Συνοψίζοντας… 16 Φεβ. 2016

0

Οι εξελίξεις στο προσφυγικό εξακολουθούν για μία ακόμη μέρα να βρίσκονται ειδησεογραφικά στην κορυφή. Και όπως όλα δείχνουν τουλάχιστον για την εβδομάδα που διανύουμε το ενδιαφέρον για το συγκεκριμένο ζήτημα, απ΄ όλες τις απόψεις, θα παραμένει ακλόνητο.

Η μάχη δίνεται σε δύο επίπεδα.  Από τη μία πλευρά  είναι η χώρα μας για να διατηρήσει τα σύνορά της ανοιχτά και να μην καταστεί «αποθήκη» ανθρώπων με όλες τις αδόκητες συνέπειες που θα ακολουθήσουν μία τέτοια εξέλιξη.  Από την άλλη πλευρά βρίσκονται οι χώρες της ομάδας του Visegrad (Τσεχία, Ουγγαρία, Πολωνία Σλοβακία) οι οποίες με την αρωγή της Αυστρίας –σε επίπεδο τουλάχιστον τοποθετήσεων από κυβερνητικούς αξιωματούχους-  προχώρησαν σε προπαρασκευαστική της συνόδου συνάντηση. Σε αυτή τη «σύνοδο» όπως τη χαρακτηρίζουν τα Μ.Μ.Ε αποφάσισαν να παρουσιαστούν με κοινό σχέδιο στη σύνοδο της Ε.Ε την Πέμπτη, σύμφωνα με το οποίο θα θέτουν διορία μέχρι το Μάρτιο προκειμένου να γίνει «αποτελεσματική διαχείριση των συνόρων στο Αιγαίο» και αν δεν καταστεί αυτό εφικτό με την εύγλωττη φράση «εναλλακτικό σχέδιο για τη διαδρομή των δυτικών Βαλκανίων» θα ζητήσουν το κλείσιμο των συνόρων της Ελλάδος.

Η πρόταση τους αυτή ωστόσο συναντά επί του παρόντος την σκληρή στάση της Άγκελα Μέρκελ, η οποία δεν συναινεί με τίποτα στο κλείσιμο των ελληνικών συνόρων. Την ίδια στιγμή ο Ντόναλντ Τουσκ επισκέπτεται σήμερα την Αθήνα και σε συνάντηση που θα έχει με τον Αλέξη Τσίπρα θα τεθεί επί τάπητος το ζήτημα. Όλα ωστόσο θα κριθούν στη σύνοδο κορυφής της Πέμπτης, αλλά και στις επιμέρους επίσημες συναντήσεις που θα πραγματοποιηθούν για το ζήτημα.

Στο αγροτικό τώρα ζήτημα, το μέτωπο το αγροτών δεν είναι αρραγές. Τα στρατόπεδα είναι πλέον τρία και κινούνται ανεξάρτητα. Το ένα στρατόπεδο κατέθεσε χθες τις προτάσεις του στο Μέγαρο Μαξίμου. Σε κάθε περίπτωση ωστόσο τα μπλόκα συνεχίζονται και ο λιγότερος διαλλακτικός εμφανίζεται ο Βαγγέλης Μπούτας, επικεφαλής των αγροτών της Νίκαιας στη Λάρισα.

Στο θέμα της διαπραγμάτευσης ο Αλέξης Τσίπρας επιχειρεί απόδραση από το ασφυκτικό πλαίσιο  που διαμορφώνεται στο εσωτερικό και στο εξωτερικό, στοχεύοντας να μεταφέρει τη διαπραγμάτευση στο πολιτικό πεδίο. Στο πλαίσιο αυτό θα μεταβεί από αύριο στις Βρυξέλλες προκειμένου να συναντηθεί με τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ από τον οποίο θα ζητήσει τη συνδρομή του στην ταχεία ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης.

Leave A Reply

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.