Ψηφιακή Βεβαίωση Εγγράφου και Ιδιωτικού Συμφωνητικού (Οδηγίες)

0

Βεβαιώστε ψηφιακά ένα ιδιωτικό συμφωνητικό σας ή ένα έγγραφο σας. Για την ψηφιακή βεβαίωση θα χρειαστείτε:



  • είτε τoυς προσωπικούς σας κωδικούς web banking, είτε τους προσωπικούς σας κωδικούς πρόσβασης στο Taxisnet (αφού πρώτα εγγραφείτε στο Εθνικό Μητρώο Επικοινωνίας (ΕΜΕπ), ώστε να επιβεβαιώσετε τον αριθμό του κινητού σας τηλεφώνου)
  • το κινητό σας όπου θα σας αποσταλούν κωδικοί επιβεβαίωσης πριν την έκδοση του εγγράφου
  • τον ΑΦΜ και το Ονοματεπώνυμο του δεύτερου εκδότη
  • το έγγραφο που επιθυμείτε να βεβαιώσετε ηλεκτρονικά σε μορφή .pdf

Με την ψηφιακή βεβαίωση, αποτυπώνεται στο κάτω μέρος κάθε σελίδας του εγγράφου σας, ο μοναδικός αναγνωριστικός αριθμός επαλήθευσης σε αλφαριθμητική μορφή και σε μορφή QR και στο τέλος του εγγράφου αποτυπώνεται η ηλεκτρονική σφραγίδα του gov.gr και τα στοιχεία του/των εκδότη/ων.

Ο δεύτερος εκδότης, αφού τον ενημερώσετε, ακολουθεί την ίδια διαδικασία.

Η ψηφιακή βεβαίωση ιδιωτικού συμφωνητικού που θα εκδώσετε είναι νομικά ισοδύναμη με έγγραφο που φέρει το γνήσιο της υπογραφής και μπορείτε είτε να την αποστείλετε ηλεκτρονικά, είτε να την εκτυπώσετε και να την καταθέσετε σε δημόσια υπηρεσία.

Η βεβαίωση αποθηκεύεται στη Θυρίδα πολίτη.

Συχνές ερωτήσεις – απαντήσεις

Ποια είναι η ισχύς της Ψηφιακής Βεβαίωσης Εγγράφου και της Ψηφιακής Βεβαίωσης Ιδιωτικού Συμφωνητικού;



H Ψηφιακή Βεβαίωση Εγγράφου και η Ψηφιακή Βεβαίωση Ιδιωτικού Συμφωνητικού που εκδίδονται από το gov.gr διακινούνται ως ηλεκτρονικά έγγραφα με χρήση Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ) ή ως έντυπα έγγραφα, σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρου 27 του ν. 4727/2020.

“Τα έγγραφα που εκδίδονται από την Ενιαία Ψηφιακή Πύλη (gov.gr) φέρουν μοναδικό αναγνωριστικό αριθμό επαλήθευσης και προηγμένη ή εγκεκριμένη ηλεκτρονική σφραγίδα του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και γίνονται υποχρεωτικά αποδεκτά από όλους τους φορείς του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, καθώς και από φυσικά ή νομικά πρόσωπα ή νομικές οντότητες:

α) Ως ηλεκτρονικά έγγραφα διακινούμενα με χρήση Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ), χωρίς να απαιτείται ηλεκτρονική υπογραφή ή άλλη ηλεκτρονική σφραγίδα και με ισχύ πρωτότυπου εγγράφου.

β) Ως έντυπα έγγραφα, εφόσον εκτυπωθούν από τη διαδικτυακή εφαρμογή της ΕΨΠ, χωρίς περαιτέρω διατυπώσεις ή διαδικασία επικύρωσης και με ισχύ αντιγράφου.”

H Ψηφιακή Βεβαίωση Εγγράφου και η Ψηφιακή Βεβαίωση Ιδιωτικού Συμφωνητικού έχουν ισχύ γνησίου υπογραφής

H Ψηφιακή Βεβαίωση Εγγράφου και η Ψηφιακή Βεβαίωση Ιδιωτικού Συμφωνητικού έχουν την ίδια ισχύ με έγγραφα που φέρουν βεβαίωση γνήσιου υπογραφής του άρθρου 11 του ν. 2690/1999 (Α’ 45).

Από ποιους Φορείς γίνονται αποδεκτά η Ψηφιακή Βεβαίωση Εγγράφου και η Ψηφιακή Βεβαίωση Ιδιωτικού Συμφωνητικού;

  • Ψηφιακή Βεβαίωση Εγγράφου και η Ψηφιακή Βεβαίωση Ιδιωτικού Συμφωνητικού γίνονται υποχρεωτικά αποδεκτά από τους Φορείς του δημόσιου τομέα: οι φορείς της Γενικής Κυβέρνησης του άρθρου 14 του ν. 4270/2014, τα εκτός αυτής νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου (Ν.Π. . .), καθώς και οι εκτός αυτής δημόσιες επιχειρήσεις και οργανισμοί του Κεφαλαίου Α΄ του ν. 3429/2005, ανεξαρτήτως εάν έχουν εξαιρεθεί από την εφαρμογή του.

Οι αποδέκτες μπορούν να επαληθεύσουν την εγκυρότητα αυτών των εγγράφων;

Οι φορείς-λήπτες μπορούν να επαληθεύσουν το περιεχόμενο των εγγράφων που λαμβάνουν μέσω της εφαρμογής επαλήθευσης του gov.gr, σύμφωνα με την παρ. 4 του άρθρου 27 του ν. 4727/2020. Ειδικά όταν τα ανωτέρω έγγραφα διακινούνται ως έντυπα έγγραφα, η επαλήθευση του περιεχομένου τους, σύμφωνα με το προηγούμενο εδάφιο, είναι υποχρεωτική για τον λήπτη τους.

Μπορούν οι εταιρίες να κάνουν Ψηφιακή Βεβαίωση Εγγράφου και η Ψηφιακή Βεβαίωση Ιδιωτικού Συμφωνητικού;

Χρήστες των εφαρμογών είναι τα φυσικά πρόσωπα που ενεργούν είτε για τον εαυτό τους ατομικά είτε ως νόμιμοι εκπρόσωποι νομικού προσώπου ή νομικής οντότητας ή ως δικαστικοί συμπαραστάτες ή ως επίτροποι ανηλίκου.

Ποια τα χαρακτηριστικά ασφαλείας της Ψηφιακής Βεβαίωσης Εγγράφου και της Ψηφιακής Βεβαίωσης Ιδιωτικού Συμφωνητικού;

Στο κάτω μέρος κάθε σελίδας του εγγράφου αποτυπώνεται ο μοναδικός αναγνωριστικός αριθμός επαλήθευσης σε αλφαριθμητική μορφή και σε μορφή QR και στο τέλος του εγγράφου αποτυπώνεται η προηγμένη ή εγκεκριμένη ηλεκτρονική σφραγίδα του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Στο τέλος του εγγράφου και κάτω από το όνομα του/των εκδότη/ων η τίθεται από την εφαρμογή η ψηφιακή βεβαίωση της σύνταξης του εγγράφου από το/τα φυσικό/ά πρόσωπο/α που χρησιμοποίησε/αν την εφαρμογή κατόπιν ηλεκτρονικής επαλήθευσης της ταυτότητάς του/τους (αυθεντικοποίηση). Στην ψηφιακή βεβαίωση περιλαμβάνονται το ονοματεπώνυμο, το πατρώνυμο και ο ΑΦΜ του/των εκδότη/των

Ποια μορφή αρχείου επιτρέπει η εφαρμογή;

Κάθε έγγραφο που μεταφορτώνεται στην εφαρμογή θα πρέπει να είναι σε μορφή .pdf.
Κάθε έγγραφο που μεταφορτώνεται στην εφαρμογή “Ψηφιακή Βεβαίωση Εγγράφου” πρέπει να έχει περιθώριο τουλάχιστον 2,5’’ στο κάτω μέρος της τελευταίας σελίδας, ώστε να τεθεί η επισημείωση.

Ποια η διαδικασία έκδοσης ιδιωτικών εγγράφων από περισσότερα φυσικά πρόσωπα (εφαρμογή “Ψηφιακή Βεβαίωση Ιδιωτικού Συμφωνητικού”);

Εάν το έγγραφο εκδίδεται από περισσότερα φυσικά πρόσωπα, ο πρώτος κατά χρονική σειρά εκδότης εισάγει σε πεδίο της εφαρμογής τους ΑΦΜ, όνομα και επώνυμο των άλλων εκδοτών.
Οι τελευταίοι εισέρχονται στην εφαρμογή επιλέγουν το υπό έκδοση ιδιωτικό έγγραφο και επιβεβαιώνουν μέσω ειδικής επιλογής την έκδοσή του και από τους ίδιους.


Δείτε παρακάτω τις ηλεκτρονικές σελίδες
της Ψηφιακής Βεβαίωσης Εγγράφου και της Ψηφιακής Βεβαίωσης Ιδιωτικού Συμφωνητικού

Πηγή: https://www.gov.gr/


Leave A Reply

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.