Η Δύση καίγεται κι…εκείνοι είναι κολλημένοι στις κυρώσεις

0

Μετά το τέλος της πανδημίας, η παγκόσμια οικονομία θα έπρεπε να απογειωθεί φέτος. Αλλά οι ελπίδες είναι μάλλον φρούδες, σύμφωνα με τους περισσότερους οικονομολόγους «Το σοκ του πολέμου στην Ουκρανία απειλεί να εξελιχθεί σε ένα διαρκές βάρος για την παγκόσμια οικονομία», γράφει η γερμανική Handelsblatt στο κύριο άρθρο της.

του Μιχάλη Ψύλου

Οι ηγέτες των Επτά ισχυρότερων οικονομιών της Δύσης ( G7) , φαίνεται να έχουν επί του παρόντος περιορισμένες επιλογές  και δυνατότητες να στηρίξουν την παγκόσμια οικονομία. Οσο και αν η ατζέντα τους περιλαμβάνει πολλά θέματα, που άπτονται της παγκόσμιας οικονομίας, οι G7 έχουν εστιάσει το ενδιαφέρον τους στο πώς θα  γίνουν πιο αποτελεσματικές οι κυρώσεις κατά της Μόσχας.



Συζητούν την επιβολή διεθνούς πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο και εμπάργκο στο ρωσικό χρυσό. Μόνο που και εδώ δεν λείπουν οι διαφωνίες ανάμεσα στην ΕΕ και τις ΗΠΑ και η προσπάθεια γεφύρωσης του χάσματος δεν φαίνεται εύκολο να καρποφορήσει.

«Ο κίνδυνος να διολισθήσουμε σε μια παρατεταμένη ύφεση είναι υπαρκτός. Οι πολιτικοί κίνδυνοι θα μπορούσαν να πυροδοτήσουν μια σημαντική πτωτική πορεία στην παγκόσμια οικονομία», λέει ο οικονομολόγος Αλεξάντερ Κριβολούζκι από το Γερμανικό Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών.

Ηδη, μεγάλες αμερικανικές εταιρείες τεχνολογίας, αυτές με μεγάλα κέρδη κατά τη διάρκεια της πανδημίας (όπως και κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης το 2012) άρχισαν τις απολύσεις, καθώς βλέπουν ότι έρχεται ύφεση. Ο Αμερικανός δισεκατομμυριούχος Ρέι Ντάλιο, ιδρυτής του hedge fund Bridgewater, του επενδυτικού ταμείου, το οποίο με 140 δισεκατομμύρια δολάρια διαχείρισης είναι το μεγαλύτερο fund στον κόσμο, το εξηγεί: «Υπάρχουν σήμερα τρεις μεγάλες δυνάμεις που μέχρι τώρα δεν ήταν παρούσες στη ζωή μας, αλλά καθόρισαν τις δραματικές εξελίξεις σε όλον τον κόσμο, πολλές φορές στο παρελθόν: η μαζική παραγωγή χρέους, η εκτύπωση χρήματος για τη νομισματοποίηση αυτού του χρέους και οι εσωτερικές συγκρούσεις μεταξύ αριστεράς και της δεξιάς που προκαλούνται από τις μεγάλες ανισότητες στον πλούτο. Αυτές οι δυνάμεις οδηγούν σε μια μεγάλη σύγκρουση δυνάμεων μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και των συμμάχων τους από τη μία πλευρά και της Κίνας και των συμμάχων της από την άλλη. Αυτά τα τρία φαινόμενα συμβαίνουν ταυτόχρονα. Η τελευταία φορά που συνέβησαν επίσης ταυτόχρονα, ήταν μεταξύ 1930 και 1945».

Και τι συνέβη εκείνη την περίοδο; Η Μεγάλη Ύφεση του 1929-33 και ο Β` Παγκόσμιος Πόλεμος. Ο Ρέι Ντάλιο συνεχίζει: «Νομίζω ότι θα είναι πολύ χειρότερο το 2024 ή το 2025. Η κατάσταση είναι ήδη τραγική τώρα, αλλά θα επιδεινωθεί, λόγω εσωτερικών και διεθνών συγκρούσεων και του ανεξέλεγκτου πλέον, πληθωρισμού».

Ο Ντάλιο καταλήγει: «Το εύκολο χρήμα διεύρυνε τις ανισότητες, ας ετοιμαστούμε για εμφύλιους και παγκόσμιους πολέμους».

Ας ελπίσουμε ότι οι G7 θα κοιτάξουνbπέρα από τη Ρωσία και τις κυρώσεις. Γιατί ο Δυτικός κόσμος πηγαίνει στο χείλος του γκρεμού.

Φυσικά, ορισμένοι πολιτικοί καυχιούνται ότι «η Ευρώπη λειτουργεί» επειδή υιοθετήθηκε ο ενιαίος …φορτιστής για όλα τα κινητά τηλέφωνα. Πόσο σοβαρή είναι η κατάσταση, θα καταλάβουμε τον επόμενο χειμώνα. Όχι μόνο όταν ανακαλύψουμε πόσο ακριβό είναι το φυσικό αέριο, αλλά και πόσο πολύτιμο είναι. Γιατί θα λείπει…



Leave A Reply

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.