Aν ο Davos Man πέσει έξω…

0

Tρία πράγματα «έλειπαν» στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ της περασμένης εβδομάδας στο Νταβός: το χιόνι, το «πλήθος» και κυρίως οι λόγοι για να είναι καποιος χαρούμενος.

Δεν ήταν μόνο η έλλειψη παγωμένων πεζοδρομίων και των λαμπερών πάρτι ή οι ελεύθερες θέσεις στο -υπό άλλες συνθήκες- γεμάτο συνεδριακό κέντρο που ξεχώρισαν φέτος, γράφει το Reuters, σε έναν «απολογισμό»

Στους χώρους του φόρουμ η οικονομική και η πολιτική κατήφεια ήταν διάχυτη. Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία,  στον τέταρτο μήνα της πλεον, έχει οδηγήσει τον κόσμο σε νέες μυριάδες κρίσεις.



Μόνη ελπίδα, ο – αναξιόπιστος – Άνθρωπος του Νταβός (Davos Man)  να εχει έχει κάνει λάθος για άλλη μια φορά.

Τον όρο απεδωσε ο πολιτικός επιστήμονας Σάμιουελ Χάντινγκτον στην ελίτ των οικονομικών και πολιτικών ηγετών που δίνουν σταθερά το παρόν στο WEF και διαμορφώνουν το κλίμα.

Υπέρ της παγκοσμιοποίησης και της άρσης των περιορισμών στο διεθνές εμπόριο, «ηττήθηκαν» για πρώτη φορά με την άνοδο των εθνικιστικών κομμάτων στην Ευρώπη, τη νίκη του Brexit και την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Το 2017, υπέπεσαν σε νέο λαθος αφού χαιρέτησαν τον Κινέζο Πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ ως πρωταθλητή της παγκοσμιοποίησης.




Ένα χρόνο αργότερα,  επαίνεσαν τις οικονομικές και κοινωνικές μεταρρυθμίσεις του πρίγκιπα διαδόχου της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν. Αλλά, μήνες μετά οι Σαουδάραβες πράκτορες δολοφόνησαν τον δημοσιογράφο Τζαμάλ Κασόγκι στην Κωνσταντινούπολη.

Τον Ιανουάριο του 2020 η πανδημία έκλεισε μεγάλα τμήματα της παγκόσμιας οικονομίας.

Τώρα ο πόλεμος.

Τιποτα δεν μπορεί να πάει καλά.

Ο «χάρτης» της απαισιοδοξίας

ΕΝΕΡΓΕΙΑ

Η Ευρώπη προσπαθεί να απογαλακτιστεί από το ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο, με την παρότρυνση των Ουκρανών πολιτικών που στο Forum πίεζαν για πλήρες εμπάργκο. Αλλά οι εναλλακτικές πηγές είναι σπάνιες.

Και, καθώς οι δυτικές τράπεζες προσπαθούν να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους, να μειώσουν τις εκπομπές άνθρακα, «καθίσταται πολύ δύσκολη η χρηματοδότηση οποιωνδήποτε νέων έργων ορυκτών καυσίμων», όπως σημείωσε  ανώτερος Ευρωπαίος τραπεζίτης.

Οι ελλειψεις σε καύσιμα είναι μπροστά..,

 ΒΑΔΙΖΟΝΤΑΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΠΕΙΝΑ

Η παγκόσμια αγροτική κοινότητα δεν μπορεί να αντικαταστήσει το σιτάρι από τα ευφορα χωράφια τόσο της Ρωσίας όσο και της Ουκρανίας, λόγω του πολέμου. Οι μεγάλοι εισαγωγείς όπως η Αίγυπτος και η Τυνησία θα δυσκολευτούν να γεμίσουν τα πιάτα των πολιτών τους. Ο David Beasley, εκτελεστικός διευθυντής του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών,προειδοποίησε ήδη πως εκατοντάδες εκατομμύρια άνθρωποι «βαδίζουν προς την πείνα» . Είναι πιθανό να ακολουθήσει πολιτική αστάθεια.

LONG COVID…ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ

Για την συνέχεια, υπάρχουν οι παρατεταμένες επιπτώσεις του Covid.  Αν και μόνο λίγοι εκπρόσωποι του Νταβός φορούσαν μάσκες , πολλοί ανησυχούσαν για τον νέο γύρο σκληρών περιορισμών στην Κίνα, που συρρικνωνουν την ανάπτυξη στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο και έχουν διαταράξει περαιτέρω τις αλυσίδες εφοδιασμού. Οι πολυεθνικές αναζητούν εφεδρικούς προμηθευτές σε μέρη όπως η νοτιοανατολική Ασία ή φέρνουν την παραγωγή πιο κοντά στα σύνορά τους.

Και οι κυβερνήσεις επανεξετάζουν την εξάρτησή τους από τις εισαγωγές ενέργειας, ημιαγωγών και φαρμακευτικών προϊόντων.

ΚΥΡΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΙΝΑ; ΜΙΑ ΑΜΟΙΒΑΙΑ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ

Η Κίνα προκαλεί επίσης ανησυχία και για άλλους λόγους. Κατά την έναρξη της διάσκεψης, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο ΜπάιντεΝ δήλωσε ότι ήταν πρόθυμος να χρησιμοποιήσει βία για να υπερασπιστεί την Ταϊβάν. Αυτό αύξησε την προοπτική της Δύσης να εφαρμόσει σαρωτικές κυρώσεις κατά της Λαϊκής Δημοκρατίας. Είναι ένας από τους λίγους τομείς  που συμφωνούν οι πολιτικοί ηγέτες των ΗΠΑ .

Ωστόσο,ανώτερος Ευρωπαίος τραπεζίτης προειδοποίησε ότι η επιβολή κυρώσεων ρωσικού τύπου στην Κίνα θα ήταν τόσο καταστροφική και για τις δύο πλευρές που θα ισοδυναμούσε με μια οικονομική μορφή «αμοιβαία εξασφαλισμένης καταστροφής» του Ψυχρού Πολέμου.

ΑΓΟΡΑ ΣΕ ΔΥΣΒΑΤΑ ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ

Οι επενδυτικοί τραπεζίτες συνήθως βρίσκουν έναν λόγο για να δουν το ποτήρι μισογεμάτο. Όχι  φέτος. Ο δείκτης S&P 500 φλερτάρει με  πτώση της αγοράς κατά 20%, ενώ πολλές μεγάλες μετοχές τεχνολογίας χάσει την μισή τους αξία. Αυτό οδήγησε την αγορά των προσφορών μετοχών σε αδιέξοδο. Οι τραπεζίτες που αναλαμβάνουν εκδόσεις ομολόγων και συμβουλεύουν για συγχωνεύσεις και εξαγορές είναι πολύ πιθανό να είναι λιγότερο απασχολημένοι μετά το ρεκόρ του 2021. Οι αποτιμήσεις νεοφυών επιχειρήσεων που υποστηρίζονται από επιχειρηματικά κεφάλαια, δεκάδες χιλιάδες εκ των οποίων συγκέντρωσαν χρήματα πέρυσι, βρίσκονται υπό πίεση. «Οι μισοί από αυτούς δεν πρόκειται να τα καταφέρουν», είπε ένας επενδυτής.

Αν ο Davos Man πέσει έξω…

Κι αν για άλλη μία φορά ο Davos man έπεφτε έξω στις προβλέψεις;  Αυτό  θα μπορούσε να σημαίνει,  καλά νέα για τον πλανήτη.

ΤΟ ΑΝΤΙΣΤΡΟΦΟ ΣΕΝΑΡΙΟ

-Η Ουκρανία και η Ρωσία ενδέχεται να συμφωνήσουν σε εκεχειρία, οδηγώντας σε μερική άρση των κυρώσεων και χαλάρωση της πίεσης στις τιμές της ενέργειας και των τροφίμων.

-Η Κίνα μπορεί να βρει τρόπο να ζήσει με τον Covid-19.

-Ο πληθωρισμός θα μπορούσε να υποχωρήσει, επιτρέποντας στις κεντρικές τράπεζες να εφαρμόσουν μικρότερες αυξήσεις σε επιτόκια.

-Η οικονομική ανάπτυξη θα μπορούσε να επιταχυνθεί και οι χρηματοπιστωτικές αγορές να ανακάμψουν.

Ουτοπία;

Καθώς κατευθύνονταν προς τα σπίτια τους, οι παγκόσμιοι ηγέτες έλαβαν την είδηση ότι το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ θα συγκληθεί εκ νέου τον Ιανουάριο του 2023.

Ο «Davos Man» έχει λιγότερο από 8 μήνες για να ανακαλύψει αν έκανε πάλι λάθος πρόγνωση…

naftemporiki.gr



Leave A Reply

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.