Μαλλιά στον άνεμο, χιτζάμπ στις φλόγες

0

Xιτζάμπ στις φλόγες. Μαλλιά που αφήνονται να ανεμίσουν στον αέρα – κατά παράβαση του νόμου- και στη συνέχεια κόβονται*. Όχι, δεν μένουν στα βίντεο και στα social media. Χιλιάδες γυναίκες έχουν ξεχυθεί στους δρόμους και υψώνουν τη φωνή τους κατά του θεοκρατικού καθεστώτος.

της Νατάσας Στασινού

Φωνάζουν χωρίς φόβο «θάνατος στον δικτάτορα», δεν διστάζουν, δεν υποχωρούν. Οι συλλήψεις, τα βασανιστήρια, οι απειλές για λιθοβολισμό, οι 11 νεκροί των διαδηλώσεων δεν τις σταματούν.




Έχουν και άνδρες στο πλευρό τους: εκείνους που δεν θέλουν να δουν τις μάνες, τις κόρες, τις αδελφές, τις γυναίκες τους να έχουν τη μοίρα της Μαχσά Αμινί. Εκείνους που δεν δέχονται ότι οι γυναίκες είναι πλάσματα ενός κατώτερου θεού, που δεν καταλαβαίνουν γιατί πρέπει να κρύβονται κάτω από το τσαντόρ, να μένουν στο περιθώριο της ζωής.

Είναι οι πρώτες διαδηλώσεις στο Ιράν που έχουν ως κύριο αίτημα τα δικαιώματα των γυναικών και οι πιο μαζικές από το 2009. Τότε οι Ιρανοί διαδήλωναν κατά του αμφισβητούμενου αποτελέσματος των εκλογών και του Μαχμούτ Αχμαντινετζάντ στη λεγόμενη «Πράσινη Επανάσταση».

Σύμβολο εκείνης της εξέγερσης έγινε όμως και πάλι μία γυναίκα. Η 26χρονη Νέντα Σολτάν που έπεσε νεκρή στις διαδηλώσεις από πυρά σκοπευτή.




Αυτό που συμβαίνει 13 χρόνια μετά θα μπορούσε να αποτελέσει πραγματικά σημείο καμπής. Γιατί αυτά τα 13 χρόνια ήταν μία εποχή αυξανόμενης καταπίεσης στο Ιράν, με τους ακτιβιστές να «εξαφανίζονται» και το καθεστώς να σβήνει κάθε ίχνος της Πράσινης Επανάστασης.

Οι άνθρωποι του καθεστώτος, γνωστοί ως basiji, και οι Φρουροί της Επανάστασης, που έχουν την ευθύνη να επιβάλλουν τις αξίες της Ισλαμικής Επανάστασης, κάνουν με κάθε τρόπο αισθητή την παρουσία τους στους δρόμους, ειδικά μετά την εκλογή του σκληροπυρηνικού Ιμπραΐλ Ραϊσί στη θέση του προέδρου.

Από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, χαιρέτισε τον αγώνα των γυναικών του Ιράν για στοιχειώδη δικαιώματα. «Είναι πραγματικά γενναίες» είπε. Οι πιο γενναίες, θα μπορούσαμε να προσθέσουμε εμείς.

πηγή: naftemporiki.gr

ΥΓ:

Όλα ξεκίνησαν όταν η αστυνομία ηθών, στο θεοκρατικό Ιράν, συνέλαβε την 22χρονη Αμινί, επειδή δεν φορούσε σωστά το χιτζάμπ της. Η κοπέλα μεταφέρθηκε εγκεφαλικά νεκρή στο νοσκομείο, με την οικογένειά της να καταγγέλλει βασανιστήρια και να θεωρεί ότι ξυλοκοπήθηκε μέχρι θανάτου.

Έκτοτε, οι πολίτες ξεσηκώθηκαν, με τις γυναίκες στην πρώτη γραμμή, κόβοντας τα μαλλιά τους και καίγοντας τα χιτζάμπ τους. Στις διαδηλώσεις μετέχουν ενεργά και άνδρες, με το Ιράν να πλήττεται από σοβαρή οικονομική κρίση, με πολύ υψηλό πληθωρισμό. Άλλωστε η οικονομία της χώρας έχει πληγεί σφοδρά και από τις αμερικανικές κυρώσεις.

Ο ιρανικός στρατός προειδοποίησε ότι θα «αντιμετωπίσει τους εχθρούς» για να εγγυηθεί την ασφάλεια και την ειρήνη στη χώρα, σύμφωνα με ανακοίνωση, καθώς γιγαντώνονται οι διαδηλώσεις για τον θάνατο της 22χρονης Μαχσά Αμινί που βρισκόταν υπό κράτηση από την αστυνομία ηθών.

Μέχρι στιγμής 36 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στις επιχειρήσεις καταστολής, σύμφωνα με τελευταίο απολογισμό που έδωσε στη δημοσιότητα ΜΚΟ για τα ανθρώπινα δικαιώματα με έδρα τη Νέα Υόρκη



Leave A Reply

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.