει το Taxisnet. Προφανώς και αυτό αποτελεί μια μεγάλη δυσάρεστη έκπληξη για το Δημόσιο, αφού δεν βάλει ζεστό χρήματα στα ταμεία του, καθώς υπάρχει μείωση στα φορολογητέα εισοδήματα 3,5 εκατομμυρίων φυσικών προσώπων κατά τη διάρκεια του 2020, εξαιτίας των απαγορεύσεων και των περιορισμών που επιβλήθηκαν στη διεξαγωγή πλήθους επιχειρηματικών και επαγγελματικών δραστηριοτήτων για την προστασία της δημόσιας υγείας απέναντι στην εξάπλωση της πανδημίας του κορονοϊού.
Από την άλλη για τους φορολογούμενους τα πράγματα είναι λίγο διαφορετικά. Σίγουρα είναι δυσάρεστη έκπληξη για τους ίδιους (την οποία βιώνουν) να δηλώνουν λιγότερα στην εφορία. Όμως έτσι θα φορολογηθούν και για λιγότερα.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας:
Το 7% είδε το εισόδημά του να μειώνεται έως 10%.
Το 13% είδε το εισόδημά του να μειώνεται έως 11% -20%.
Το 14% είδε το εισόδημά του να μειώνεται έως 21% -30%.
Το 13% είδε το εισόδημά του να μειώνεται έως 11% -20%.
Το 22% είχε μείωση πάνω από 31%.
Προς το τέλος των αναστολών συμβάσεων
Στο ίδιο κλίμα, το οικονομικό επιτελείο εξετάζει τρόπους απομείωσης των μέτρων στήριξης για την αντιμετώπιση της πανδημίας, μετά το έλλειμμα των 18,2 δις. ευρώ. Ένα από τα ενδεχόμενα που εξετάζονται είναι το σταδιακό τέλος των αναστολών συμβάσεων και της αποζημίωσης των 534 ευρώ προς τους εργαζόμενους που υπάγονται στο καθεστώς, ακόμη και από τον ερχόμενο μήνα.
Σε αυτό το πλαίσιο, δεν αποκλείεται σύμφωνα με πηγές του Υπουργείου Οικονομικών, οι αναστολές συμβάσεων να αφορούν μόνο στις κλειστές επιχειρήσεις και όχι στο σύνολο των πληττόμενων κλάδων.
Σημειώνεται ότι η αναστολή συμβάσεων μαζί με τις ασφαλιστικές εισφορές έχουν κόστος 1 δις. το μήνα, με το οικονομικό επιτελείο να φοβάται ότι αν δεν αρθούν τα μέτρα στήριξης στο πρώτο τρίμηνο του έτους θα χρειαστούν συνολικά 6,5 δις. ευρώ, ενώ ο προϋπολογισμός έχει πρόβλεωψη για 7,5 δις. για ολόκληρο το 2021.
Όπως έχει γράψει το iEidiseis.gr, το αποτύπωμα της πανδημίας για το 2020 ανέρχεται σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία στα 21,7 δις. ευρώ, δεδομένου ότι ο αρχικός στόχος του προϋπολογισμού για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5 δις. ευρώ στο έτος αντικαταστάθηκε από πρωτογενές έλλειμμα που αγγίζει μέχρι στιγμής το 18,2 δις. ευρώ, σύμφωνα με την ανακοίνωση της πορείας εκτέλεσης του προϋπολογισμού από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.
Την ίδια ώρα, πηγές του Υπουργείου Οικονομικών παραδέχονται πως η μέχρι στιγμής πορεία των εσόδων του Ιανουαρίου δείχνει χειρότερη από τις αρχικές προβλέψεις, ενώ αντίστοιχα τα έσοδα και από τις φορολογικές δηλώσεις το 2021 αναμένεται να έχουν κατακόρυφη πτώση. Στο ίδιο μήκος κύματος και το Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών, σύμβουλος της κυβέρνησης, εκτιμά πως και το πρώτο τρίμηνο η ύφεση θα κλείσει πάνω από δέκα ποσοστιαίες μονάδες, στο 10,4%.
Με αυτά τα δεδομένα, το ποσό των 7,5 δις. ευρώ που έχει προβλέψει η κυβέρνηση στον προϋπολογισμό για μέτρα στήριξης και αντιμετώπισης της πανδημίας, κινδυνεύουν να γίνουν καπνός ακόμη και εντός του πρώτου μόνο τριμήνου, την ώρα που λοιμωξιολόγοι προειδοποιούν πως το συνολικό άνοιγμα της οικονομικής δραστηριότητας ενόσω το ΕΣΥ συνεχίζει να πιέζεται, εγκυμονεί κινδύνους για τρίτο κύμα και καθιστά ορατό ένα νέο lockdown.
Επιχείρηση αποσωλήνωσης
Τα παραπάνω οικονομικά δεδομένα βρίσκονται σύμφωνα με εκτιμήσεις παραγόντων της αγοράς πίσω από το απρόσμενο άνοιγμα του συνόλου του λιανεμπορίου, ακόμα και των μεγάλων εμπορικών κέντρων, χωρίς την εφαρμογή μέτρων όπως το click away.
Δεν πρέπει να θεωρούνται τυχαίες οι παρεμβάσεις υπουργών και ακόμη και του ίδιου του κ. Μητσοτάκη στη συνέντευξή του στον ΑΝΤ1, στις οποίες προεξοφλούνταν το άνοιγμα της αγοράς πριν ακόμα τη συνεδρίαση της Επιτροπής των λοιμωξιολόγων την περασμένη Παρασκευή.
Το άτυπο μπρα ντε φερ μεταξύ κυβέρνησης και μελών της Επιτροπής και οι δημόσιες πιέσεις της Πολιτείας στους λοιμωξιολόγους όλα δείχνουν πως συνεχίζεται, με κυβερνητικούς αξιωματούχους να προαναγγέλλουν περαιτέρω άνοιγμα δραστηριοτήτων, μετά τα καταστήματα και υπηρεσίες όπως κομμωτήρια, κέντρα αισθητικής αλλά και τους ναούς.
Στο επίκεντρο προς ώρας έχει τεθεί το άνοιγμα των χιονοδρομικών κέντρων, ενώ παράγοντες της κυβέρνησης πιέζουν στην κατεύθυνση της άρσης περιορισμών μετακινήσεων από νομό σε νομό καθώς και του ανοίγματος και της εστίασης. Τις παραπάνω προθέσεις της κυβέρνησης περιέγραψε ο ίδιος ο Υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, προαναγγέλλοντας πως το θέμα των χιονοδρομικών – και συνεπακόλουθα όλων των κλάδων του χειμερινού τουρισμού – θα τεθεί υπόψιν της Επιτροπής στην συνεδρίαση της ερχόμενης Παρασκευής.
Πηγή: https://www.ieidiseis.gr/
1 Σχόλιο
“Δυσάρεστη έκπληξη για το Δημόσιο το μειωμένο εισόδημα του ’20”; Το ακούσαμε κι αυτό! Γιατί έκπληξη; Αναμενόμενο ήταν. Όχι μόνο λόγω μείωσης εισοδημάτων των εργαζομένων αλλά και μειωμένης κερδοφορίας των επιχειρήσεων. Χρηματοοικονομικά δε το ’21 θα είναι χειρότερο από το ’20 για ευνόητους λόγους.