Συνοψίζοντας… Πέμπτη 10 Μαρ.2016

0

Η επανέναρξη των συζητήσεων μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και του «κουαρτέτου», με στόχο να κλείσουν τα ανοιχτά ζητήματα και να προχωρήσει η αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας, είναι το βασικό θέμα που συναντάμε στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων, σήμερα Πέμπτη 10 Μαρτίου. Χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει ότι υποβαθμίζεται το τεράστιο ζήτημα του προσφυγικού.

Σύμφωνα με τα ρεπορτάζ, οι συζητήσεις χθες δεν προχώρησαν με τον τρόπο που επιθυμεί η ελληνική κυβέρνησης, καθώς οι «θεσμοί» επιμένουν στις μειώσεις των κυρίων συντάξεων, στο «μαχαίρι» στις επικουρικές, επίσης εξέφρασαν την αντίθεσή τους στην αύξηση των εργοδοτικών εισφορών.

Τα θέματα με τα οποία θα συνεχιστεί σήμερα η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος ειναι  το δημοσιονομικό κενό των 5,5 δισ. ευρώ ως το 2018, τα φορολογικά μέτρα και η περικοπή δαπανών (πλην ασφαλιστικού).

Η βάση της συζήτησης είναι ότι οι θεσμοί βλέπουν δημοσιονομικό κενό της τάξης των 1,8 δισ. ευρώ για το 2016. Το κενό αυτό θα πρέπει να καλυφθεί κατά ένα μέρος με πρόσθετα μέτρα από το ασφαλιστικό, με πρόσθετα έσοδα από την φορολογία και περισσότερες περικοπές δαπανών της γενικής Κυβέρνησης.

Στο προσφυγικό το «κλείσιμο του βαλκανικού δρόμου» μετά την αυθαίρετη απόφαση τριών κρατών έχει εγκλωβίσει χιλιάδες πρόσφυγες στην Ειδομένη με τις συνθήκες να είναι τραγικές. Ο Αλέξης Τσίπρας  τηλεφώνησε και εξέφρασε την οργή του στον πρόεδρο Τουσκ.

 

Leave A Reply

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.