Πώς θα εφαρμοστεί το μέτρο της κάλυψης των παγίων δαπανών

0

Ξεκίνησε ο αγώνας δρόμου για την υποβολή των αιτήσεων εκδήλωσης ενδιαφέροντος για το πρόγραμμα κάλυψης παγίων δαπανών με προθεσμία μέχρι και τις 17 Ιουνίου (που είναι πολύ πιθανό να παραταθεί), παράλληλα με τις υπόλοιπες υποχρεώσεις που θα πρέπει να τηρούν οι πληγείσες επιχειρήσεις.

του Τάσου Δασόπουλου 

Στις αλλαγές της τελευταίας στιγμής περιλαμβάνονται η διεύρυνση της περιμέτρου των δικαιούχων με την χαλάρωση του κριτηρίου της ελάχιστης απασχόλησης. Συγκεκριμένα, με βάση την απόφαση για το πρόγραμμα που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ, δυνητικοί δικαιούχοι είναι όχι μόνο επιχειρήσεις που έχουν τουλάχιστον 1 εργαζόμενο με σύμβαση πλήρους απασχόλησης αλλά και όσες είχαν 2 εργαζόμενους μερικής απασχόλησης κατά την 1η Αυγούστου 2020 ή κατά την 28η Οκτωβρίου 2020 ή κατά την 1η Μαΐου 2021, σύμφωνα με τα στοιχεία του συστήματος ΕΡΓΑΝΗ.



Το μεγαλύτερο αγκάθι της διαδικασίας είναι η μικρή προθεσμία για την υποβολή των αιτήσεων της πρώτης φάσης του προγράμματος, που προκάλεσε τις διαμαρτυρίες λογιστών και φοροτεχνικών.


ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ (Foroline)
Η απόφαση (ΚΥΑ) που εκδόθηκε από το Υπ. Οικονομικών καθώς και τα διευκρινιστικά δελτία τύπου που ακολούθησαν, καθιστούν την υποβολή της αίτησης ΜΗ εφαρμόσιμη στο χρονικό διάστημα που ορίζεται. Η υποβολή στοιχείων των επιχειρήσεων χωρίς να ορίζονται οι όροι της επιδότησης ξεκάθαρα, καθώς και η υποβολή του Ε3 μέχρι της 17 Ιουνίου, αποτελούν προσβολή της νοημοσύνης επιχειρηματιών και Λογιστών.
Συνιστούμε την ΜΗ υποβολή των αιτήσεων, πριν την επαναδιατύπωση της απόφασης  και την αλλαγή της ημερομηνίας εκδήλωσης ενδιαφέροντος μετά την λήξη της υποβολής των φορολογικών δηλώσεων.

Εκτός από το κριτήριο της απασχόλησης, οι δυνητικοί δικαιούχοι της ενίσχυσης θα πρέπει σωρευτικά να πληρούν τα εξής κριτήρια:

– Να ανήκουν την 31η Δεκεμβρίου 2020 σε πληττόμενους κλάδους όπως αυτοί προσδιορίζονται στη σχετική ΚΥΑ.

– Να έχουν υποβάλει τις δηλώσεις ΦΠΑ και φορολογίας εισοδήματος.

– Να είναι ενεργές και να έχουν κάνει έναρξη εργασιών πριν από την 31η Δεκεμβρίου 2020.

– Να είναι ΜμΕ μη υποκείμενες σε ΦΠΑ ή υποκείμενες και απαλλασσόμενες ή υποκείμενες σε ΦΠΑ ανεξαρτήτως μεγέθους.

– Να μην ήταν προβληματικές το 2019, με την εξαίρεση, όμως, των πολύ μικρών ή μικρών επιχειρήσεων.

Επίσης, διατηρείται το κριτήριο της μείωσης τζίρου. Όπως διευκρινίστηκε, οι επιχειρήσεις που θα ενταχθούν, θα πρέπει να έχουν μείωση τζίρου κατά τουλάχιστον 30% το 2020 σε σχέση με το 2019. Ειδική πρόβλεψη, ωστόσο, θα υπάρχει για τις νέες επιχειρήσεις (έναρξη εργασιών μετά την 1η.1.2019) και τις επιχειρήσεις που απέκτησαν πρόσφατα υποκατάστημα (από 1.4.2019 έως 31.12.2020), καθώς και για τα ΚΤΕΛ.

Εκτός από το κριτήριο της μείωσης του τζίρου, όμως οι επιχειρήσεις που θα μπορούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα θα πρέπει να εμφανίζονται και ζημιογόνες για το 2020 και μετά την καταβολή των μέτρων ενίσχυσης, όπως π.χ. οι ενισχύσεις μέσω επιστρεπτέας προκαταβολής, η μείωση ενοικίων, η κάλυψη από το δημόσιο των ασφαλιστικών εισφορών και των αμοιβών των εργαζομένων μέσα από τις αναστολές συμβάσεων εργασίας ή το πρόγραμμα “Συν-Εργασία”.

Πώς θα ενισχυθούν οι επιχειρήσεις 

Σκοπός του νέου εργαλείου είναι η επιδότηση επιχειρήσεων, μέσω πιστωτικού, που μπορεί να χρησιμοποιηθεί έως το τέλος του έτους, για την αποπληρωμή τρεχουσών φορολογικών οφειλών ή και ασφαλιστικών εισφορών που καθίστανται πληρωτέες από 1.7.2021 έως 31.12.2021.

Το ποσό της στήριξης θα προσδιορίζεται ως ποσοστό επί της διαφοράς των παγίων δαπανών που κατέβαλε η επιχείρηση και των ενισχύσεων που έχει λάβει. Ειδικότερα, ως πάγιες δαπάνες θα υπολογίζονται οι δαπάνες που κατέβαλε το 2020 η επιχείρηση για συγκεκριμένες κατηγορίες δαπανών, όπως αυτές αποτυπώνονται στο έντυπο Ε3, όπως παροχές σε εργαζόμενους, ασφαλιστικές εισφορές, ενέργεια, ύδρευση, τηλεπικοινωνίες, ενοίκια, λοιπά λειτουργικά έξοδα, χρεωστικοί τόκοι και συναφή έξοδα.

Με βάση τον προσωρινό κοινοτικό κανονισμό για τις κρατικές ενισχύσεις, η κάλυψη παγίων δαπανών φτάνει το 90% για μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις και 70% για τις επιχειρήσεις που απασχολούν έως και 250 εργαζόμενους. Ωστόσο, το ποσοστό επιδότησης θα κριθεί από τον αριθμό των αιτήσεων, καθώς ο αρχικός προϋπολογισμός των 500 εκατ. ευρώ δεν μπορεί να αλλάξει.




Πάντως, ο προσδιορισμός του ύψους της ενίσχυσης, η ένταση της ενίσχυσης, τα ανώτατα όρια και λοιπές λεπτομέρειες εφαρμογής του καθεστώτος θα καθοριστούν με νεότερη ΚΥΑ (Β’ φάση), μετά την ολοκλήρωση της εκδήλωσης ενδιαφέροντος.

Τα πιστωτικά αναμένεται να μεταβιβαστούν στους τελικούς δικαιούχους περί τα μέσα Ιουλίου για να χρησιμοποιηθούν για την πληρωμή της πρώτης δόσης εισοδήματος του 2021.

Τέλος, και αυτό το μέτρο έχει ρήτρα διατήρησης της απασχόλησης: Οι δικαιούχοι υποχρεούνται να διατηρήσουν κατά μέσο όρο τον αριθμό του προσωπικού που απασχολούν έως την 31η Δεκεμβρίου 2021.

πηγή: capital



Leave A Reply

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.