Φυσικό αέριο: Κλείνει τις κάνουλες σταδιακά η Ρωσία

0

Η απόφαση της ρωσικής Gazprom να μειώσει την παροχή φυσικού αερίου μέσω του αγωγού Nord Stream στη Γερμανία, πιέζει την Ευρώπη και θέτει σε κίνδυνο την ενεργειακή ασφάλεια, αν και η Κομισιόν διαμηνύει πως δεν υπάρχει άμεσος κίνδυνος, κατηγορώντας τη Ρωσία ότι για άλλη μια φορά εργαλειοποιεί την ενέργεια.’

Το άλμα στην τιμή του φυσικού αερίου είναι χαοτικό, καθώς έχει εκτιναχθεί σε ποσοστά 80% επιπλέον και μάλιστα μόλις μέσα σε τρεις ημέρες.



Ειδικότερα, σε έκκληση προς τους πολίτες να εξοικονομήσουν και την τελευταία κιλοβατώρα ενέργειας προχώρησε η Γερμανία, μετά τις αδικαιολόγητες περικοπές παροχής αερίου κατά 40% από τη Gazprom. Η έλλειψη αερίου οδήγησε μέσα σε 2 ημέρες σε εκτροχιασμό της τιμής του.

Σύμφωνα με το διάγραμμα, από τα 82 ευρώ στις 13 Ιουνίου, στις 15 Ιουνίου, μόλις δυο ημέρες μετά, πέταξε στα 126 ευρώ, ενώ σήμερα, Πέμπτη 16 Ιουνίου, εκτινάχθηκε μέχρι τα 147ευρώ/MWh.




H Μόσχα πέρασε και σε λεκτική αντεπίθεση, αποδίδοντας το ενεργειακό αδιέξοδο της Ευρώπης στις κυρώσεις που η ίδια επέβαλε στη Ρωσία.

Η εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ της Ρωσίας, Μαρία Ζαχάροβα, δήλωσε: «Η Δύση αυτοκαταστράφηκε». Στη συνέχεια, ο αναπληρωτής Πρωθυπουργός Αλεξέι Νόβακ,  προχώρησε στην εκτίμηση οτι η Ευρώπη θα αναγκαστεί να πληρώσει 400 δις δολάρια πιο ακριβά τις εισαγωγές ενέργειας φέτος.

«Το προϊόν μας, οι κανόνες μας»

Ο επικεφαλής του ρωσικού ενεργειακού κολοσσού φυσικού αερίου Gazprom, Αλεξέι Μίλερ, υπεραμύνθηκε  των επιλογών του ομίλου του, που συνεχίζει να μειώνει τις παραδόσεις του στην Ευρώπη στο πλαίσιο της ρωσικής επίθεσης στην Ουκρανία και των δυτικών κυρώσεων σε βάρος της Μόσχας.

“Το προϊόν μας, οι κανόνες μας. Δεν παίζουμε σύμφωνα με κανόνες που δεν έχουμε φτιάξει”, δήλωσε ο Μίλερ στη διάρκεια του οικονομικού φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης.

“Η Ρωσία είναι ένας αξιόπιστος πάροχος ενέργειας για τους φίλους της Ρωσίας”, πρόσθεσε, σε μια παραλλαγή του δόγματος που επαναλαμβάνει η Gazprom εδώ και χρόνια για την αξιοπιστία του ομίλου για τους πελάτες του.

Μπορεί η Ευρωπαϊκή Ένωση να επιδιώκει την ενεργειακή απεξάρτησή της από τη Ρωσία, όμως η Gazprom προπορεύθηκε διακόπτοντας τις παραδόσεις αερίου σε πολλούς Ευρωπαίους πελάτες που αρνήθηκαν να πληρώσουν σε ρούβλια, όπως απαιτεί στο εξής το Κρεμλίνο.

Σε αυτό προστίθεται η μείωση αυτή την εβδομάδα κατά 60% του αερίου που μεταφέρεται στην Ευρώπη μέσω του αγωγού Nord Stream, με την Gazprom να υποστηρίζει πως αυτό οφείλεται σε δυσκολίες με τις τουρμπίνες του γερμανικού ομίλου Siemens που οφείλονται στις δυτικές κυρώσεις.

“Σήμερα, δεν υπάρχει κανένας τρόπος να επιλυθεί” η κατάσταση αυτή, δήλωσε ο Μίλερ, λέγοντας πως “η Siemens παραμένει σιωπηλή”.

“Ναι, έχουμε μια μείωση του εφοδιασμού προς την Ευρώπη”, είπε, λέγοντας πως “πολύ σύντομα η ζήτηση υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στην αγορά Ασίας-Ειρηνικού θα αυξηθεί”.

Είπε πως οι Ευρωπαίοι “είπαν πως τα μακροπρόθεσμα συμβόλαια δεν είναι απαραίτητα, άρα δεν είναι απαραίτητα… έχουμε εκπληρώσει τις υποχρεώσεις μας απέναντί σας”.

Τα έσοδα της Ρωσίας δεν έχουν επηρεαστεί από αυτή την πτώση των παραδόσεων αερίου λόγω της εκτόξευσης των τιμών του αερίου. Το Κρεμλίνο δεν σταματά να λέει από τότε πως οι αποφάσεις των Ευρωπαίων ηγετών πλήττουν περισσότερο απ΄όλους τους ίδιους τους πληθυσμούς των χωρών τους.

Σε γενικότερα πλαίσιο, η ενεργειακή επάρκεια αποτελεί το μεγάλο πονοκέφαλο όλων των κρατών – μελών και η Ελλάδα στρέφεται προσωρινά στο λιγνίτη. Ο Κωνσταντίνος Γίδης, ο Διευθυντής λιγνιτικής μονάδας Μεγαλόπολης, υπογράμμισε ότι φέτος τα αποθέματα του λιγνίτη που έχουν στη διάθεση τους είναι 640.000 τόνοι. Την ίδια εποχή πέρυσι, είχαν 450.000, γεγονός αρκετά ενθαρρυντικό.

Ενώ λοιπόν η Ελλάδα συγκεντρώνει λιγνίτη στις αυλές των θερμοηλεκτρικών μονάδων, η Κομισιόν ανακοίνωσε τη χρηματοδότηση με 1.68 δις ευρώ, προκειμένου να τον αποσύρουμε δια παντός.



Leave A Reply

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.