Ξεκίνησε η αύξηση επιτοκίων στα στεγαστικά δάνεια

0

Οι τράπεζες ξεκίνησαν μικρές αυξήσεις στα σταθερά επιτόκια των στεγαστικών δανείων, με τις πρώτες αναπροσαρμογές να έχουν εμφανιστεί ήδη στις ιστοσελίδες τους.

Οι αυξήσεις κυμαίνονται μεταξύ 20 και 40 μονάδες βάσεις, ανάλογα με τη διάρκεια του σταθερού επιτοκίου, και σηματοδοτούν τον πρώτο κύκλο ανόδου που αναμένεται να ολοκληρωθεί έως τα τέλη του καλοκαιριού.



Τα σταθερά επιτόκια από το επίπεδο του 2,70% για τα πρώτα 2-3 χρόνια ήδη αυξήθηκαν στο επίπεδο του 2,90% και από το 3,90-4% για μεγάλες διάρκειες (πχ 25-30 χρόνια) σε 4,20%.

Οι αυξήσεις γίνονται συγκρατημένα και σταδιακά, λόγω μεγάλου ανταγωνισμού στην στεγαστική πίστη, όπου εμφανίζονται σημάδια επιβράδυνσης. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι για ένα στεγαστικό δάνειο 100.000 ευρώ, διάρκειας 30 ετών, με σταθερό επιτόκιο για όλη τη διάρκεια, η δόση από περίπου 478 ευρώ το μήνα αυξάνεται σε 497 ευρώ.




Επιβράδυνση στη ζήτηση

Τον Απρίλιο και τον Μάιο εκταμιεύθηκαν τόσα στεγαστικά όσα καταναλωτικά, δηλαδή περίπου 170 εκατ. ευρώ. Μάλιστα, τον Μάιο, οι εκταμιεύσεις καταναλωτικών δανείων ξεπέρασαν εκείνες των στεγαστικών κατά περίπου 10 εκατ. ευρώ.

Υπολογίζεται ότι το σύνολο των καταναλωτικών δανείων από τράπεζες, λιανέμπορους και για αγορά ΙΧ ανήλθε σε 100 εκατ. ευρώ, έναντι 80-90 εκατ. ευρώ των στεγαστικών. Πάντως, η ζήτηση για στεγαστικά δάνεια, σε ετήσια βάση, σύμφωνα με τον αριθμό των αιτήσεων, παραμένει ακόμα αυξημένη κατά 5-10%.

Σταδιακές αυξήσεις

Έτσι, σε αυτή τη φάση δεν κινούνται όλες οι τράπεζες ταυτόχρονα, καθώς προτιμούν να λειτουργούν με μικρότερα περιθώρια κέρδους με στόχο τα μεγαλύτερα μερίδια.

Καθώς, όμως, το κόστος χρήματος αυξάνεται, όλες οι τράπεζες πρόκειται να προχωρήσουν σε αναπροσαρμογές σε δύο τουλάχιστον βήματα, ένα στις αρχές και ένα ακόμα προς τα τέλη Ιουλίου ή το αργότερο μέχρι τέλος Αυγούστου.

Επανέρχονται τα κυμαινόμενα

Η άνοδος στις καμπύλες αποδόσεων των ομολόγων και η πίεση του ανταγωνισμού θα καθορίσουν την πορεία των σταθερών επιτοκίων στα στεγαστικά δάνεια, αλλά και τις προωθητικές κινήσεις στην στεγαστική πίστη, οι οποίες πρόκειται να κινηθούν σε δύο κατευθύνσεις:

Απορρόφηση του μεγαλύτερου μέρους του κόστους χρήματος τουλάχιστον έως τα τέλη του 2022, με παράλληλη επαναπροώθηση των στεγαστικών δανείων κυμαινόμενου επιτοκίου, τα οποία ακόμα παραμένουν ελκυστικά.

Τα τελευταία, στην πλειονότητά τους, ακολουθούν το euribor 3 μηνών (αρκετά λιγότερα είναι τα συνδεδεμένα με euribor 1 μήνα), το οποίο παραμένει αρνητικό (-0,33%) παρά την ανοδική τάση της τελευταίας περιόδου.

Σε πιο βραχυπρόθεσμες διάρκειες, τα διατραπεζικά επιτόκια, όπως το euribor 1 μήνα, παραμένουν ακόμα στο επίπεδο του -0,5%, καθώς αυτά επηρεάζονται από την πλεονάζουσα ρευστότητα από τα μέτρα στήριξης της ΕΚΤ.

Καθώς τα περισσότερα στεγαστικά δάνεια με κυμαινόμενο επιτόκιο δεν λαμβάνουν υπόψη την αρνητική τιμή του euribor, αυτά παραμένουν αμετάβλητα και σε χαμηλά επίπεδα, μέχρι το euribor 3 μηνών να φτάσει στο μηδέν και να κινηθεί σε θετικό έδαφος.

Λίγα είναι αυτά όπου το τελικό επιτόκιο προκύπτει από το άθροισμα του επιτοκίου αναφοράς, πχ euribor 1 μήνα, και του περιθωρίου. Ο κίνδυνος στα κυμαινόμενου επιτοκίου είναι ότι δεν υπάρχει όριο στην άνοδο και η μετάβαση σε σταθερού επιτοκίου μπορεί να γίνει σε περίοδο με αρκετά υψηλά επιτόκια για μεγάλη διάρκεια.

Το κόστος των σταθερών επιτοκίων

Όπως εξηγούν τραπεζικά στελέχη, το κόστος των σταθερών επιτοκίων εξαρτάται από τις αποδόσεις των ομολόγων. Ήδη, το κόστος αυτό έχει αυξηθεί κατά 100 μονάδες βάσεις σε ένα μήνα και κατά περίπου 370 μονάδες βάσης το τελευταίο έτος, στα ελληνικά δεκαετή ομόλογα.

Στην 30ετία, η άνοδος είναι περίπου 140 μονάδες βάσης τον τελευταίο μήνα, στην 20ετία 60 μονάδες βάσης κόκ. Οι αποδόσεις στις διάφορες διάρκειες καθορίζουν το κόστος των swap με το οποίο κλειδώνουν οι τράπεζες σταθερά επιτόκια για συγκεκριμένα χρόνια.

Η άνοδος αυτή των 100 ή των 60 μονάδων βάσης μόνο τον τελευταίο μήνα δεν έχουν περάσει στην αγορά, λόγω του ανταγωνισμού, με αποτέλεσμα το περιθώριο κέρδους να είναι οριακό.

Αυτό, όμως, φαίνεται ότι δεν μπορεί να διατηρηθεί για πολύ και ειδικά μετά τη δεύτερη αύξηση επιτοκίων από την ΕΚΤ τον Σεπτέμβριο. Εάν, μάλιστα, η άνοδος από την ΕΚΤ είναι της τάξης των 50 μονάδων βάσης, τότε και το euribor 3μήνου θα κινηθεί σε θετικό έδαφος, με αντίστοιχη επίπτωση στα στεγαστικά δάνεια με κυμαινόμενο επιτοκίων.

Η μεγάλη άνοδος το 2023

Από εκείνη, όμως, την περίοδο και κυρίως από την αρχή του νέου έτους, εφόσον οι ανοδικές τάσεις στις αγορές ομολόγων είναι έντονες, οι τράπεζες θα προχωρήσουν σε νέες και μεγαλύτερες αυξήσεις στα σταθερά επιτόκια.

capital.gr


Leave A Reply

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.