Τι αλλάζει στις μειωμένες συντάξεις του δημοσίου – Ποιοι θίγονται, για ποιους αυξάνονται τα ηλικιακά όρια, ποιοι διατηρούν τα συνταξιοδοτικά τους δικαιώματα

0

Ένα από τα φλέγοντα θέματα της χρονιάς στο ασφαλιστικό του Δημοσίου, αποτελεί το θέμα των μειωμένων συντάξεων των δημοσίων υπαλλήλων.

του Δημήτριου Νούσκα (Δικηγόρος Εργατολόγος Παρ’ Αρείω Πάγω, με εξειδίκευση στο Κοινωνικοασφαλιστικό και Συνταξιοδοτικό Δίκαιο)

Με το άρθρο αυτό θα προσπαθήσουμε να αποσαφηνίσουμε απλά και κατανοητά ποιες αλλαγές επέρχονται, ποιοι θίγονται, σε ποιες περιπτώσεις αυξάνονται τα ηλικιακά όρια και ποιοι διατηρούν τα θεμελιωμένα δικαιώματά τους.



Βρισκόμαστε, πλέον, χρονικά κοντά στην επίσημη δημοσίευση του σχεδίου νόμου για το νέο ασφαλιστικό, εντός του οποίου θεωρείται πολύ πιθανό ότι θα ενσωματωθεί διάταξη που να ρυθμίζει την εκκρεμότητα που υπάρχει εδώ και 10 μήνες για την απονομή μειωμένων συντάξεων στο Δημόσιο από 1/1/2022 και εφεξής.

Η μη επίλυση της εκκρεμότητας για τόσο καιρό, αφενός έχει οδηγήσει στην αβεβαιότητα τους ασφαλισμένους και αφετέρου έχει δώσει την ευκαιρία στον κάθε μη ειδικό με το αντικείμενο να διασπείρει φήμες, δήθεν σχέδια και δήθεν ημερομηνίες, που αναπόφευκτα έχουν οδηγήσει σε μέγιστη ανασφάλεια έως και πανικό τους υπαλλήλους του Δημοσίου, ακόμη και αυτούς που δεν έχουν να φοβούνται απολύτως τίποτα σχετικά με το συνταξιοδοτικό τους δικαίωμα.




Πάγια θέση μας, την οποία και εκφράζουμε με κάθε τρόπο, ήταν και είναι ότι η θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος είναι μια διαδικασία πολύ σοβαρή και απαιτεί προγραμματισμό ζωής. Αυτός ο προγραμματισμός δεν μπορεί να ανατρέπεται βίαια από διατάξεις που ψηφίζονται και ισχύουν από τη μία μέρα στην άλλη. Θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να δίδεται ένα εύλογο χρονικό διάστημα στον ασφαλισμένο, να αποφασίσει χωρίς πίεση χρόνου και με ψυχραιμία να επιλέξει το πότε θα συνταξιοδοτηθεί. Έτσι οποιαδήποτε αλλαγή, για όλη τη χρονιά λέγαμε ότι όχι μόνο δε θα πρέπει να ισχύσει αναδρομικά από την 1/1/2022, αλλά θα έπρεπε να ισχύσει από ένα χρονικό σημείο μεταγενέστερο της ψήφισης των τυχόν αλλαγών.

Τελικά έτσι φαίνεται ότι πρόκειται να γίνει, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες που υπάρχουν, για να μην ανατραπούν δεδομένα και προγραμματισμοί ζωής.

Φυσικά με κάθε αλλαγή ηλικιακών ορίων, θα υπάρχουν πάντα οι χαμένοι.

Καθώς πλησιάζουμε προς την επίσημη δημοσίευση του μίνι ασφαλιστικού, εδώ και κάποιες ώρες έχουν κυκλοφορήσει στον τύπο σχέδια διατάξεων, σύμφωνα με τα οποία, όσοι συμπληρώνουν είτε το 55ο, είτε το 56ο είτε το 58ο έτος της ηλικίας τους από 1/1/2022 έως και 31/12/2022 και είχαν 25ετία έως 2010, 2011 και 2012 αντίστοιχα, θα μπορούν να συνταξιοδοτηθούν με μειωμένη με τα έως τώρα ισχύοντα ηλικιακά όρια.

Με απλά λόγια η κυβέρνηση δίνει μια τελευταία ευκαιρία για το 2022, σε όσους συμπληρώνουν τα ανωτέρω ηλικιακά όρια, ενώ θα έπρεπε αυτά να έχουν ήδη μεταβληθεί, σύμφωνα με τη γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους.

Κρίσιμο είναι και το εξής: θα πρέπει όχι μόνο να υπάρχει η δυνατότητα να μπορεί να αποχωρήσει ο ασφαλισμένος έως τις 31/12/2022, αλλά, όπως και σε προηγούμενες νομοθετικές αλλαγές (βλέπε Ν.4336/2015) να τίθεται ρητά στη διατύπωση του νόμου ότι : “Όποιος έχει θεμελιωμένο συνταξιοδοτικό δικαίωμα, το δικαίωμά του δε θίγεται και μπορεί να ασκηθεί οποτεδήποτε”. Με μια τέτοια διατύπωση, όσοι γλυτώσουν εντός του 2022 την αύξηση των ηλικιακών ορίων, δε θα εξαναγκαστούν σε παραίτηση εντός του έτους, αλλά θα αποφασίσουν εκείνοι εάν και πότε θα ασκήσουν το θεμελιωμένο δικαίωμά τους.

Σαν καταληκτική ημερομηνία, έως την οποία θα μπορούν οι ασφαλισμένοι να προλάβουν τα παλιά ηλικιακά όρια, τίθεται η 31/12/2022. Από 1/1/2023 το ηλικιακό όριο για μειωμένη συνταξιοδότηση εκτοξεύεται στο 62ο για όλους.

ΠΟΙΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΩΝ ΔΕ ΘΙΓΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΠΙΚΕΙΜΕΝΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ

1. Όσοι έχουν ήδη θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα έως και 31/12/2021.

2. Όσοι θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα με 25ετία σαν πατέρες και μητέρες ανηλίκου τέκνου.

3. Οι τρίτεκνες μητέρες και οι τρίτεκνοι πατέρες

4. Όσοι θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα με τις διατάξεις της 35ετίας,

5. Όσοι θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα με τις διατάξεις της 37ετίας

ΠΟΙΟΙ ΘΙΓΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΠΙΚΕΙΜΕΝΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ

Όσοι συμπληρώνουν το 55ο, 56ο και 58ο έτος της ηλικίας τους από 1/1/2023 και εφεξής, σύμφωνα πάντα με το σχέδιο της διάταξης, η οποία, όπως προαναφέραμε, δεν αποτελεί ακόμη το επίσημο, δημοσιευμένο κείμενο του νομοσχεδίου. Για όλους τους παραπάνω, το ηλικιακό όριο για τη μειωμένη σύνταξη από 1/1/2023 εκτινάσσεται στο 62ο έτος.

Σε κάθε περίπτωση, οι ασφαλισμένοι θα πρέπει να είναι εξαιρετικά προσεκτικοί, και να αναμένουν τη δημοσίευση του επίσημου κειμένου του σχεδίου νόμου και να μη στέκονται σε ανυπόγραφα δημοσιεύματα στο διαδίκτυο ή ενυπόγραφα αμφιβόλου αξιοπιστίας.

Να τονίσουμε ότι οι υποψήφιοι συνταξιούχοι, οφείλουν να είναι ιδιαιτέρως προσεκτικοί και να ενημερώνονται για τα ασφαλιστικά-συνταξιοδοτικά τους δικαιώματα αποκλειστικά από εξειδικευμένους στη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος νομικούς, καθώς οι νομοθετικές αλλαγές που λαμβάνουν χώρα είναι συνεχείς και αδιάκοπες. Η θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος, σε συνδυασμό με την αναγνώριση ή μη πλασματικών ετών, αναλόγως της κάθε ξεχωριστής περίπτωσης, αποτελεί το κρισιμότερο στάδιο στον ασφαλιστικό βίο του υποψηφίου συνταξιούχου. Είναι επιβεβλημένο να κινηθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, εκμεταλλευόμενος την υπαγωγή του σε θετικές για αυτόν ρυθμίσεις και αποφεύγοντας παράλληλα τις διατάξεις “παγίδες”, ώστε να θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα με τους ευνοϊκότερους για αυτόν όρους και προϋποθέσεις, “κλειδώνοντας” χαμηλότερα ηλικιακά όρια και γλυτώνοντας έως και αρκετά χρόνια πρόσθετης εργασίας.

πηγή: e-forologia



Leave A Reply

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.