Μαθητεία: Υπαγωγή μαθητευομένων στην ασφάλιση του e-ΕΦΚΑ – Τι ισχύει από 1/1/2022 και μετά

0

Δημοσιεύθηκε από τον e-ΕΦΚΑ η εγκύκλιος 20/2022 σχετικά με την ασφαλιστική τακτοποίηση στον e – Ε.Φ.Κ.Α. των μαθητευόμενων σε Επαγγελματικές Σχολές Κατάρτισης (Ε.Σ.Κ.), Επαγγελματικές Σχολές (ΕΠΑ.Σ.) Μαθητείας της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (Δ.ΥΠ.Α.), Πρόγραμμα «Μεταλυκειακό Έτος – Τάξη Μαθητείας» σε Ε.Π.Α.Λ., Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης (Ι.Ε.Κ.), οι οποίοι παράλληλα παρακολουθούν προγράμματα μάθησης σε εργασιακούς χώρους», η οποία ισχύει για μισθολογικές περιόδους από 01.01.2022 και μετέπειτα.

Η εγκύκλιος αναφέρεται στο θεσμό της Μαθητείας, χωριστά για κάθε είδος επαγγελματικής κατάρτισης μετά την καθιέρωση του Εθνικού Συστήματος Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης και Διά Βίου Μάθησης και αναλύει τα εξής:



  • ΥΠΑΓΩΓΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΕΥΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΤΟΥ e – Ε.Φ.Κ.Α. ΚΛΑΔΟΙ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ
  • ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΕΡΓΟΔΟΤΩΝ
  • ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ ΤΑΚΤΟΠΟΙΗΣΗ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΛΗΨΗΣ ΑΔΕΙΑΣ
  • ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΕΥΟΜΕΝΩΝ/ΚΑΤΑΡΤΙΖΟΜΕΝΩΝ
  • ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΕΙΣΦΟΡΩΝ
  • ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΕΥΟΜΕΝΩΝ
  • ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΕΙΣΦΟΡΩΝ – ΠΡΟΘΕΣΜΙΕΣ
  • ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΜΗ ΥΠΟΒΛΗΘΕΙΣΩΝ ΑΠΔ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΝ ΛΟΓΩ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΩΝ




ΥΠΑΓΩΓΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΕΥΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΤΟΥ e – Ε.Φ.Κ.Α.

ΚΛΑΔΟΙ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ

Οι μαθητευόμενοι:

α. Στις Επαγγελματικές Σχολές Κατάρτισης (Ε.Σ.Κ.) και στις Επαγγελματικές Σχολές Μαθητείας (ΕΠΑ.Σ.) της Δ.ΥΠ.Α.

β. Στα Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης (Ι.Ε.Κ.) και του Μεταλυκειακού Έτους -Τάξη Μαθητείας, οι οποίοι παρακολουθούν «Προγράμματα μάθησης σε εργασιακό χώρο»

υπάγονται ασφαλιστικά στον e-Ε.Φ.Κ.Α. για το διάστημα της μαθητείας.

Η ασφάλιση των μαθητευόμενων είναι υποχρεωτική και αυτοδίκαιη, αρχίζει από την πρώτη μέρα της μαθητείας και αφορά στους κλάδους κύριας ασφάλισης, υγειονομικής περίθαλψης (σε είδος και χρήμα), επικουρικής ασφάλισης, καθώς και στην ασφάλιση των φορέων, τομέων, κλάδων και λογαριασμών, για τους οποίους ο e – Ε.Φ.Κ.Α. συνεισπράττει εισφορές του τ. Ι.Κ.Α. – Ε.Τ.Α.Μ.

Σε περίπτωση που απασχολούνται σε εργασίες και ειδικότητες που ασφαλίζονται κατά τον Κανονισμό Βαρέων & Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων (Κ.Β.Α.Ε.), καθώς και σε επιχειρήσεις και εργασίες που υπόκεινται στην εισφορά επαγγελματικού κινδύνου, καταβάλλονται οι προβλεπόμενες ασφαλιστικές εισφορές.

Ο σχετικός χρόνος θεωρείται ότι έχει διανυθεί στην ασφάλιση του τ. Ι.Κ.Α. – Ε.Τ.Α.Μ. και είναι συντάξιμος.

 

4. ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΕΡΓΟΔΟΤΩΝ

Μεταξύ του μαθητευόμενου και του εργοδότη συνάπτεται Σύμβαση Μαθητείας, ο τύπος και το βασικό περιεχόμενο της οποίας καθορίζεται με την υπ΄ αριθμ. ΦΒ1/133712/Κ3/ (Φ.Ε.Κ. 4937/τ. Β΄/25-10-2021) Υπουργική Απόφαση με θέμα: «Καθορισμός του τύπου και του βασικού περιεχομένου της σύμβασης μαθητείας των δομών επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης των επιπέδων 3 και 5 του Εθνικού Πλαισίου Προσόντων».

Υπόχρεος για την καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών (εργοδότη και ασφαλισμένου) και την υποβολή Α.Π.Δ. είναι ο εργοδότης στον οποίο πραγματοποιείται το «Πρόγραμμα μάθησης σε εργασιακό χώρο».

Όσον αφορά τον τρόπο υποβολής Α.Π.Δ., τις προθεσμίες υποβολής Α.Π.Δ., καταβολής ασφαλιστικών εισφορών και υπολογισμού πρόσθετων τελών ισχύουν τα εκάστοτε προβλεπόμενα.

Οι ασφαλιστικές εισφορές, ασφαλισμένου και εργοδότη, για κύρια σύνταξη, υγειονομική περίθαλψη, επικουρική ασφάλιση, βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων και επαγγελματικού κινδύνου βαρύνουν και καταβάλλονται από τον εργοδότη.

Οι ασφαλιστικές εισφορές υπέρ Δ.ΥΠ.Α. (Ανεργία, ΛΠΕΑΑΕ, ΕΛΠΕΚΕ-ΛΕΠΕΕ, ΕΚΛΑ, Εργατική Κατοικία, Εργατική Εστία), τις οποίες συνεισπράττει ο e – Ε.Φ.Κ.Α., επιμερίζονται μεταξύ ασφαλισμένου και εργοδότη σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία για τους μισθωτούς ασφαλισμένους, και βαρύνουν τον ασφαλισμένο και εργοδότη κατά τα προβλεπόμενα ποσοστά. Ο εργοδότης παρακρατά την εισφορά του ασφαλισμένου και την αποδίδει, μαζί με την εργοδοτική εισφορά, στον e – Ε.Φ.Κ.Α.

Κάθε εργοδότης του ιδιωτικού και του Δημόσιου Τομέα οφείλει να καταχωρίζει στο Πληροφοριακό Σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων την αναγγελία Έναρξης /Μεταβολών Σύμβασης Μαθητείας», σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις του αρμόδιου Υπουργείου, και την διακοπή αυτής, όπου απαιτείται για κάθε μαθητευόμενο που απασχολεί. Οι εργοδότες του Δημοσίου υποχρεούνται επιπλέον να καταχωρίζουν το απογραφικό δελτίο κάθε μαθητευόμενου στο Μητρώο Ανθρώπινου Δυναμικού Ελληνικού Δημοσίου, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις.

 

5. ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ ΤΑΚΤΟΠΟΙΗΣΗ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΛΗΨΗΣ ΑΔΕΙΑΣ

Οι μαθητευόμενοι οφείλουν να παρακολουθούν το εργαστηριακό μάθημα ειδικότητας / πρόγραμμα μάθησης στην εκπαιδευτική δομή και το πρόγραμμα εκπαίδευσης σε χώρο εργασίας, η ακριβής συνολική διάρκεια των οποίων καθορίζεται στον Οδηγό Κατάρτισης Μαθητείας της αντίστοιχης ειδικότητας.

Στις περιπτώσεις κανονικής άδειας ο εργοδότης υποχρεούται να καταβάλει ολόκληρη την προβλεπόμενη αποζημίωση του μαθητευόμενου για τις ημέρες που αναλογούν στη διάρκεια του «Προγράμματος μάθησης σε εργασιακό χώρο» μέχρι τη διακοπή ή λήξη της σύμβασης, σύμφωνα με τις διατάξεις του ν.1346/1983. Στις περιπτώσεις απουσίας λόγω ασθένειας εφαρμόζονται οι διατάξεις των άρθρων 657-658 του Α.Κ.

Στις περιπτώσεις αδικαιολόγητης απουσίας ο εργοδότης δεν καταβάλλει αποζημίωση και ασφαλιστικές εισφορές.

Στις επίσημες αργίες δεν πραγματοποιείται «Πρόγραμμα μάθησης σε εργασιακό χώρο» και ο εργοδότης δεν υποχρεούται να καταβάλει αποζημίωση και ασφαλιστικές εισφορές.

 

6. ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΕΥΟΜΕΝΩΝ/ΚΑΤΑΡΤΙΖΟΜΕΝΩΝ

Με κοινές Υπουργικές Αποφάσεις που εκδίδονται συνήθως κάθε χρόνο, επιδοτείται η κάθε μέρα πραγματοποίησης του προγράμματος μάθησης σε εργασιακό χώρο.

Το ποσό αποζημίωσης των μαθητευόμενων ορίζεται σε ποσοστό επί τοις εκατό (π.χ. 75%, 80%, 95%), όπως αυτό προκύπτει από τις εκάστοτε κοινές Υπουργικές Αποφάσεις, επί του εκάστοτε ισχύοντος νόμιμου, νομοθετημένου, κατώτατου ορίου του ημερομισθίου του ανειδίκευτου εργάτη, ή όπως αυτό διαμορφώνεται από το αρμόδιο Υπουργείο, για κάθε ημέρα συμμετοχής τους στο «Προγράμματα μάθησης σε εργασιακό χώρο».

Τα προγράμματα είναι δυνατόν να χρηματοδοτούνται από εθνικούς ή και ευρωπαϊκούς πόρους σύμφωνα με σχετικές διατάξεις.

 

7. ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΕΙΣΦΟΡΩΝ

Οι εισφορές στον e – Ε.Φ.Κ.Α. και τους λοιπούς οργανισμούς, για λογαριασμό των οποίων ο e – Ε.Φ.Κ.Α. συνεισπράττει τις εισφορές τόσο του εργοδότη όσο και του μαθητευόμενου, υπολογίζονται στο ήμισυ των πραγματικών αποδοχών και καταβάλλονται μέσα στις κατά νόμο προθεσμίες.

Συνεπώς, το ποσό υπολογισμού ασφαλιστικών εισφορών ορίζεται ως το πηλίκο της εκάστοτε ημερήσιας αποζημίωσης (όπως προκύπτει σύμφωνα με τα παραπάνω) δια του (2) δυο, για κάθε μέρα εργασίας του μαθητευόμενου.

Δείτε το πλήρες κείμενο της εγκυκλίου στην Online τράπεζα.



Leave A Reply

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.