Με το κλισέ «κυβέρνηση σε κατάσταση πολιορκίας» να αποτυπώνει περίφημα την εικόνα της επικαιρότητας, όπως την παρουσιάζουν εφημερίδες και sites, ξημέρωσε η Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου 2016. Προσφυγικό, δανειστές, αγρότες, χρηματιστήριο συνθέτουν ένα σκηνικό κόλαση που καλείται να διαχειριστεί η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα την ώρα μάλιστα που από πουθενά δεν διαφαίνεται διάθεση για ουσιαστική βοήθεια.
Το πρώτο ζήτημα είναι το προσφυγικό, το οποίο εξελίσσεται εντελώς αρνητικά για τα συμφέροντα και τις επιδιώξεις της ελληνικής κυβέρνησης. Πέρα από το γνωστό ωμό εκβιασμό για αποπομπή της χώρας από τη συνθήκη Σέγκεν, που εξακολουθεί να βρίσκεται στο τραπέζι, υπάρχουν και οι απολήξεις της συνάντησης Ερντογάν- Μέρκελ. Σύμφωνα λοιπόν με τα ρεπορτάζ η καγκελάριος και ο τούρκος πρόεδρος συμφώνησαν να προτείνουν το ΝΑΤΟ να εμπλακεί στην περιοχή ώστε να μειωθούν οι προσφυγικές ροές. Όλα βέβαια θα συζητηθούν στη σημερινή Σύνοδο των υπουργών Άμυνας της συμμαχίας. Ωστόσο, τα ρεπορτάζ συμφωνούν ότι η Τουρκία με τη μαξιμαλιστική της πολιτική φαίνεται να βγαίνει κερδισμένη και σε αυτό το θέμα σε αντίθεση με την Ελλάδα. Μια Ελλάδα που προετοιμάζεται όπως δήλωσε άλλωστε και ο αρμόδιος υπουργός κ. Μουζάλας να αντιμετωπίσει και κλείσιμο των συνόρων. «Θα είναι μονομερής ενέργεια από άλλες χώρες, αλλά θα πρέπει σαν κυβέρνηση να δουλεύει κανείς με ένα τέτοιο ενδεχόμενο» σημείωσε ο υπουργός.
Στο ζήτημα τώρα της αξιολόγησης τα νέα από τις Βρυξέλλες δεν είναι ενθαρρυντικά. Το που πάει η κατάσταση θα αρχίσει ωστόσο να ξεκαθαρίζει από το απόγευμα.
Την ίδια ώρα οι αγρότες σφίγγουν τον κλοιό στην κυβέρνηση εντείνοντας τους αποκλεισμούς σε όλη την χώρα και ετοιμάζονται για να επιχειρήσουν την κάθοδό τους την Παρασκευή στην Αθήνα. Μια κάθοδο που η κυβέρνηση θέλει πάση θυσία να αποτρέψει, ενώ «σύμμαχος» της είναι και ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Μέσα σε όλη αυτή την κατάσταση συνεδριάζει το πρωί και το υπουργικό συμβούλιο με τον πρωθυπουργό να σκέφτεται ποιες βελτιώσεις μπορεί να βάλει στο τραπέζι για το αγροτικό ζήτημα.