Πόλεμος: Μήπως η Ευρώπη αυτοκτονεί; | foroline.gr

Πόλεμος: Μήπως η Ευρώπη αυτοκτονεί;

0

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ, υπόσχεται στους συμπατριώτες του μια μακρά περίοδο στερήσεων, λόγω του συνεχιζόμενου πολέμου στην Ουκρανία.

«Υπάρχει κίνδυνος πολύ σοβαρής οικονομικής κρίσης λόγω της απότομης αύξησης των τιμών της ενέργειας, των προβλημάτων στην εφοδιαστική αλυσίδα και του πληθωρισμού», είπε ο επικεφαλής της γερμανικής οικονομίας στην κρατική τηλεόραση ZDF.



«Η ανησυχία μου είναι ότι σε λίγες εβδομάδες και μήνες θα μπορούσαμε να έχουμε μια πολύ ανησυχητική κατάσταση», προειδοποίησε.

Και αν αυτά τα λέει ο υπουργός Οικονομικών της πιο ισχυρής χώρας στην Ευρώπη, φανταστείτε τι προοιωνίζεται για τις υπόλοιπες. Μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ουδείς μπορεί να πει ψέματα στον ίδιο τον εαυτό του, αλλά και στους άλλους για το πόσο δύσκολη και αβέβαιη έχει γίνει η ζωή στην Ευρώπη.




Το δάχτυλο επί τον τύπο των ήλων έβαλε ένας παλιός μας γνώριμος: Ο Γενς Πλέτνερ, ο πρώην πρεσβευτής της Γερμανίας στην Αθήνα και νυν σύμβουλος Εξωτερικής Πολιτικής του καγκελάριου Ολαφ Σολτς.

Ο πολύπειρος Γενς Πλέτνερ, μιλώντας στο Γερμανικό Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων (DGAP), είπε ότι η συζήτηση για τη βοήθεια στην Ουκρανία, έχει οδηγήσει σε έναν «πυρετό που κρύβει  τα μεγάλα ζητήματα». Τόνισε μάλιστα ότι τα μέσα ενημέρωσης πρέπει να επικεντρωθούν περισσότερο στη μελλοντική σχέση της Γερμανίας με τη Ρωσία, παρά στον εφοδιασμό της Ουκρανίας με βαρέα όπλα».

Οι παρατηρήσεις του Γενς Πλέτνερ, ο οποίος σπάνια μιλά δημόσια, ρίχνουν ένα σπάνιο φως στον τρόπο με τον οποίο ο Γερμανός καγκελάριος Σολτς και η ομάδα του βλέπουν τον πόλεμο στην Ουκρανία. Ο Σολτς έχει δεχτεί επίθεση από συμμάχους στην ανατολική Ευρώπη επειδή διατηρεί τηλεφωνική επαφή με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, παρά τις συνεχιζόμενες επιθέσεις των ρωσικών δυνάμεων. Υπάρχει όμως άλλη λύση πέρα από τις διαπραγματεύσεις, για να τελειώσει ο πόλεμος; Η μήπως πρέπει να συνεχιστούν οι εχθροπραξίες, μέχρι να ηττηθεί ή να αποδυναμωθεί η Ρωσία;

Οι σοβαροί αναλυτές πρέπει να σκάψουν βαθιά αυτές τις μέρες για να αποκτήσουν μια αντικειμενική κατανόηση του τι πραγματικά συμβαίνει στην Ουκρανία. Δυστυχώς, όλες οι προσδοκίες της Δύσης για αυτόν τον πόλεμο αποδεικνύονται λανθασμένες. Να δει επίσης ότι το μεγαλύτερο μέρος του υπόλοιπου κόσμου – Ασία, Λατινική Αμερική, Μέση Ανατολή και Αφρική – βρίσκουν ελάχιστο εθνικό ενδιαφέρον για αυτόν τον πόλεμο και δεν ακολουθούν την αμερικανοευρωπαϊκή πολιτική κυρώσεων κατά της Ρωσίας.

Αυτή την κατάσταση καλούνται να αντιμετωπίσουν αύριο και μεθαύριο οι ηγέτες των 27 χωρών μελών της ΕΕ στη σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες. Φυσικά και είναι μεγάλο θέμα η απόδοση καθεστώτος υποψήφιας χώρας μέλους στην Ουκρανία και η ενίσχυση της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης προς το Κίεβο για να αντιμετωπίσει την ρωσική εισβολή. Τι γίνεται όμως με την «εισβολή» μιας πρωτοφανούς ακρίβειας που έχει αδειάσει τις τσέπες των Ευρωπαίων πολιτών;

Θα ληφθούν επιτέλους σοβαρά μέτρα για να μπει φρένο στις αυξήσεις στην ενέργεια; Οι προμήθειες μειώνονται, οι τιμές απογειώνονται, οι δυσκολίες στην ΕΕ αυξάνονται, όπως και οι εισπράξεις στα ταμεία της Μόσχας. Η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας (ΙΑΕ) προειδοποιεί ότι η Ευρώπη πρέπει να προετοιμαστεί άμεσα για την πλήρη διακοπή των εξαγωγών ρωσικού φυσικού αερίου αυτόν τον χειμώνα.

Τι θα γίνει με τις υπερχρεωμένες χώρες του Νότου; Η  Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα χρειάστηκε να συγκαλέσει (μετά από ένα σκληρό τηλεφώνημα του  Γάλλου προέδρου Μακρόν) έκτακτη συνεδρίαση στις 15 Ιουνίου για να αντιμετωπίσει την άνοδο των spread  στις πιο αδύναμες χώρες της ευρωζώνης  και την αποτροπή του «κατακερματισμού» της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η συνεχιζόμενη σύγκρουση κινδυνεύει να δημιουργήσει και στην Ευρώπη μια ανθρωπιστική κρίση πρωτοφανών διαστάσεων. Και το ερώτημα είναι; Μήπως τελικά η Ευρώπη αυτοκτονεί;

πηγή: naftemporiki.gr



 

 

Leave A Reply

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.