Πώς θα «ψαλιδίζονται» οι επιδοτήσεις ρεύματος

0

Καταργείται το σύστημα της κοινής έκπτωσης για όλους τους καταναλωτές και όλες τις κιλοβατώρες. Οι επιδοτήσεις θα δίνονται με βάση το προφίλ του πελάτη και το ύψος της κατανάλωσης.

του Θοδωρή  Παναγούλη

Προσαρμογή του ύψους της επιδότησης ανάλογα με το ύψος της κατανάλωσης, σε συνδυασμό με έξτρα επιδότηση στην περίπτωση που ο καταναλωτής καταφέρει να καταναλώσει ρεύμα 10% λιγότερο συγκριτικά με πέρυσι, προβλέπει το νέο σύστημα επιδότησης ρεύματος σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, το οποίο θα τεθεί σε εφαρμογή από τον Οκτώβριο.



Το νέο σχήμα έχει σχεδιαστεί από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με στόχο την κινητροδότηση των καταναλωτών για τη μείωση της ζήτησής τους σε ρεύμα ενόψει της χειμερινής περιόδου. Πρόκειται να τεθεί σε εφαρμογή από τον επόμενο μήνα, όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ. «Θα πρέπει να μπει και ένα σχέδιο εξοικονόμησης ενέργειας που θα εφαρμοστεί τον Οκτώβριο με κίνητρα και αντικίνητρα», τόνισε.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η πρώτη από τις παραπάνω δύο παρεμβάσεις σημαίνει ότι η επιδότηση θα γίνει πλέον κλιμακωτή, ώστε να μειώνεται όσο πιο αυξημένη είναι η κατανάλωση και, με αυτό τον τρόπο, να αποτελέσει κίνητρο για περιορισμό της ζήτησης. Επομένως, η «φόρμουλα» που θα χρησιμοποιηθεί θα είναι ο καθορισμός κλιμάκων κατανάλωσης, με προοδευτικό περιορισμό της ενίσχυσης.




Στην πράξη, αυτό σημαίνει ότι αν η κατανάλωση ενός νοικοκυριού ή μικρής επιχείρησης είναι μικρότερη από την πρώτη κλίμακα, τότε για όλες τις κιλοβατώρες που θα «κάψει» θα λάβει το μέγιστο της επιδότησης. Αν ξεπερνά την πρώτη κλίμακα, τότε για τις κιλοβατώρες που υπερβαίνουν το όριο της πρώτης βαθμίδας θα λάβει την αμέσως επόμενη, μικρότερη ενίσχυση κ.οκ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα όρια των κλιμάκων δεν θα είναι τα ίδια για όλες τις κατηγορίες νοικοκυριών ή μικρών επιχειρήσεων, ώστε να ανταποκρίνονται στις πραγματικές τους ανάγκες για ρεύμα. Έτσι, για παράδειγμα, στην περίπτωση των οικιακών καταναλωτών τα όρια θα παραμετροποιούνται με τον αριθμό των ατόμων του νοικοκυριού. Επομένως, αν πχ η πρώτη κλίμακα για ένα ζευγάρι χωρίς παιδιά είναι οι 350 κιλοβατώρες μηνιαίως, το «ταβάνι» για μία τετραμελή οικογένεια θα είναι για παράδειγμα 450 κιλοβατώρες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, για όλες τις κατηγορίες οι κλίμακες θα είναι τουλάχιστον τρεις. Την ίδια στιγμή, πέρα από την επιδότηση με βάση τον αριθμό των κιλοβατώρων που «έκαψε», ένας καταναλωτής θα μπορεί να διεκδικήσει και μία έξτρα ενίσχυση, αν η μηνιαία κατανάλωσή του έχει περικοπεί σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Σύμφωνα με όσα ανέφερε στην πρόσφατη έκτακτη Σύνοδο των υπουργών Ενέργειας ο Έλληνας υπουργός, Κώστας Σκρέκας, αυτή η έξτρα ενίσχυση θα χορηγείται αν η μείωση φτάνει τουλάχιστον το 10%.

Στην πράξη, αυτό σημαίνει ότι ένας καταναλωτής θα λάβει τη μέγιστη δυνατή ενίσχυση κάποιον μήνα, αν όλη η ζήτησή του σε ρεύμα δεν ξεπερνά το «ταβάνι» της πρώτης κλίμακας που ισχύει για τη δική του καταναλωτική κατηγορία και αν, παράλληλα, έχει πετύχει μείωση της κατανάλωσής του κατά τουλάχιστον 10% σε σχέση με πέρυσι.

Η ανακοίνωση του νέου σχήματος θα γίνει πιθανότατα την επόμενη εβδομάδα, καθώς εκτιμάται πως θα χρειαστεί όλη η τρέχουσα εβδομάδα ώστε να οριστικοποιηθούν όλες οι παράμετροι εφαρμογής του νέου μοντέλου, από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών. Μία από τις βασικές παραμέτρους που μένουν προς καθορισμό είναι τα όρια στα οποία θα τεθεί κάθε κλίμακα για κάθε καταναλωτική κατηγορία.

Επίσης, και για την εφαρμογή της «έξτρα» ενίσχυσης θα πρέπει να βρεθούν λύσεις σε μία σειρά από ζητήματα, ώστε η σύγκριση της φετινής με την περσινή ζήτηση να αποτυπώνει αν όντως ένας καταναλωτής έχει προχωρήσει σε μέτρα εξοικονόμησης και ότι η όποια μείωση ή αύξηση δεν οφείλεται σε κάποια άλλη αιτία. Μία τέτοια αιτία θα μπορούσε να είναι, για παράδειγμα, το γεγονός ότι ο καταναλωτής μετακόμισε στο διάστημα που μεσολάβησε, ενώ ο μετρητής στο προηγούμενο σπίτι δεν ήταν στο ίδιο όνομα με την παροχή στην καινούρια του κατοικία.

πηγή: news247



Leave A Reply

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.