Η διαδικασία μεταβολής της φορολογικής κατοικίας ενός φορολογικού κατοίκου Ελλάδας, αποτελείται από δύο στάδια.
του Νίκου Καβουρίνου, Λογιστή – Φοροτεχνικού
Στο πρώτο στάδιο υποβάλλεται η αίτηση της μεταβολής της φορολογικής κατοικίας, (μαζί με τα πρώτα δικαιολογητικά που απαιτούνται) και γίνεται στο επόμενο έτος της μεταφοράς και μέχρι την τελευταία εργάσιμη μέρα του πρώτου δεκαήμερου του μηνός Μαρτίου (για φέτος έως την Πέμπτη 10-3-2022).
Στο δεύτερο στάδιο υποβάλλονται τα υπόλοιπα έγγραφα-δικαιολογητικά που απαιτούνται (για να ολοκληρωθεί η μεταφορά της φορολογικής κατοικίας) και οι φορολογούμενοι πρέπει να τα προσκομίσουν έως το τελευταία εργάσιμη μέρα του πρώτου δεκαήμερου του μηνός Σεπτεμβρίου (για φέτος έως Παρασκευή 9-9-2022).
Στο σημερινό μας άρθρο, θα αναφερθούμε στο πρώτο στάδιο της μεταφοράς φορολογικής κατοικίας και συγκεκριμένα στην αίτηση που πρέπει να υποβληθεί έως 10-3-2022.
Σημειώνουμε ότι αν η αίτηση μεταφοράς γίνει και μετά την τελευταία εργάσιμη μέρα του πρώτου δεκαημέρου του μηνός Μαρτίου (και έως την εμπρόθεσμη υποβολή των δικαιολογητικών ή και μέχρι την 31η Δεκεμβρίου του έτους που ακολουθεί το έτος αναχώρησης), δεν αποκλείει τη μεταφορά της φορολογικής κατοικίας του φορολογούμενου και δεν υπάρχει πρόστιμο εκπρόθεσμης αίτησης.
Από φέτος η αίτηση μεταφοράς φορολογικής κατοικίας μπορεί να γίνει και ηλεκτρονικά μέσω των ΑΙΤΗΜΑΤΩΝ στον ιστότοπο της ΑΑΔΕ. Σε κάθε περίπτωση η αίτηση (μαζί με τα δικαιολογητικά που απαιτούνται) μπορεί να υποβληθεί και δια ζώσης στην αρμόδια εφορία, παίρνοντας αριθμό πρωτοκόλλου ή ακόμη και με αποστολή e-mail στην ηλεκτρονική διεύθυνση της αρμόδιας εφορίας.
Στην αίτηση μεταφοράς φορολογικής κατοικίας απαιτούνται και αποστέλλονται ως συνημμένα τα κάτωθι:
- Συμπληρωμένο έντυπο Δ 210
Στο έντυπο Δ210 μεταξύ των άλλων στοιχείων που πρέπει να συμπληρώσει ο φορολογούμενος, είναι η χώρα εξωτερικού που μένει και η ακριβής διεύθυνση του, ο Αριθμός Φορολογικής Ταυτοποίησης (ΑΦΤ) που έχει στην χώρα εξωτερικού και ο αριθμός τηλεφώνου του στην χώρα του εξωτερικού.
- Συμπληρωμένο έντυπο Μ 0
Στο έντυπο Μ0 μεταξύ των άλλων στοιχείων που πρέπει να sυμπληρώσει ο φορολογούμενος, είναι και το έτος από το οποίο ζητά να μεταφερθεί η φορολογική του κατοικία. Ως γνωστόν εάν αποδειχθεί ότι ο φορολογούμενος είναι φορολογικός κάτοικος εξωτερικού (από προγενέστερο έτος) και υπό την προϋπόθεση ότι δεν θεωρείται κάτοικος Ελλάδας κατά τις διατάξεις της εσωτερικής μας νομοθεσίας, είναι δυνατή η μεταβολή της φορολογικής του κατοικίας από την τρέχουσα ημερομηνία, χωρίς την υποχρέωση να υποβληθούν, στη Δ.Ο.Υ. όπου ο φορολογούμενος εμφανίζεται ως κάτοικος Ελλάδας, δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος με το εισόδημα αλλοδαπής προέλευσης για τα έτη που αποδείξει ότι ήταν φορολογικός κάτοικος εξωτερικού.
- Πληρεξούσιο (συμβολαιογραφική πράξη) ή Υπεύθυνη δήλωση (Υ/Δ) του φορολογούμενου που ορίζει φορολογικό εκπρόσωπο (αντίκλητο) με γνήσιο υπογραφής.
Το γνήσιο της υπογραφής μπορεί να γίνει μέσω GOV ή μέσω ψηφιακής βεβαίωσης εγγράφου ή μέσω ΚΕΠ (αν γίνει στην Ελλάδα) ή Προξενικής Αρχής (αν γίνει στο εξωτερικό) ή σε συμβολαιογράφο του εξωτερικού (στην περίπτωση αυτή και αναλόγως την χώρα εξωτερικού απαιτείται και apostille). Σε περίπτωση ξενόγλωσσου εγγράφου θα πρέπει να είναι επίσημα μεταφρασμένο.
Ο φορολογικός εκπρόσωπος (αντίκλητος) πρέπει να είναι φορολογικός κάτοικος Ελλάδας.
- Αντίγραφο Δελτίου Αστυνομικής Ταυτότητας ή/και αντίγραφο διαβατηρίου του φορολογούμενου.
- Υπεύθυνη δήλωση (Υ/Δ) από τον φορολογικό εκπρόσωπο (αντίκλητο) ότι αποδέχεται τον ορισμό του, με γνήσιο της υπογραφής.
Το γνήσιο της υπογραφής μπορεί να γίνει μέσω GOV ή μέσω ψηφιακής βεβαίωσης εγγράφου ή μέσω ΚΕΠ. Σε περίπτωση που ο φορολογικός εκπρόσωπος (αντίκλητος) ως εντολοδόχος περιλαμβάνεται μαζί με τον φορολογούμενο (εντολέα) και υπογράφει το πληρεξούσιο (που έχει συσταθεί στην Ελλάδα), τότε δεν χρειάζεται Υ/Δ αποδοχής.
- Αντίγραφο Δελτίου Αστυνομικής Ταυτότητας του φορολογικού εκπροσώπου (αντικλήτου).
Εφόσον επιλέξουμε την ηλεκτρονική αποστολή των ανωτέρω δικαιολογητικών μέσω των ΑΙΤΗΜΑΤΩΝ της ΑΑΔΕ, λαμβάνουμε αριθμό πρωτοκόλλου, την στιγμή της υποβολής. Επίσης μπορούμε να παρακολουθούμε την εξέλιξη της αιτήσεώς μας.
Εφόσον επιλέξουμε την ηλεκτρονική αποστολή των ανωτέρω δικαιολογητικών μέσω ηλεκτρονικής αλληλογραφίας (στο e-mail της αρμόδιας εφορίας), τότε λαμβάνουμε στο e-mail μας, αριθμό πρωτοκόλλου και ενημερωνόμαστε με e-mail για την πορεία της αιτήσεως μας.
Σε περίπτωση που η ηλεκτρονική αίτηση μεταφοράς φορολογικής κατοικίας, δεν συνοδεύεται από όλα τα απαιτούμενα ανωτέρω δικαιολογητικά, τότε λαμβάνεται e-mail από την αρμόδια εφορία, που μας αναφέρει ότι η αίτηση είναι ελλειπής και μπορεί να μην ληφθεί υπόψην. Τότε πρέπει ο φορολογούμενος να ξαναυποβάλλει την αίτησή του, με όλα τα απαιτούμενα δικαιολογητικά.
Όπως προαναφέραμε η αίτηση μεταφοράς φορολογικής κατοικίας (με όλα τα απαιτούμενα δικαιολογητικά έγγραφα του πρώτου σταδίου)μπορεί να υποβληθεί και δια ζώσης στην αρμόδια εφορία και να παρθεί γραπτώς, αριθμός πρωτοκόλλου.
Να σημειώσουμε ότι η ΑΙΤΗΣΗ μεταφοράς φορολογικής υποβάλλεται στην Δ.Ο.Υ. φορολογίας εισοδήματος του αιτούντα.
Ακόμη σε περίπτωση μεταφοράς φορολογικής κατοικίας εγγάμων, εφόσον και οι δύο σύζυγοι επιθυμούν την μεταφορά της φορολογικής τους κατοικίας, πρέπει να υποβάλλουν ο καθένας ξεχωριστή αίτηση στην αρμόδια τους εφορία, με τα απαιτούμενα δικαιολογητικά έγγραφα.
Ως γνωστόν μπορεί να αιτηθεί αλλαγή φορολογικής κατοικίας ο ένας από τους δύο συζύγους, χωρίς αυτό να αποτελεί εμπόδιο της ολοκλήρωσης της μεταφοράς του.
Να τονίσουμε ακόμη ότι η μεταβολή της φορολογικής κατοικίας των φορολογούμενων, (από την έναρξη εφαρμογής του Ν.4172/2013 περί Κ.Φ.Ε., δηλαδή την 1-1-2014), δεν απαγορεύεται σε χώρες που έχουν προνομιακό φορολογικό καθεστώς ή σε χώρες που δεν συνεργάζονται φορολογικά με την Ελλάδα, αρκεί οι φορολογούμενοι να μπορούν να το αποδείξουν με βάση τις προϋποθέσεις και τα δικαιολογητικά των σχετικών αποφάσεων, ότι οι χώρες αυτές αποτελούν εν τοις πράγμασι την φορολογική τους κατοικία. Φυσικά, η φορολογική αρχή, διατηρεί πάντοτε το δικαίωμα της εφαρμογής του άρθρου 38 του Ν.4174/2013περί Κ.Φ.Δ., σχετικά με τις τεχνικές φορολογικές διευθετήσεις.
Σχετική νομολογία:
Δ6Δ 1092032 ΕΞ19-6-2014
Δ6Δ 1095210 ΕΞ25-6-2014
Δ. ΟΡΓ. Δ 1172275ΕΞ 2017
Αριθ. Πρωτ.: Δ. ΟΡΓ. Δ 1037863 ΕΞ 2018
Αριθ. ΕΜΠ1328/23-7-2019
Αριθ.Δ. ΟΡΓ. Δ 1138311 ΕΞ 2019/8-10-2019
πηγή: e-forolgia