Συντάξεις: Μόλις 50 αποφάσεις από λογιστές, δικηγόρους

0

Εξαιρετικά περιορισμένη είναι η βοήθεια που έχουν προσφέρει ως τώρα οι 485 δικηγόροι και λογιστές που έχουν ενταχθεί στη διαδικασία της απονομής των συντάξεων, με αποτέλεσμα οι εκκρεμότητες να παραμένουν.

του Βασίλη Αγγελόπουλου
v.aggelopoulos@naftemporiki.gr

Είναι χαρακτηριστικό ότι στο τετράμηνο που οι επαγγελματίες του ιδιωτικού τομέα συμμετέχουν ενεργά στη συνολική προσπάθεια που καταβάλλεται έχουν εκδοθεί λιγότερα από 50 προσχέδια συνταξιοδοτικών αποφάσεων. Ακόμα χειρότερα, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «Ν», η συντριπτική πλειονότητα εξ αυτών, δηλαδή τα 38, είχαν λάθη.



Επίσης, το ίδιο χρονικό διάστημα ανέρχονται σε μόλις 380 οι συνταξιοδοτικοί φάκελοι που έχουν αναλάβει να διεκπεραιώσουν οι δικηγόροι και οι λογιστές.

Η ΠΟΣΕ

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων (ΠΟΣΕ) του ΕΦΚΑ έδωσε με τη σειρά της στη δημοσιότητα στοιχεία που δείχνουν το μέγεθος του προβλήματος.

Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι για το τρίμηνο Νοέμβριος 2021-Ιανουάριος 2022 έχουν εκδοθεί από τους υπαλλήλους του ΕΦΚΑ 105.000κύριες και επικουρικές συντάξεις (οριστικές και προσωρινές). Μάλιστα, η ποσόστωση των απονομών είναι μία προσωρινή για κάθε πέντε περίπου οριστικές συντάξεις.

Για παράδειγμα, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η «Ν», μόνο τον Νοέμβριο του 2021 εκδόθηκαν από τους υπαλλήλους του ΕΦΚΑ 25.000 οριστικές συνταξιοδοτικές αποφάσεις και 4.900 προσωρινές.

Τα λάθη που έχουν εντοπιστεί στους φακέλους που έχουν αναλάβει και έχουν διεκπεραιώσει έως τώρα οι δικηγόροι και οι λο-γιστές έχουν ως αποτέλεσμα να καθυστερεί ακόμα περισσότερο η διαδικασία μείωσης των εκκρεμοτήτων που υπάρχουν (83.000 ληξιπρόθεσμες και 33.000 αιτήσεις εντός τριμήνου, σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία του συστήματος Άτλας). Άλλωστε, για να διορθωθούν τα όποια λάθη, καλούνται οι υπάλληλοι του ΕΦΚΑ να κάνουν τον απαραίτητο επανέ-
λεγχο. Μόνο έτσι θα περιοριστεί το ενδεχόμενο να χορηγηθεί λάθος ποσό σύνταξης σε ασφαλισμένους- υποψήφιους συνταξιούχους. Σε μια τέτοια περίπτωση, εάν το ποσό είναι χαμηλότερο από αυτό που θα έπρεπε, είναι πιθανό ο δικαιούχος να κινηθεί νομικά σε βάρος του Φορέα.

Στο ενδεχόμενο όμως που η τελική σύνταξη είναι υψηλότερη από την ορθή, τότε ο ΕΦΚΑ θα πρέπει να αναζητήσει το επιπλέον ποσό για να επιστραφεί στο Ταμείο και μάλιστα με τον ανάλογο τόκο.

Είναι προφανές ότι σε μια τέτοια περίπτωση, ο μόνος που δεν ευθύνεται είναι ο τελικός δικαιούχος – συνταξιούχος, που θα υποστεί όμως και την ανάλογη επιβάρυνση.

Τις πιο απλές υποθέσεις

Όλα αυτά, ενώ οι πιστοποιημένοι δικηγόροι και λογιστές έχουν αναλάβει, εκ του νόμου, μόνο τις πιο απλές συνταξιοδοτικές υποθέσεις, για να διεκπεραιώσουν.

Έτσι εξηγείται, μάλλον, γιατί ακόμα δεν έχει καταστεί εφικτό από τον ΕΦΚΑ να τελειώσουν οι εκκρεμότητες για απονομή συντάξεων που χρονολογούνται πριν από το 2019.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, υπάρχουν ακόμα περίπου 4.000 τέτοιες «δύσκολες» υποθέσεις που δεν έχουν ολοκληρωθεί, με τις 1.000 εξ αυτών να εκκρεμούν τουλάχιστον μια τετραετία, αφού η αίτηση απονομής σύνταξης έχει υποβληθεί πριν από το 2018.

Όλα αυτά, ενώ η δέσμευση που είχε δοθεί προς τους θεσμούς είναι ότι με αυτές τις «παλιές» συνταξιοδοτικές υποθέσεις θα είχε ξεμπερδέψει ο ΕΦΚΑ το αργότερο μέχρι τα τέλη του Φεβρουαρίου.

πηγή: naftemporiki.gr.



Leave A Reply

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.