Πέντε λάθη στις συντάξεις πίσω από τις προσωρινές και τις προκαταβολές

0
Όλο το «βάρος» του ΕΦΚΑ και της κυβέρνησης πέφτει αποκλειστικά στις προκαταβολές καθώς δεν μπορεί να εκκαθαρίσει τις εκκρεμούσες υποθέσεις…

Καθυστερήσεις, αναμονές, λάθη, προχειρότητες, χαμένοι φάκελοι και απολεσθέντες ασφαλιστικοί χρόνοι συνθέτουν την εικόνα διάλυσης του ΕΦΚΑ. Και η κατάσταση δεν διασώζεται με τις προκαταβολές ή τις προσωρινές συντάξεις.

Για παράδειγμα, τέλος Μαΐου (με τις συντάξεις Ιουνίου), ο ΕΦΚΑ θα επανακαθορίσει τις συντάξεις όσων έχουν πάνω από 30 χρόνια ασφάλισης. Και αυτό γιατί κρίθηκε αντισυνταγματικός ο νόμος 4387/16 ως προς την ανταποδοτικότητα των εισφορών και αυξήθηκε ο συντελεστής του ανταποδοτικού τμήματος της σύνταξη (σ.σ. στο 50% για 40 έτη ασφάλισης από 40% που ίσχυε με τις προβλέψεις του ν.4387/16).



Ωστόσο, ακόμη και αυτή η επιμέρους διόρθωση έρχεται με τρομερή καθυστέρηση 20 μηνών από την σχετική απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (4/10/19).

Την ίδια στιγμή ο ΕΦΚΑ αδυνατεί να εκδώσει νέες συντάξεις ή να ενημερώσει τους ασφαλισμένους για την πορεία των αιτήσεών τους. Μέσα στον Μάιο αναμένεται η πρόσληψη 100 συνταξιούχων οι οποίοι θα εργαστούν στο τμήμα απονομών, ενώ στα τέλη Ιουνίου θα μπουν στο σχεδιασμό και οι εργατολόγοι που θα ετοιμάζουν τους συνταξιοδοτικούς φακέλους στο γραφείο τους…

Πληρωμές χωρίς υπογραφή…

Εδώ όμως υπάρχει τεράστιο νομικό κενό καθώς η τροπολογία Χατζηδάκη προβλέπει την αυτόματη αποδοχή, εκ μέρους του ΕΦΚΑ, της εισήγησης-πρότασης του εργατολόγου, ακόμη και στην περίπτωση του ο εντεταλμένος υπάλληλος διαφωνεί με το περιεχόμενο αυτής και δεν υπογράφει στην συνταξιοδοτικό πράξη. Ο ασφαλισμένος θα πληρωθεί χωρίς κανείς να υπογράφει το ένταλμα: Ο εργατολόγος γιατί δεν είναι ορκισμένος υπάλληλος της Διοίκησης και ο αρμόδιος υπάλληλος του ΕΦΚΑ γιατί διαφωνεί…

Η όλη αβελτηρία μες τις καθυστερήσεις και τις αναβολές κορυφώνεται με την ανασφάλεια. Ουδείς ασφαλισμένος γνωρίζει πώς διαμορφώθηκε η σύνταξή του, αν στο συντάξιμο μισθό έχουν συνυπολογιστεί όλες οι αμοιβές (και στις περιπτώσεις παράλληλης ασφάλισης) ή, εάν έχει ληφθεί υπόψιν μεγαλύτερος συντελεστής λόγω υψηλότερων εισφορών. Όλο το «βάρος» του ΕΦΚΑ και της κυβέρνησης πέφτει αποκλειστικά στις προκαταβολές καθώς δεν μπορεί να εκκαθαρίσει τις εκκρεμούσες υποθέσεις…



Παράλληλα όμως:

1.Εδω και πέντε χρόνια δεν έχουν υπολογιστεί οι σχεδόν 60.000 αιτήσεις για δεύτερη σύνταξη (σ.σ. καμία αίτηση δεν διεκπεραιώθηκε μετά τις 12/5/2016 που δημοσιοποιήθηκε ο νόμος Κατρούγκαλου). Με αποτέλεσμα οι διπλο-ασφαλισμένοι (ΙΚΑ και ΟΑΕΕ, Δημόσιο και ΤΣΕΜΕΔΕ-Μηχανικών ή ΤΣΑΥ-Υγειονομικών ή Ταμείο Νομικών) να στερούνται της δεύτερης σύνταξης (πέραν του δημοσίου) για εισφορές που είχαν καταβάλλει…
Πρόκειται εδώ για την καταβολή μόνο του ανταποδοτικού ποσού της σύνταξης, ενώ δεν προβλέπεται συμμετοχή του δημοσίου (μέρους της εθνικής σύνταξης).

600.000 λάθη

2. Επίσης, σύμφωνα με την καταγγελία του Ενιαίου Δικτύου Συνταξιούχων δεν έχουν υπολογιστεί στην ανταποδοτικότητα η προσαύξηση των ασφαλίστρων πάνω από 20% (εργοδότη και εργαζόμενου). Πρόκειται για ένα μπόνους 0,075% ανά μονάδα ασφαλίστρων πέραν της βασικής εισφοράς στα πλαίσια της καλύτερης ανταπόδοσης των ασφαλιστικών εισφορών…

3. Δεν έχουν συν-υπολογιστεί τα βαρέα (ΒΑΕ) και υπερβαρέα ένσημα στο τελικό ποσό της σύνταξης καθώς οι ασφαλισμένοι της συγκεκριμένης κατηγορίας πληρώνουν επιπλέον εισφορές….

4. Σε πολλές περιπτώσεις δεν έχει υπολογιστεί η παράλληλη ασφάλιση όσων δεν συμπληρώνουν τις προϋποθέσεις ή δεν επιθυμούν να λάβουν δεύτερη σύνταξη (περίπτωση 1). Προς τούτο ο νόμος 4387/2016 προέβλεπε προσαύξηση σύνταξης και στους παλαιούς συνταξιούχους (προ του 2016), στις περιπτώσεις παράλληλης ασφάλισης (η οποία δεν οδηγεί σε δεύτερη σύνταξη) γιατί δεν την συμπεριλαμβάνει στον επανϋπολογισμό.

5. Οι (παλαιές) συντάξεις χηρείας και αναπηρίας που βγήκαν προ του 2016 δεν έχουν επανακαθοριστεί ώστε να ενσωματωθούν σε αυτές οι προβλέψεις για προσαύξηση του ποσοστού από επιπλέον εισφορές στη σύνταξη του θανόντος (αρχική σύνταξη). Για παράδειγμα, επανακαθορίστηκε μεν η σύνταξη με βάσει τα νέα ποσοστά (70% επί της σύνταξης του θανόντος ανεξαρτήτου ηλικίας του/της έμμεσου/ης ασφαλισμένης-δικαιούχου και μετάπτωση αυτής στο 50% σε περίπτωση εργασίας ή συνταξιοδότησης), αλλά δεν εξετάστηκαν άλλοι παράμετροι που διαμορφώνουν το τελικό ποσό.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Δικτύου Νίκο Χατζόπουλο: «Μετά από μελέτες και διαπιστώσεις που κάναμε σε διάφορες κατηγορίες συνταξιούχων, τα λάθη ανέρχονται σε περίπου σε 600.000 υποθέσεις…»

Πέραν των λαθών, μεγάλο πρόβλημα υπάρχει με τους απολεσθέντες φακέλους οι οποίοι παράπεσαν από μετακόμιση σε μετακόμιση, καθώς επίσης και έλλειμμα ενημέρωσης, τόσο για την πορεία των αιτήσεών τους όσο και για τον τρόπο υπολογισμού των ποσού της σύνταξης και των κρατήσεων που την βαραίνουν…

Πηγή: ieidiseis.gr



Leave A Reply

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.