Ο Ζελένσκι καθοδηγεί την Ευρώπη . Δυστυχώς προς την άβυσσο…

0

Κάπου 70.000 άνθρωποι βγήκαν προχθες στους δρόμους της Πράγας, διαμαρτυρόμενοι για τους ακριβούς λογαριασμούς στην ενέργεια. «Ενάντια στην κυβερνητική πολιτική, ενάντια στην Ε.Ε, ενάντια «σε έναν πόλεμο που δεν είναι δικός μας» όπως είπαν οι κεντρικοί ομιλητές. Το σύνθημά τους: «Πρώτα η Τσεχία», όπως μετέδωσε το τσέχικο πρακτορείο ειδήσεων CTK.

του Μιχάλη Ψύλου

Οι διαδηλωτές  ζήτησαν  την παραίτηση της κυβέρνησης και τον τερματισμό της πολιτικής κυρώσεων της ΕΕ κατά της Ρωσίας επειδή είναι επιζήμια για την οικονομία και τον πληθυσμό της Τσεχίας.

Το εκπληκτικό είναι ότι πέρα από την εντυπωσιακή συμμετοχή στη διαδήλωση, η Τσεχία είναι μεταξύ των χωρών της ΕΕ με την πιο σκληρή γραμμή κατά της Μόσχας από την αρχή της ουκρανικής σύγκρουσης. Τόσο που ξεκίνησε αμέσως μετά τη ρωσική εισβολή ,μονομερώς την αναστολή των θεωρήσεων εισόδου στους Ρώσους πολίτες.



Τι δείχνουν οι αντιδράσεις;

Κούραση του πληθυσμού; Θυμό; Απελπισία; Το σίγουρο είναι ότι αυτό που προεξοφλούσαν πολλοί – πώς με τις κυρώσεις όλα αυτά θα συνέβαιναν στη Ρωσία – συμβαίνουν στην ΕΕ. Αντί να είναι το ρούβλι σε ελεύθερη πτώση και να υπάρχουν τεράστιες ουρές στις ρωσικές τράπεζες και στα ανταλλακτήρια συναλλάγματος , συμβαίνει το αντίθετο.

Οι Ευρωπαίοι ετοιμάζονται να αντιμετωπίσουν τον πιο σκληρό χειμώνα εδώ και δεκαετίες χωρίς να φταίνε.

Ο πληθωρισμός τρώει τα εισοδήματά τους και οι κυβερνήσεις αγωνίζονται να τετραγωνίσουν τον δημοσιονομικό κύκλο για να βρουν χρήματα να επιδοτήσουν τους λογαριασμούς στο ρεύμα και το φυσικό αέριο. Αλλά και να σώσουν τις υπηρεσίες και εταιρείες ενέργειας.

Στην Γερμανία, η κυβέρνηση δίνει κάπου 15 δισ. για να μην χρεοκοπήσει η εταιρεία φυσικού αερίου Uniper . Στην πρώτη οικονομία της ΕΕ, στην πραγματικότητα, περίπου 2 τρισεκατομμύρια ευρώ προστιθέμενης αξίας της οικονομίας εξαρτώνται από 20 δισεκατομμύρια του ισοδύναμου ρωσικού φυσικού αερίου: μιλάμε για μία μόχλευση 100 προς 1, κάτι πολύ μεγαλύτερο και ανησυχητικό από τις επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία από την κατάρρευση της Lehman Brothers.

Στην Αυστρία δίνουν 2 δισεκατομμύρια ευρώ για τη διάσωση της κύριας εταιρείας ενέργειας της χώρας, της Wien Energie. Για να διασφαλιστεί ότι εκατομμύρια πολίτες θα συνεχίσουν να λαμβάνουν ηλεκτρική ενέργεια στα σπίτια και τις επιχειρήσεις τους. Γιατί στην Αυστρία και τις άλλες χώρες της κεντρικής και βόρειας Ευρώπης ,το κρύο είναι πολύ πιο αισθητό τον χειμώνα.

Ακόμη και στη Σουηδία, όπου η κυβέρνηση ανακοίνωσε πακέτο βοήθειας προς τους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας μετά την ρωσική απόφαση να κλείσει επ’ αόριστον τις ροές φυσικού αερίου προς την Ευρώπη μέσω του Nord Stream 1. Επιπλέον, η κυβέρνηση της σοσιαλδημοκράτισσας Μαγκνταλένα Άντερσον φαίνεται να βρίσκεται υπό μεγάλη πίεση, καθώς την άλλη Κυριακή θα διεξαχθούν γενικές εκλογές στη χώρα και, μέχρι σήμερα, η ευρωσκεπτικιστική ακροδεξιά των «Σουηδών Δημοκρατών» φαίνεται ότι θα είναι δεύτερο κόμμα.

Γιατί στην Ιταλία, η Ακροδεξιά αναμένεται να είναι πρώτο κόμμα στις εκλογές της 25ης Σεπτεμβρίου και η νοσταλγός του Μουσολίνι, Τζόρτζια Μελόνι, πρωθυπουργός!

Ουδείς αμφιβάλει ότι όλα αυτά έχουν τις ρίζες τους και στον ενεργειακό πόλεμο Ρωσίας – ΕΕ. Ουδείς αμφιβάλει ότι ο Πούτιν εκβιάζει την Ευρώπη. Αλλά αυτή δεν είναι και η «λογική» κάθε πολέμου; Η υιοθέτηση κάθε μέσου για την ήττα του αντιπάλου; Ουδείς υιοθετεί αυτή την λογική, αλλά δυστυχώς υπάρχει και η πραγματικότητα!

Σε κάθε περίπτωση, η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή για να συνεχιστεί στην ΕΕ μια πολιτική business as usual. Και πολύ περισσότερο να αφήνουμε τον …Ζελένσκι να βάζει την γραμμή που θα ακολουθήσει η ΕΕ. Ο Ουκρανός πρόεδρος στο καθημερινό του μήνυμά του το Σάββατο το βράδυ κάλεσε την ΕΕ να σκληρύνει ακόμη περισσότερο τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας. Για να αυξηθεί η πίεση στη Μόσχα προκειμένου να περιοριστούν τα έσοδα της χώρας από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο.

Καταλαβαίνουμε την αγωνία του Ζελένσκι, αλλά στον πόλεμο αυτό πρέπει να βρεθεί μια συμβιβαστική λύση. Την οποία ο ίδιος ούτε καν συζητάει, υπό την πίεση της άλλης πλευράς του Ατλαντικού. Δεν μπορεί ο πόλεμος να συνεχιστεί επ’ αόριστον. Ούτε φυσικά ο Ζελένσκι να καθοδηγεί την Ευρώπη . Δυστυχώς προς την άβυσο

πηγή: Έντυπη Ναυτεμπορική



Leave A Reply

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.