Πήρες απόδειξη, χραπ σκανάρεις τον QR, να βρεις τον πονηρό

0

 Τον Μάρτιο του 2015, η Αθήνα έστειλε επιστολή στον Γερούν με την πρόταση για μυστικούς μη επαγγελματίες εφοριακούς, καλωδιωμένους με μικρόφωνο και κάμερα φοιτητές, νοικοκυρές, ακόμη και τουρίστες στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής.

της Κατερίνας Τζωρτζινάκη

Ο τότε υπουργός Οικονομικών είχε κέφια, οι Βρυξέλλες νεύρα. Στο Βερολίνο έκαναν γλέντια με την τροπολογία δύο Γερμανών βουλευτών του CDU για επιστροφή φόρου 500 ευρώ, κατόπιν προσκόμισης των ανάλογων παραστατικών, σε κάθε Γερμανό τουρίστα που επισκέπτεται την Ελλάδα.



Το 2017 βγήκε η λοταρία αποδείξεων, για να αλλάξει τη φοροδοτική συμπεριφορά, μοιράζοντας κάθε μήνα αφορολόγητα λεφτά. Στην τελευταία κλήρωση του Αυγούστου 2022 ίσχυσαν οι νέες διατάξεις για 556 τυχερούς λαχνούς, 500 που κερδίζουν 1.000 ευρώ, 50 με έπαθλο 5.000 ευρώ, 5 των 20.000 και ένα των 50.000 ευρώ.

Δεν έχω γνωρίσει κανέναν που να του χαμογέλασε η τύχη στη φορολοταρία, αλλά για να συνεχίζεται, μάλλον αποδίδει η διαδικασία. Το κίνητρο εδώ δεν είμαι σίγουρη ότι παίζει ακόμη σημασία.

Στα νέα «όπλα» της εφορίας προβλέπεται πάλι κίνητρο. Επιβράβευση για όσους εντοπίζουν και καταγγέλλουν επιχειρήσεις που εκδίδουν «μαϊμού» αποδείξεις. Επιβράβευση, εφόσον η αναφορά της απόδειξης οδηγήσει σε βεβαίωση προστίμου. Ο καταναλωτής-φορολογούμενος γίνεται και ελεγκτής, μέσω της ψηφιακής εφαρμογής «Αppodixi».

Πήρες απόδειξη, χραπ σκανάρεις τον QR, κι όταν βρεις τον πονηρό, παίρνεις μπρος: βγάζεις μία φωτογραφία της απόδειξης, αναφέρεις τον λόγο αναφοράς, από μία λίστα επιλογών, προσθέτεις παρατηρήσεις αν θέλεις και επιλέγεις αν θα πραγματοποιήσεις ανώνυμη ή επώνυμη καταγγελία.

Κoυράστηκα ήδη.

Απόδειξη, σκανάρισμα, σκανάρισμα, τσεκάρισμα, τσεκάρισμα, «κάρφωμα». Τα νεύρα έχουν γίνει χορδή πολλών ρυθμών σε επαλληλία, αλλά απ’ την άλλη «η απώλεια εσόδων ανέρχεται, σύμφωνα με εκτιμήσεις, σε 5 δισ. ετησίως».

Λάθος συνάρτηση. Ασυνάρτητη. Εικασίες τα 5 δισ. Τα μαθηματικά δεν τις καταδέχονται. Τα κρατικά ταμεία επίσης. Δεν γεμίζουν με κουβέντες. Μη μου το λες, έλεγξέ το, απόδειξέ το, είσπραξέ το. Εσύ, η αρμόδια αρχή.

πηγή: Έντυπη Ναυτεμπορική


Leave A Reply

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.