Ασφαλιστικό: «Κρυφή» διάταξη για δωρεάν πλασματικά – Παραδείγματα

0

Ευκαιρία για θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος και μάλιστα… δωρεάν, ακόμη και για τους παλαιούς, προ του 1983, ασφαλισμένους προσφέρουν τα τέκνα που έχουν γεννηθεί από 1/1/2000 και μετά.

Του Χρήστου Μέγα

Με «κρυφή» διατάξη του νόμου 3855/2008 προβλέπεται η αναγνώριση πλασματικού χρόνου τέκνων για ΟΛΟΥΣ τους ασφαλισμένους για την θεμελίωση δικαιώματος συνταξιοδότησης.



Μάλιστα τα χρήματα για την αναγνώριση του πλασματικού χρόνου (ένα έτος για το πρώτο παιδί, τρία έτη για δύο τέκνα και πέντε για τρία παιδιά) καταβάλλονται από το δημόσιο (κρατικό προϋπολογισμό) προς τον ΕΦΚΑ. Και παρά ταύτα προσμετρούνται όχι μόνο για θεμελίωση, αλλά και για προσαύξηση σύνταξης.

Δεν ισχύει δημώδη το αντίστοιχο με το πλασματικά ένσημα λόγω επιδοτούμενης ανεργίας, όπου ναι μεν προσφέρεται δωρεάν ένα έτος πλασματικού χρόνου ασφάλισης την τελευταία (προ της συνταξιοδότησης) δεκαετία, αλλά αυτό το διάστημα δεν προσμετράται στην προσαύξηση της σύνταξης.

Για παράδειγμα, μπορεί κάποιος να συνταξιοδοτηθεί το 62ο έτος της ηλικίας με 40ετία, ωστόσο η ανταποδοτική σύνταξή τους θα υπολογιστεί με βάση τα 39 έτη, αν λάβει ένα πλασματικό χρόνο από ανεργία.

Απλώς, τα πλασματικά έτη για τα παιδιά αφορούν αποκλειστικά τα γεννηθέντα στη νέα χιλιετία τέκνα κα μπορεί να κάνει χρίση μόνο ο ένας εκ των δύο συζύγων. Με γραπτή παραίτηση του ετέρου συζύγου



Για παράδειγμα:

Με 35ετία το 2019 συνταξιοδοτείται στο 60ό έτος και 6 μηνών.

Ωστόσο, εάν έχει δύο τέκνα γεννηθέντα από 1/1/2000 και μετά, μπορεί να αναγνωρίσει 3 πλασματικά έτη και να συμπληρώσει έτσι 35ετία το 2016. Οπότε συνταξιοδοτείται στην ηλικία των 59 ετών. Και όλα αυτά εντελής ΔΩΡΕΑΝ. Εάν δε κάνει χρήση αυτής της διάταξης και συνταξιοδοτηθεί φέτος, θα πάρει ανταποδοτική σύνταξη με 41 έτη ασφάλισης!

Κατά συνέπεια, οι παλαιοί ασφαλισμένοι που έχουν… νέα παιδιά μπορούν να αναγνωρίσουν έως πέντε έτη οι γυναίκες (3 παιδιά) και επτά έτη οι άνδρες (μαζί με τον στρατό) για θεμελιώσει συνταξιοδοτικού δικαιώματος νωρίτερα. Αποφεύγοντος έτσι τα πέναλτι του γ΄ μνημονίου ή τα κατοπινά και πιο αυστηρά ηλικιακά όρια που ισχύουν κατά τα τελευταία χρόνια.

Πηγή: https://www.ieidiseis.gr/


Leave A Reply

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.